• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Părți ale pomilor care se pot da cu var: recomandări

    Violina Gorcinschi -

    Părți ale pomilor se pot da cu var toamna sau primăvara – cum se aplică tratamentul cu var pentru protecția pomilor fructiferi. Despre avantajele văruirii pomilor, perioadele optime pentru efectuarea procedurii, cum se văruiesc pomii, rețete pentru soluții preparate în casă aflați în acest articol.

    Cei mai mulți gospodari văruiesc pomii toamna și numai la nivelul trunchiului. Și alte părți ale pomilor pot fi văruite pentru a beneficia de igienizare și de protecție în fața bolilor și dăunătorilor, dar și împotriva arsurilor solare.

    Văruirea pomilor – avantaje

    Văruirea pomilor – avantaje

    Văruirea pomilor prezintă o serie de avantaje despre care am scris pe larg în articolul De ce este bine să dăm pomii cu var. Reluăm aici mai pe scurt de ce este bine să văruim pomii toamna sau primăvara, această lucrare fiind utilă în orice livadă, indiferent de dimensiunea acesteia.

    Citiți și: Văruirea pomilor toamna. Cum văruim pomii înainte de venirea iernii

    Pomii se văruiesc toamna și primăvara, din motive practice. Avantaje la văruirea protejează livezile de:

    Părți ale pomului care se pot da cu var

    Părți ale pomilor care se văruiesc. Când se dau pomii cu var

    Când se dau pomii cu var – o întrebare pe care și-o pun mulți pomicultori aflați la început de drum. Perioadele cele mai bune pentru văruirea pomilor fructiferi sunt toamna și primăvara. Cea mai eficientă văruire este însă cea de toamnă, iar perioada optimă pentru a da pomii cu var este după căderea frunzelor și înainte de apariția înghețului.

    Pomii se văruiesc de obicei toamna, în perioda ce corespunde lunilor noiembrie și decembrie, când se opresc ploile de toamnă. Totuși, se ține cont, mai ales, de starea meteorologică reală – în funcție de aceasta, precum și de regiunea specifică, momentul văruirii poate varia.

    Văruirea pomilor se face într-o zi senină, fără ploi și fără umiditate prea ridicată, la temperaturi de minim 1-5°C. În acest moment, este important să nu existe gheață pe trunchiul pomilor. Altfel, la primul dezgheț, varul se va spăla.

    Nu toți pomii pot fi dați cu var. Doar pomii ajunși la maturitate au nevoie de această procedură. Preparatul din var poate arde coaja subțire a puieților tineri.

    Unde și cum se dau pomii cu var

    Părți ale unui pom care se pot da cu var

    Ce părți ale pomului se dau cu var. Văruirea pomilor se concentrează mai ales pe trunchi – de la gulerul rădăcinii până la ramurile de nivel inferior. Pe lângă trunchi, ramurile inferioare, în sine, trebuie să fie văruite deoarece pot suferi și ele de arsuri solare și de degerăturilor. La văruirea crengilor din partea de jos a pomului, varul trebuie să ajungă până la aproximativ o treime din lungimea ramurilor și uneori chiar jumătate din lungimea acestora. În acest caz, este importantă să văruirea cu atenție a porțiunii care face legătura dintre ramuri și trunchi.

    Desigur, nimeni nu interzice și văruirea părților ramurilor care sunt situate mai sus. Cu toate acestea, aceasta este o sarcină care cere mult efort și este costisitoare, mai ales dacă livada este mare și există mulți pomi fructiferi.

    Înălțimea până la care se văruiesc pomii depinde de înălțimea copacului în sine. Pentru a determina la ce înălțime se văruiește fiecare arbore, se respectă următoarea regulă: se vopsește întregul trunchi, până la prima sau a doua bifurcație, plus o treime din lungimea ramurilor inferioare.

    În funcție de soiul, vârsta și specia pomului, acest indicator va varia, dar, de regulă, înălțimea de văruit ajunge la 1,2-1,5 m, pentru pomii înalți – mai mult de 1,5 m.

    Cum se dau pomii cu var: recomandări

    Văruirea pomilor începe cu curățarea lor. Se întinde un sac sau carton în jurul pomului, iar trunchiul și ramurile se curăță de licheni, mușchi și scoarță uscată. Toate resturile se distrug pentru a preveni adăpostirea dăunătorilor și supraviețuirea agenților patogeni.

    După curățare, livezile se dezinfectează astfel încât microorganismele patogene să nu pătrundă în interior prin răni mici. Se pregătește o soluție 3% de sulfat de cupru, zeamă bordeleză, sau alte preparate fungicide conform instrucțiunilor care apoi se pulverizează pe pomi.

    După tratarea posibilelor răni ale pomilor, văruirea poate începe, utilizând var gata preparat pentru aplicare sau o rețetă de var pentru pomi.

    În timpul văruirii, soluția trebuie să intre în toate pliurile și pe toată suprafața scoarței, dar să nu curgă în jos pe trunchi.

    Grosimea optimă a stratului de var pe pomi este de 2-3 mm. Dacă stratul este prea subțire, nu va proteja plantele, iar dacă văruirea se face într-un strat prea gros, după uscare, compoziția colorantă se va desprinde pur și simplu în bucăți, iar pomii vor rămâne neprotejați.

    Soluția de văruire ar trebui să fie omogenă, consistența să semene cu smântâna groasă, fără cocoloașe. În caz contrar, compoziția nu va adera bine și nu va putea oferi o protecție adecvată.

    Citiți și: Tratamente de toamnă la pomii fructiferi, după culesul fructelor


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!