• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri dublate pentru fermieri. Ministrul Agriculturii a făcut anunțul

    Angelica Lefter -

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat dublarea fondurilor pentru programul Investalim și credite avantajoase pentru fermieri în următoarea perioadă. Totodată a specificat că vor fi alocați bani pentru fermele mici, mai ales pe partea de procesare.

    Ministrul Agriculturii a anunțat că există programe ambițioase ce vor fi lansate la început de noiembrie, pe partea de independență energetică și a transmis asociațiilor de profil că vor găsi deschidere pentru dialog la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pe care îl conduce.

    Citiți și: Investalim – ghid pentru programul cu investiții de minim 500.000 de euro. Condiții, beneficiari

    Mai mulți bani pentru procesare, prin programul Investalim (foto: forbes.ro)

    Ministrul Florin Barbu: ”Ne dorim ca programul Investalim să fie dublat la aproape 1,2 miliarde de euro în România”

    Fondurile alocate prin programul Investalim ar putea fi dublate până la 1,2 miliarde de euro, în timp ce fermierii vor putea beneficia în perioada următoare de credite avantajoase pentru capital de lucru cu comisioane achitate de Ministerul Agriculturii, a anunţat, joi – 26 octombrie, ministrul de resort, Florin Barbu, citat de Agerpres.

    ”Avem Planul Strategic care este aşteptat de foarte mulţi fermieri. Sunt bani care vor fi lansaţi în prima sesiune până la sfârşitul lunii noiembrie, undeva aproape de 2,2 miliarde de euro. Sunt bani pe partea de procesare pentru fermierii mai mici, iar Guvernul României a luat decizia, la un proiect foarte important, Investalim, de aproape 600 de milioane de euro, de procesare la nivel mai mare. Spun acest lucru pentru că ne dorim foarte mult, atât eu, cât şi domnul premier Marcel Ciolacu, ca acest program să fie dublat la aproape 1,2 miliarde de euro în România, în aşa fel încât materia primă care este produsă în România să fie procesată aici, să nu mai fie exportată şi să aducem produse finite din export”, a subliniat şeful MADR, la conferinţa ”Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027”.

    Citiți și: Investalim 2023. Asociațiile care primesc subvenții au ”obligația” să facă abatoare pentru crescători

    Programele pe partea de independență energetică vor fi lansate la început de noiembrie

    Totodată, ministrul Florin Barbu a menţionat că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) are programe ambiţioase şi pe partea de independenţă energetică, care vor fi lansate începând cu data de 5 noiembrie.

    ”Practic, este vorba despre independenţa energetică în ferme pentru fermieri şi pentru procesatori, cât şi pentru sistemul de irigaţii din România. Vorbim de asociaţiile de udători pentru că ne dorim să scădem cât mai mult costurile cu energia şi, practic, aceşti bani să rămână fermierilor, să poată investi, să poată avea bani pentru finanţarea proiectelor pe care în perioada următoare sunt sigur că le vor depune prin programul strategic”, a punctat ministrul Barbu.

    Pe partea de creditare, ministrul Agriculturii a anunţat că va fi lansat un ”credit al fermierului”, cu o dobândă foarte bună şi cu comisioane achitate de MADR.

    ”Știm dificultatea cu care se confruntă fermierii astăzi. Încercăm, şi sunt sigur că voi reuşi, am avut o discuţie şi la Consiliul de Miniştri şi la Comisie, pentru lansarea unui credit al fermierului cu o dobândă foarte bună, de 1,95%, iar ROBOR şi toate comisioanele vor fi achitate de Ministerul Agriculturii. Va fi un credit pentru capital de lucru cu o valoare de până la 20% sau 30%, vedem în funcţie de cifra de afaceri realizată de fiecare fermier, un credit pe o perioadă de 5 ani, prin care România şi Guvernul României pun la dispoziţie aproape 4,5 miliarde de lei”, a mai spus ministrul Florin Barbu.

    Ministerul Agriculturii deschis pentru dialogul cu asociațiile de fermieri

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis reprezentanţilor asociaţiilor agricole prezente la conferinţă că, atât el, cât şi Ministerul Agriculturii, sunt parteneri loiali, iar orice problemă cu care se confruntă va fi discutată la Ministerul Agriculturii.

    ”Împreună cu dvs. şi asociaţiile voi lua mandatul necesar cu care trebuie să merg la Comisia Europeană. De aceea, săptămâna viitoare voi avea întâlnire cu asociaţiile şi, în funcţiile de discuţiile pe care le voi avea, mandatul meu la Consiliul de Miniştri din luna noiembrie va fi mandatul asociaţiilor de profil din România”, a conchis ministrul Agriculturii, Florin Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial