• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Barbu, replică pentru liderul PNL, Nicolae Ciucă: Plafonarea adaosului comercial şi-a produs efectele

    Angelica Lefter -

    Plafonarea adaosului comercial şi-a produs efectele, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu, întrebat cum comentează declarațiile făcute recent de unii lideri din cadrul PNL, inclusiv de fostul premier Nicolae Ciucă, cu privire la măsura menită să stopeze scumpirea alimentelor.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a efectuat ieri, marți – 14 noiembrie, o vizită de lucru în Călăraşi, s-a întâlnit cu fermieri cu care a discutat despre programe de finanţare, probleme cu care se confruntă aceştia şi le-a transmis că plafonarea adaosului comercial şi-a produs efectele.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a menționat faptul că toți indicii arată că 50% din românii cu venituri mici și medii consumă acele produse pentru care a fost instituită plafonarea prețurilor.

    ”Din câte am văzut, și vreau să spun aici, anumiți colegi din alte partide, cred că sunt dezinformați privind plafonarea adaosului comercial, Ordonanța privind plafonarea adaosului comercial. Plafonarea adaosului comercial și-a produs efectul. Lucrul acesta s-a văzut, inclusiv în data de 13, indicele prețurilor de consum din anul 2023 față de 2022 este cu minus. Asta înseamnă că în 2022 toți indicii prețului de consum erau cu plus, 15, 18 , 20. Acum pe acele alimente, care sunt categorii de produse introduse în această ordonanță, sunt cu -10, -7, lucrul acesta ne arată faptul că această ordonanță și-a produs efectul, lucrul acesta ne arată că 50% din românii cu venituri mici și medii consumă acele produse”, a declarat ministrul Barbu.

    Mai mult, șeful de la Agricultură a arătat că cele 21 de produse care apar în lista celor cu preț redus au fost negociate atât cu retailerii cât și cu procesatorii.

    ”Sunt niște studii făcute. Bineînțeles, nu am făcut o ordonanță pompieristică să aruncăm 21 de categorii de produse, acele 21 de categorii de produse au fost negociate printr-un dialog atât cu retailerii cât și cu procesatorii pentru că, așa cum am spus 50% din cele 21 de categorii de produse sunt consumate de români cu venituri mici și medii. Lucrul acesta se vede, puterea de cumpărare a scăzut mai mult de atât de la apariția ordonanței, vedem o scădere a inflației, lucru care se reflectă foarte mult, normal, în puterea de cumpărare”, a punctat ministrul Agriculturii.

    Florin Barbu: ”Ne dorim să nu mai existe practici comerciale neloiale în România”

    Ministrul Agriculturii a mai adăugat că pe lângă prețurile mai mici, ordonanța prevede și ca produsele care vin din spațiul intracomunitar, nu au un adaos comercial de doar 5%.

    ”Discutăm și ne uităm pe indicii statistici care ne arată că prețurile alimentelor de bază în anul 2023, pentru că a fost introdusă această ordonanță de urgență, față de 2022 a scăzut cu 5%. Mai mult de atât, avem în această ordonanță nouă, inclusiv tot ceea ce intră pe spațiul din România, intracomunitar, nu are adaos comercial decât de 5%. Acesta este un lucru foarte bun pentru procesatorii și pentru fermierii români, pentru că devenim competitivi, pentru că nu ne mai dorim ca în România, nici retailerii și nici o parte din procesatori care luau decât materie primă, o ambalau și puneau adaos comercial de 20%, acum este limitat la 5%, ne dorim să nu mai existe practici comerciale neloiale în România. Lucrul acesta l-am realizat și bineînțeles pe perioada ordonanței de urgență, orice retailer nu mai poate refactura remisă și risturnă și nu mai pot lua alte taxe procesatorilor români”, a opinat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

    Citiți și: Ciucă, despre plafonarea preţului la alimente: Am constatat că nu funcţionează

    Ministrul Florin Barbu s-a întâlnit cu fermierii din județul Călărași

    Măsuri de 2,2 miliarde de euro, lansate prin PNS în două săptămâni

    Acesta a vorbit cu fermierii din judeţul Călăraşi despre programele de finanţare din agricultură.

    ”Programul naţional strategic, le-am explicat, în două săptămâni vom lansa aproape 2,2 miliarde de euro, încă discutăm aici de partea de zootehnie, că vorbim de partea de procesare, că vorbim de partea de pomicultură, de instalarea tânărului fermier, primării care pot accesa drumuri comunale şi drumuri de exploataţie agricolă, sunt foarte multe proiecte pe care le-am prezentat. Sunt multe probleme pe care le-am notat de la fermieri şi de la domnii primari din judeţul Călăraşi”, a mai spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds