• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului, la cel mai scăzut nivel din 2021 încoace. Prețuri la grâu și porumb în portul Constanța

    Violina Gorcinschi -

    Scăderi dramatice de preț la cereale pe plan mondial. Prețul grâului au coborât ieri, luni-27 noiembrie, cu 6 euro, până la cel mai scăzut nivel începând cu iulie 2021. Grâul din SUA a scăzut chiar la cel mai mic nivel din ultimii trei ani. Analiştii au informat că principalele motive pentru această situație sunt concurența masivă din Marea Neagră, cererea slabă din Europa și pe piața globală și creșterea euro. În plus, există vânzări masive de fonduri mari.

    Prețurile grâului au scăzut luni la noi minime de ambele maluri ale Atlanticului. Grâul a pierdut luni 6 euro pe piața europeană a contractelor futures, coborând la 213 euro pe tonă, cel mai scăzut nivel din iulie 2021. Prețurile extrem de competitive ale Rusiei și Ucrainei continuă să influențeze semnificativ piața, a informat Agrarheute.

    Un motiv este cererea internațională slabă pentru grâu european și, de asemenea, pentru mărfuri americane. Interesul de cumpărare este scăzut atât pe piețele de export, cât și pe piața internă europeană, au explicat analiștii de la Agritel scăderea actuală a prețurilor.

    „Cu toate acestea, grâul francez este acum la egalitate cu grâul rusesc, pentru prima dată în trei luni, la aproximativ 237 dolari/t”, spun analiștii.

    Există și un alt factor care afectează cotațiile – creșterea puterii euro, ceea ce face exporturile mai scumpe. La peste 1,09, paritatea euro/dolar, se creează o presiune suplimentară asupra prețurilor. Cu toate acestea, cumpărătorii internaționali ar putea profita de scăderea actuală a cotațiilor pentru a se aproviziona la prețuri mici.

    Nu numai Rusia pune o presiune continuă asupra prețurilor pe piețele de export. Ucraina a crescut semnificativ vitezele de încărcare în portul Odesa prin stabilirea propriului coridor de transport maritim pe Marea Neagră , conform comercianților.

    Deși condițiile meteorologice încetinesc în prezent fluxul de mărfuri către regiunea Mării Negre, Ucraina poate livra la nivel internațional la prețuri foarte competitive, potrivit analiștilor Agritel.

    Europa și China cumpără ieftin din Ucraina, în special porumb, unde cantitățile încărcate sunt considerabile.

    cereale
    Cotațiile grâului din SUA, la cel mai scăzut din ultimii 3 ani (foto: talkingretail.com)

    Prețul grâului din SUA, cel mai mic din ultimii 3 ani

    Prețurile grâului american au suferit și ele pierderi masive la bursa de la Chicago, luni seară, piața fiind împovărată de lichidarea pozițiilor de către fondurile mari și exporturile slabe.

    Concurența dură ce vine din partea exportatorilor de cereale ieftine din zona Mării Negre influențează, de asemenea, în sens negativ cotațiile cerealelor din SUA. Grâul a ajuns la cel mai scăzut nivel ca preț din august 2020 încoace.

    Problema prețurilor vine și din partea raporturilor Departamentului de Agricultură al SUA (USDA) privind recoltele. Potrivit acestora, 50% din stocurile de grâu de iarnă sunt în stare bună spre excelentă, cu 2 puncte procentuale mai mult decât săptămâna trecută.

    Prețurile porumbului din SUA au fost, de asemenea, împinse în jos de o serie de vânzări tehnice efectuate de fonduri importante. În același timp, USDA a confirmat că producția de porumb a fost completă, 96% din aceasta fiind recoltată.

    Având în vedere importanța producției de porumb a țării pentru potențialul de export al SUA, vremea din Brazilia este monitorizată îndeaproape. Concurența dintre cele două țări este acerbă, iar Brazilia a câștigat cotă de piață în ultimele luni. Drept urmare, jucătorii financiari din SUA dețin o cantitate mare de poziții scurte în porumb (și grâu), ceea ce a contribuit și la prăbușirea prețurilor.

    Prețul grâului și porumbului în portul Constanța

    Prețurile cerealelor vândute la Marea Neagră sunt impactate de situația la nivel mondial, dar deocamdată scăderile sunt mai line. Tendința cu minus există și în tranzacțiile din portul Constanța, acolo unde fermierii români își valorifică pe final de an producțiile, presați de nevoia de a-și achita datoriile către furnizori sau leasinguri.

    Prețurile estimative DAP Portul Constanța (EUR/mt)

    1

    Grâ

    212.00

    2

    Grâu furajer

    198.00

    3

    Porumb

    178.00

    4

    Orz

    164.00

    5

    Rapiță

    410.00

    6

    Floarea soarelui

    455.00 ($)

    7

    Șrot de soia

    620.00 ($)

    Informații complete, actualizate în timp real, despre prețurile cerealelor la portul Constanța și în zona Mării Negre puteți consulta gratuit în aplicația Agrointeligența disponibilă pentru instalare pe toate telefoanele mobile –  link https://onelink.to/k9s2d4


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români