Creșterea animalelor

Uniunea Europeană ar putea interzice administrarea antibioticelor la păsări

Organizația consumatorilor europeni (BEUC) a solicitat Uniunii Europene impunerea unor reguli mai stricte privind administrarea antibioticelor păsărilor în fermele din țările membre. Solicitarea vine după ce testele au demonstrat că până la 98% din producția de carne de pasăre este contaminată cu bacterii rezistente la antibiotice, ceea ce crează probleme grave de sănătate pentru populație.

Mai mulți specialiști din Irlanda au dezbătut problema rezistenţei antimicrobiană cauzată de consumul cărnii de pasăre tratată cu antibiotice în cadrul unei conferințe, Cork Co, susținută în Fermoy. În cadrul discuţiilor au fost prezentate mai multe exemple precum cel al E-coli care dezvoltă rezistență la antibiotice, iar ulterior pot deveni dificil de tratat cu medicamentele existente pe piață.

Studiile au arătat că în urma analizelor realizate la fermele de păsări din Belgia, Olanda și Luxembourg s-au găsit 98% de probe contaminate cu bacterii ESBL rezistente la antibiotice, iar eșantioanele din Spania, Italia, Belgia, Portugalia au fost contaminate în proporții între 72 – 82%. Cele mai grave probleme au fost descoperite în Germania, acolo unde în 20% din probele de carne de pui a fost descoperit virusul MRSA, cunoscut și ca stafilococul auriu care este rezistent la majoritatea antibioticelor.

Ca urmare a acestor analize, BEUC a concluzionat că antimicrobiană a bacteriilor provocată în mare parte și de consumul cărnii de pasăre tratată cu antibiotice ucide circa 25.000 de oameni din Europa în fiecare an. Monique Goyens, președintele Organizației Consumatorilor Europeni spune că: “Cele mai bune practici sunt de a reduce până la eliminare utilizarea antibioticelor la animale care sfârșesc în farfuriile noastre. De exemplu, Danemarca a redus utilizarea antimicrobiene la păsările de curte cu 90% în ultimii 13 ani”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!