• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Scadalul ”Usturoiul” – o făcătură?! DAJ Giurgiu demontează informațiile privind o eventuală fraudare a ajutorului de minimis

  Roxana Dobre -

  Direcția pentru Agricultură Giurgiu demontează informațiile vehiculate în mass-media despre o fraudare a subvenției pentru usturoi. DAJ Giurgiu vine cu o serie de clarificări după ce în spațiul public au apărut informații că fermieri din județ primesc ajutorul de stat pentru usturoi, fără să fi produs legume în 2023. Un detaliu important precizat de DAJ Giurgiu este că până la această dată niciun fermier nu a încasat subvenția, deoarece perioada de valorificare a producției nu s-a încheiat, termenul fiind pe 21 noiembrie, iar documentele justificative  trebuie depuse până la 29 noiembrie inclusiv.

  Direcția Agricolă Județeană Giurgiu a emis astăzi, vineri – 27 octombrie, o comunicare în care vine cu o serie de precizări privind informațiile care au fost publicate de o televiziune cu o cameră ascunsă, fără să fie asumate încă de fermierii care susțineau că în județ subvenția pentru usturoi se dă pe nedrept.

  Citiți și: Ministrul Florin Barbu a trimis Corpul de control la fermierii suspectați că iau ilegal subvenții

  Clarificări de la DAJ Giurgiu în scandalul fraudei cu subvenția la usturoi

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO inserează integral precizările trimise de DAJ Giurgiu în urma apariției informațiilor despre care instituția susține că sunt menite să discrediteze imaginea acesteia.

  ”Având în vedere recentele apariții în spațiul public a unor afirmații menite să discrediteze imaginea Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, suntem în măsură să precizăm următoarele:

  1. Conform HG 393/2023 privind Sprijinul de minimis pentru culturile de usturoi, termenul până la care pot fi depuse documentele în vederea verificării este 21 noiembrie 2023. Cu alte cuvinte, suntem în plin proces de primire a documentației, deci niciun beneficiar – sau potențial beneficiar – nu putea încasa vreun leu, decât după ce s-ar fi finalizat primirea documentelor, verificarea lor și vizita în teren!
  2. În ceea ce privește situația prezentată la Colibași, în comuna amintită avem înregistrate trei persoane (doi bărbați și o femeie), niciuna încadrată în categoria „tânăr fermier” (așa cum reișea din materialul filmat cu camera ascunsă – n.r.)!
  3. Până la această dată, avem depusă documentația de către unul dintre cei trei producători amintiți, acesta având, conform legii, doar o singură vizită de control
  4. Vizitele de control (reveniri sau a doua vizită) sunt efectuate DOAR ca urmare a unei contestații depuse, în scris, la sediul nostru, în acest sens existând o prevedere legală.
  5. În ceea ce privește verificările echipei de echipei de control, de la MADR, vor face obiectul unui raport ce va urma procedurile prevăzute de legislație.

  Urmare a celor de mai sus, considerăm că materialele apărute în spațiul public (mass media sau site-uri de socializare) sunt simple discuții scoase din context, dezinformări menite a discredita activitatea Direcției pentru Agricultură a Județului Giurgiu, motiv pentru care am emis prezentul punct de vedere OFICIAL”.

  Citiți și: Profit obținut la un hectar de usturoi românesc. Calculele unui fermier la recoltat

  Prin Programul Usturoiul se alocă 29.700.000 lei, de la bugetul de stat 

  Impactul bugetar pentru ajutorul de stat care se acordă pentru usturoi este în 2023 de 29.700.000 lei, reprezentând echivalentul a maxim 6.001.200 euro. Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp și să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp. Cuantumul maxim al ajutorului este de 3.000 euro/ha și se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

  Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat pe 25 octombrie că Florin Barbu a dispus Corpului de Control să efectueze verificări amănunțite cu privire la procedura de accesare și atribuire a fondurilor pentru schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.

  Informarea vine după ce postul de televiziune România TV a publicat un material filmat cu camera ascunsă în care fermierii din județul Giurgiu au declarat sub protecția anonimatului că mulți legumicultori încasează subvenții fără a planta măcar un fir de usturoi.


  Te-ar mai putea interesa

  Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă Plăți APIA 2024. Primele subvenții ANT care vor intra în conturi Anunț de la APIA pentru fermieri: Verificați-vă conturile, am plătit subvențiile! Bobocii de orhidee se ofilesc și cad – cauze, remedii Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe

  Ultimele știri

  Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie