• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Autoritatea Vamală Română: România nu a importat, în ultimele 6 luni, cereale din Ucraina

  Angelica Lefter -

  În ultimele șase luni nu au fost înregistrate importuri de cereale din Ucraina. Acest lucru a fost transmis de Autoritatea Vamală Română, pe fondul unor informații apărute în mass-media potrivit cărora România ar fi importat cereale originare din Ucraina.

  Autoritatea Vamală Română a ținut să amintească, într-un comunicat de presă, că România, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova. Confom acesteia grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui se pot importa numai pe bază de autorizaţie de import, de către anumiți operatori economici. Chiar și așa, până în prezent nu au fost înregistrate operaţiuni de import pentru produsele agricole originale din Ucraina.

  Citiți și: S-a aprobat OUG pentru licențele de import cereale și oleaginoase din Ucraina

  România nu a importat cereale din Ucraina, de 6 luni (foto: stirileprotv.ro)

  România nu a importat grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina în ultimele șase luni

  Autoritatea Vamală Română a anunţat astăzi, luni – 4 decembrie, că, potrivit datelor deţinute de instituţie, în ultimele 6 luni nu au fost înregistrate operaţiuni vamale de importuri din Ucraina pentru categoriile de produse agricole grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui.

  ”Ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media referitoare la pretinsele importuri pe teritoriul României a unor categorii de cereale originare din Ucraina, şi anume grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, Autoritatea Vamală Română aminteşte că până la data de 15 septembrie 2023, punerea în liberă circulaţie sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecţionare activă a respectivelor produse a fost interzisă în ţara noastră, potrivit Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1100 al Comisiei din 5 iunie 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina”, se spune în comunicat.

  Totodată, instituţia menţionează că, începând cu data de 16 septembrie 2023, Comisia Europeană nu a adoptat măsuri similare, iar din acest motiv a fost necesară luarea de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor şi producătorilor locali.

  Citiți și: Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 38% în ultimele cinci luni

  Autoritatea Vamală Română acordă atenţie sporită traficului de la frontierele cu Ucraina

  Astfel, în România, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă nr. 84/2023 privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova, confom căreia grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui se pot importa numai pe bază de autorizaţie de import, de către operatorii economici cu sediul social şi punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfăşoară activităţi în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă şi creşterea animalelor.

  ”Deşi ordonanţa a intrat în vigoare la data de 13 octombrie, nici în perioada 16 septembrie – 13 octombrie şi nici de atunci până în prezent nu au fost înregistrate operaţiuni de import pentru produsele agricole originale din Ucraina. Facem precizarea că Autoritatea Vamală Română acordă o atenţie sporită traficului de la frontierele cu Ucraina”, se mai arată în comunicatul transmis.


  Te-ar mai putea interesa

  România vrea să înființeze o nouă companie feroviară care va transporta și cereale România a importat în 2023 peste 700.000 to de grâu din R. Moldova. Cerealele erau din Ucraina? EuroGrainExchange, 10-11 aprilie la București. România – Gazda Bursei Europene de Cereale Cât grâu și porumb din Ucraina au intrat în fiecare lună în țară – cifrele oficiale Bulgaria a respins simplificarea regimului de licențiere pentru floarea-soarelui adusă din Ucraina

  Ultimele știri

  Avansul la programele Tomata și Usturoiul – aprobate de Comisia Europeană Anunț făcut astăzi de APIA pentru crescătorii de bovine Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark