• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Agriculturii: ”Porcii din gospodăria țărănească pot fi sacrificați și pot fi valorificați!”

  Roxana Dobre -

  Anunțul ministrului Agriculturii, Florin Barbu, pentru toți gospodarii care vor să sacrifice sau să vândă porci de Ignat și în perioada următoare acestuia. Șeful de la MADR a precizat clar că porcii din gospodăria țărănească pot fi sacrificați și valorificați.

  Florin Barbu a dat asigurări astăzi, miercuri – 6 decembrie, că porcii din gospodăria țărănească pot fi sacrificați și pot fi valorificați, nu doar în preajma Sărbătorilor de iarnă, ci și în perioada următoare.

  Citiți și: A început tăiatul porcului de Crăciun. Decebal, un Pietrain de 423 kg, printre primii porci sacrificați

  Anunț despre sacrificarea porcilor de Crăciun

  Florin Barbu, MADR: Vreau să asigur pe toată lumea că porcii din gospodăria țărănească pot fi sacrificați și valorificați

  Florin Barbu a vrut să sublinieze încă o dată că micii crescători pot sacrifica și chiar valorifica porci de Ignat dar și în perioada următoare.

  „Legea porcului, atunci când am fost președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, a fost dată fix pentru a crea cadrul privind biosecuritatea atât în fermele industriale, cât și în gospodăriile populației. În ultima perioadă, focarele de pestă porcină au fost stopate. Vreau să asigur pe toată lumea că, așa cum se aude în momentul de față pe piață, porcii din gospodăria țărănească pot fi sacrificați și pot fi valorificați”, a declarat Florin Barbu miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai și Alex Vlădescu.

  Acesta a anunțat că săptămâna aceasta Ministerul Agriculturii va ieși cu hotărârea de Guvern privind despăgubirile la Pesta Porcină Africană (PPA).  ”Și zona industrială, prin măsurile de biosecuritate care au fost transpuse prin lege, inclusiv săptămâna aceasta, ieșim și cu hotărârea de Guvern privind despăgubirile la pesta porcină africană, sunt sigur că dacă toată lumea va respecta acele clauze care sunt trecute în lege, privind normele de biosecuritate, cred că putem stăpâni foarte bine focarele de pestă porcină”, a continuat ministrul Agriculturii.

  Citiți și: Ministrul Barbu: Porcul nu trebuie interzis. Tatăl meu crește trei porci: unul pentru mine, unul pentru fratele meu şi unul pentru ei

  Ministrul Agriculturii: Ordinul nu este dat decât pentru perioada sărbătorilor

  Florin Barbu a explicat că ordinele care permit sacrificarea și vânzarea porcilor nu au fost date doar pentru sărbătorile de iarnă ci acestea își produc efectele atâta vreme cât sunt în vigoare.

  „Orice om, în gospodăria populației, poate sacrifica porci. Orice om din gospodăria populației poate face mișcare de porc, sub îndrumarea medicului veterinar, pentru vânzarea porcului din gospodăria populației (…). Ceea ce pot eu să asigur foarte clar și este o responsabilitate pe care mi-am asumat-o cu colegii de la ANSVSA prin modificarea Ordinului 130 și 132 este foarte clar: în România, de Ignat, se pot sacrifica porci în gospodării, de Ignat se pot valorifica porcii din gospodăriile populației. Ordinul nu este dat decât pentru perioada sărbătorilor. Ordinul își produce efecte până acest ordin este abrogat. Deocamdată acest ordin este în Monitorul Oficial și nu s-a dat numai pentru luna decembrie. Până vom reintra în alte discuții cu asociațiile și zona industrială de creștere a porcului, acest ordin este în vigoare și își produce efectele, nu numai în luna decembrie ci și anul următor”, a mai spus oficialul.


  Te-ar mai putea interesa

  Cuantum APIA pentru ANTZ ovine/caprine: 4,82 euro pe cap de animal Peter Tamas Nagy se alătură echipei ANZ în funcția de director general adjunct Crescător de ovine: Mielul de Paște va fi mai scump din cauza prețului mai mare la porumb Norvegia vrea să extermine întreaga populație de mistreți pentru a preveni pesta porcină Oi hrănite cu banane – ideea inedită a unui cioban român care a rămas fără iarbă pe pășune

  Ultimele știri

  Reguli simplificate la subvențiile APIA. Oficialii de la Bruxelles cer mai puține controale în ferme Guvernul a aprobat noi granturi pentru micii fermieri afectați de criza Ucraina Slovacia menține restricțiile de import pentru produsele ucrainene, în ciuda deciziilor UE Guvernul a aprobat subvenția de 200 de euro la hectar. Cererile se depun până pe 20 mai Guvernul a aprobat mecanismul prin care se împart fondurile UE pentru acvacultură și pescuit