• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Acord politic: Fermele de vaci scapă de Directiva poluării, dar nu și cele de porci și de păsări

    Angelica Lefter -

    Negociatorii din Parlamentul European și Consiliul European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la revizuirea directivei privind emisiile industriale (IED) și a directivei privind depozitarea deșeurilor . S-au stabilit regulile privind instalațiile industriale, aplicarea acestora pentru fermele de animale și nivelul sancțiunilor pentru companiile care nu respectă noile reguli.

    Principalele puncte ale acordului:
    – Cele mai stricte niveluri de emisii posibile vor deveni obligatorii pentru sectoarele vizate de acord;
    – Obligații de mediu care se aplică minelor și fabricilor de baterii, pentru prima dată;
    – Revizuirea de către Comisie în 2026 pentru necesitatea includerii fermelor de vite;
    – Companiile care nu se conformează se pot confrunta cu penalități de cel puțin 3% din cifra de afaceri anuală a operatorului în UE;
    – Reguli bine stabilite care vor aduce beneficii semnificative pentru sănătate și mediu pentru cetățeni.

    Deciziile provizorii luate marți seara – 28 noiembrie, în vederea revizuirii directivei privind emisiile industriale, au ca scop combaterea în continuare a poluării aerului, apei și solului din marile instalații agroindustriale, care poate duce și la probleme de sănătate precum astmul, bronșita și cancerul, potrivit unui comunicat transmis de Parlamentul European.

    Citiți și: Fermele de animale – în pericol! Avertisment direct de la Bruxelles!

    Marți noapte – 28 noiembrie, negociatorii din Parlament și Consiliu au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la revizuirea directivei privind emisiile industriale (IED) și a directivei privind depozitarea deșeurilor și noul regulament privind Portalul privind emisiile industriale.

    Conform comunicatului transmis de Parlamentul European (PE), noile reguli vor face obligatorie stabilirea celor mai stricte niveluri de emisii posibile și vor determina ca instalațiile industriale să se concentreze mai mult pe eficiența energetică, a apei și a materialelor și pe reutilizare, pe lângă încurajarea utilizării de substanțe chimice mai sigure, mai puțin toxice sau netoxice în procesele industriale, prin ținte de emisii sau de performanță de mediu.

    ”Pentru a combate deficitul de apă, obiectivele de performanță de mediu vor deveni obligatorii pentru consumul de apă. În ceea ce privește deșeurile, eficiența resurselor, eficiența energetică și utilizarea materiilor prime, astfel de obiective se vor încadra într-un interval, iar pentru noile tehnici, obiectivele vor fi orientative. Colegislatorii au convenit să extindă IED și pentru a acoperi instalațiile din industria extractivă (mine) și instalațiile mari care produc baterii”, se arată în informare.

    Se vor extinde măsurile privind emisiile industriale la fermele de porci cu peste 350 de unități de creștere a animalelor (foto: obiectivbr.ro)

    Reguli noi pentru fermele de animale care poluează

    Pentru fermele de animale, colegislatorii sunt de acord să extindă măsurile IED la fermele de porci cu peste 350 de unități de creștere a animalelor (LSU). Sunt excluse fermele care cresc porci în mod extensiv sau organic și în exterior pentru o perioadă semnificativă de timp într-un an.

    ”Pentru păsările de curte, s-ar aplica fermelor cu găini ouătoare cu mai mult de 300 LSU și pentru fermele cu pui de carne cu peste 280 LSU. Pentru fermele care cresc atât porci, cât și păsări, limita va fi de 380 LSU. Comisia a propus inițial un prag de 150 LSU pentru toate animalele, inclusiv pentru bovine. Colegislatorii au convenit să solicite Comisiei să revizuiască, până la 31 decembrie 2026, necesitatea acțiunii UE pentru a aborda emisiile provenite de la creșterea animalelor, inclusiv de la bovine, precum și o clauză de reciprocitate pentru a se asigura că producătorii din afara UE îndeplinesc cerințe similare. la normele UE atunci când exportați în UE”, mai arată PE.

    Citiți și: Vaci furajate cu insecte – soluție propusă de o echipă de cercetători pentru a reduce poluarea

    S-a convenit sporirea transparenței și participarea publicului în ce privește acordarea licențelor

    În negocierile de marți noaptea, s-a convenit, de asemenea, sporirea transparenței și participarea publicului în ceea ce privește acordarea de autorizații, operarea și controlul instalațiilor reglementate.

    ”Registrul european al emisiilor și transferului de poluanți va fi transformat într-un portal al emisiilor industriale din UE, unde cetățenii pot accesa date despre toate permisele UE și activitățile locale poluante. În plus, sistemele de e-permising ar trebui să fie în vigoare cel târziu până în 2035. Companiile care nu se conformează se pot confrunta cu sancțiuni de cel puțin 3% din cifra de afaceri anuală a operatorului în UE pentru cele mai grave încălcări, iar statele membre vor acorda cetățenilor afectați de nerespectare dreptul de a cere despăgubiri pentru prejudiciile aduse sănătății lor”, mai arată Parlamentul European.

    ”Sunt bucuros de rezultatul general, deoarece Parlamentul a apărat cele mai importante puncte din mandatul său, inclusiv reducerea semnificativă a emisiilor fără a crea birocrație suplimentară pentru industrii și fermieri, precum și nivelul sancțiunilor pentru companiile care nu respectă”, a spus, după vot, raportorul Radan Kanev, PPE, Bulgaria.

    Acordul, în vigoare la 20 de zile după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE

    Acordul mai trebuie să fie adoptat de Parlamentul European și Consiliu, după care noua lege va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare 20 de zile mai târziu. Statele membre vor avea apoi la dispoziție 22 de luni pentru a se conforma acestei directive.

    Directiva privind emisiile industriale stabilește norme privind prevenirea și controlul poluării generate de emisiile de mari instalații agroindustriale în aer, apă și sol, precum și generarea de deșeuri, utilizarea materiilor prime, eficiența energetică, zgomotul și prevenirea accidentelor. Instalațiile reglementate de reguli trebuie să funcționeze în conformitate cu o autorizație care se adresează întregii performanțe de mediu a centralei.

    Această legislație răspunde așteptărilor cetățenilor cu privire la principiul ”poluatorul plătește”, accelerează tranziția ecologică și promovează procese de producție mai ecologice, astfel cum sunt exprimate în propunerile 2(2), 3(1), 11(1) și 12(5) din concluziile Conferinței privind viitorul Europei.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS

    Ultimele știri

    România – scădere la exportul de cereale. Grâul își păstrează ponderea cea mai mare Scăderi de preț pe piața florii-soarelui. Prețuri de referință Vremea de Moș Nicolae și de Crăciun 2024. Prognoza meteo pentru luna decembrie