• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Noi focare de pestă porcină africană. Zone cu restricții în sezonul porcului de Crăciun

  Angelica Lefter -

  Două exploatații nonprofesionale sunt afectate de pesta porcină africană (PPA). Autoritățile au impus restricții de mișcare a suinelor pe raza a 10 kilometri pentru a stopa extinderea virusului, deși animalele bolnave au fost eutanasiate. Focarele vor putea fi închise numai dacă nu mai apar alte cazuri de PPA până la jumătatea lunii decembrie.

  Pesta porcină africană (PPA) fost descoperită la patru porci din două exploatații neprofesionale din județul Buzău, pe pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT) Padina şi UAT Vâlcelele. Cele patru suine au fost deja eutanasiate, dar s-au impus restricții de mișcare pentru a putea ține sub control eventuala răspândire a virusului PPA.

  Citiți și: Mii de cadavre de porci cu pestă porcină, îngropate de autorități lângă casele oamenilor

  Restricții de mișcare după descoperirea a două focare de PPA (foto: gandul.ro)

  Focare de pestă porcină africană (PPA) în două gospodării buzoiene, animalele au fost sacrificate

  Două focare de pestă porcină africană au fost identificate de către inspectorii sanitar veterinari, fiind impuse restricţii de mişcare pe o rază de 10 km pentru a se preîntâmpina extinderea virusului.

  Potrivit Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), cele două focare au fost identificate în două gospodării iar animalele au fost sacrificate.

  ”La această dată pesta porcină africană evoluează pe raza judeţului Buzău la nivelul a două exploataţii nonprofesionale de pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT) Padina şi UAT Vâlcelele, fiind afectate un număr de patru suine. Toate cele patru animale au fost ucise şi ecarisate prin grija celor două primării. Dacă nu mai apar alte focare până la jumătatea lunii decembrie, acestea vor putea fi închise. În aceste zone sunt impuse restricţii de mişcare a porcinelor, fiind interzisă mişcarea animalelor în zona de supraveghere şi de protecţie pe o rază de 10 km în jurul focarelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca, pentru Agerpres.

  Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne, din zonele restricționate

  Totodată, inspectorii sanitari-veterinari atrag atenţia că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

  ”În această perioadă avem în desfăşurare şi controale în trafic împreună cu reprezentanţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău. Vor fi verificate atât mijloacele de transport pentru animale vii cât şi mijloacele proprii auto cu scopul de a descuraja mişcarea de animale sau produse de origine animală. Nu există la această dată pe raza judeţului posibilitatea decât a sacrificării porcinelor şi a consumului familial, bineînţeles cu familia extinsă dacă avem rude la oraş, dar numai după efectuarea examenului trichineloscopic. În acest sens, recomand tuturor crescătorilor să efectueze acest examen pentru animale sacrificate în gospodărie şi să solicite buletinul de analiză iar dacă familia extinsă se află la o anumită distanţă de exploataţia unde a avut loc sacrificarea porcului, în baza acelui buletin poate demonstra că acea carne provine din sacrificări în gospodărie şi persoana respectivă face parte din familie”, a mai precizat Iulian Moca.

  Citiți și: Focar de pestă porcină africană confirmat la o fermă cu peste 50.000 de porci din județul Timiș

  Recomandările DSVSA privind transportul animalelor și manipularea produselor din carne

  DSVSA recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi autorizare sanitar-veterinar. Astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

  De asemenea, sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii.

  Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar, informează DSVSA, se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.

  Este interzisă introducerea cărnii şi a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o ţară terţă în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicţia se aplică şi în sens invers, din România într-un stat membru sau ţară terţă.


  Te-ar mai putea interesa

  Focar de PPA la Nădlac. Peste 300 de porci vor fi omorâți, alți 18.000 sunt blocați în ferme Pășune liberă pentru concesiune la 350 lei/ha. Obligații pentru crescătorii de animale Dosar penal și amendă de 12.000 lei pentru un fermier care și-a lăsat vacile să moară de foame

  Ultimele știri

  Când începe plata pentru ANT pentru bovine APIA: Crescătorii de animale primesc ANTZ ovine/caprine – 4,95 euro pe cap de animal Comisia Europeană îi invită pe fermieri să reclame practicile comerciale neloiale