• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngălbenirea frunzelor la grâu și orz. Cauze

    Violina Gorcinschi -

    De se se îngălbenesc frunzele la grâu și orz toamna. Îngălbenirea frunzelor la cereale păioase precum grâu sau orz poate avea mai multe cauze. Cele mai frecvente sunt legate de lipsa nutrienților sau de proprietățile nefavorabile ale solului care limitează dezvoltarea rădăcinilor. Ca urmare, plantele se alimentează mai greu cu apă și substanțe nutritive. Aflați din acest articol motivele exacte pentru apariția clorozei la cereale.

    Frunze galbene la grâu și orz – cauze. Cloroza la poate fi cauzată și de prezența unui strat mai gros de paie în urma aratului care îngreunează fluxul apei și absorbția acesteia și dezvoltarea rădăcinilor. În plus, compușii fenolici formați în timpul descompunerii ei afectează în mod toxic semințele tinere și plantele, potrivit wrp.pl.

    frunze de cereale ingalbenite
    Rolul monoculturii în cazul clorozei la cereale (foto: topcropmanager.com)

    Îngălbenirea frunzelor la grâu și. Cauze: Monocultura și bolile

    Motivul principal al îngălbenirii este, de obicei, monocultura, adică cultivarea cerealelor păioase mai mulți ani la rând pe aceeași suprafață de teren, ceea ce duce la apariția (în special la grâu și orz) mucegaiului sămânței și la apariția diferitelor boli ale rădăcinii și tulpinii.

    Această problemă poate fi prevenită nu numai prin introducerea altor plante din familii diferite în rotația culturilor, ci și prin alternarea culturilor de iarnă și primăvară între cereale, separate de culturi intermediare cum ar fi muștarul, ridichea, facelia, secara, leguminoasele.

    Cerealele păioase de toamnă, mai ales orzul, pot fi afectate și de boala numită piticirea galbenă a orzului, transmisă toamna și/sau primăvara de afide. Agenții patogeni ai acestei boli afectează, de asemenea, sistemul radicular, ceea ce face dificilă absorbția apei și a substanțelor nutritive.

    Cauza îngălbenirii poate fi și semănarea semințelor la o adâncime prea mare, în special la o densitate crescută, ceea ce face ca plantele să concureze între ele pentru apă, lumină și substanțe nutritive.

    sol
    Starea solului și carențele de nutrienți (foto: ehow.com)

    Frunze galbene la grâu și orz. Starea solului și deficitul de nutrienți

    O altă cauză a îngălbenirii frunzelor cerealelor de toamnă poate fi solul prea acid, sau, în cazuri mai rare, prea alcalin. În solurile acide, de obicei există deficiențe de forme asimilabile de fosfor (P), potasiu (K), magneziu (Mg), sulf (S), molibden (Mo) și bor (B), și exces de aluminiu (Al), mangan (Mn) și fier (Fe). În schimb, în solurile alcaline există deficiențe de: fosfor, magneziu, mangan și fier, uneori și cupru și zinc.

    Cauzele pentru care plantele plantele suferă din cauza unor carențe de substanțe nutritive (chiar dacă au fost introduse în sol) și îngălbenirea frunzelor maturizate (azot, potasiu și magneziu) sau a celor mai tinere (calciu, sulf, cupru, zinc, mangan și fier) pot fi explicate astfel:


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului