• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cultivatorii de sfeclă de zahăr cer Guvernului să oprească de urgență importul de zahăr din Ucraina

  Angelica Lefter -

  Vă rugăm insistent să interveniți de urgență pentru stoparea importurilor de zahăr din Ucraina cel puțin pentru o perioadă de 3-4 luni, prin mijloacele la care au apelat și alte țări din Estul Europei. Este apelul Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România într-o scrisoare adresată direct prim-ministrului României, Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, semnată de președintele Federației, Florentina Iacob.

  În adresa formulată de Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România se arată faptul că industria zahărului românesc a trecut prin momente grele și în țară mai există doar două fabrici de zahăr. Totodată, cultivatorii de sfeclă de zahăr se confruntă cu prețuri mari la inputuri, dar și cu importuri din Ucraina la prețuri mai mici decât piața, ceea ce pune în pericol inclusiv existența celor două fabrici, dar periclitează și viitorul culturilor de sfeclă de zahăr.

  Citiți și: Fabrica de Zahăr Luduș încheie astăzi campania, cu o prelungire de 12 zile, pentru a sprijini fermierii întârziați

  Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România cere Guvernului să oprească importurile de zahăr din Ucraina (foto: bugetul.ro)

  Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România cere Guvernului să oprească importurile de zahăr din Ucraina

  Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România cere stoparea de urgență a importurilor de zahăr din Ucraina pentru cel puțin o perioadă de 3-4 luni, pe modelul Slovaciei.

  ”Ne adresăm dumneavoastră pe această cale pentru a vă semnala o situație critică în care se află în momentul de față sectorul zahărului din România. Industria zahărului românesc a trecut printr-o restructurare profundă în ultimii ani și astăzi mai avem două fabrici care produc zahăr autohton din sfeclă. Fermierii români fac eforturi financiare substanțiale pentru a menține viabilă cultura sfeclei. Creșterea alarmantă a prețurilor inputurilor a avut ca rezultat și o creștere substanțială a costurilor pentru producerea materiei prime, sfecla de zahăr, cât și cea a producerii zahărului în fabrici. În ultimul an, importurile masive de zahăr din Ucraina constituie un factor destabilizator pentru Uniunea Europeană și în special pentru România, țară de graniță cu Ucraina. Prețurile cu care se ofertează astăzi zahărul de proveniență ucraineană sunt de 500-600 de euro/tona zahăr alb în vreme ce fabricile de zahăr nu pot produce zahărul sub 800 de euro/tonă zahăr alb. Această diferență substanțială pune în pericol continuarea activității în fabricile de zahăr, periclitând cultura sfeclei de zahăr în România, existând pericolul abandonării de către fermieri a acestei culturi având pe cale de consecință distrugerea industriei zahărului românesc, industrie cu o tradiție de peste 150 de ani ”, a arătat Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

  Citește și: Zahărul Bod este zahăr adus din Ucraina. Originea este trecută pe fundul ambalajului

  Fermierii cultivatori de zahăr cer sprijinul prim-ministrului Marcel Ciolacu pentru a supraviețui

  Mai mult, apelul făcut către autoritățile române este un strigăt de ajutor pentru a-i sprijini pe fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din România, astfel încât aceștia să-și poată continua activitatea pe viitor.

  ”Domnule prim-ministru, știindu-vă un fervent susținător al agriculturii din România precum și a păstrării valorilor naționale, vă rugăm insistent să interveniți de urgență pentru stoparea importurilor de zahăr din Ucraina cel puțin pentru o perioadă de 3-4 luni, prin mijloacele la care au apelat și alte țări din Estul Europei. Facem aici referire la cel mai recent ban de import al zahărului din Ucraina ce a fost votat de Guvernul Slovaciei pe 29 noiembrie și intrare în vigoare cu 30 noiembrie 2023, atașat documentul. Mulțumim pentru înțelegere și așteptăm cu interes să veniți în sprijinul fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr din România prin măsuri de oprire a importului de zahăr din Ucraina, ce perturbează piața și industria zahărului din România”, se încheie scrisoarea adresată premierului Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii, Florin Barbu.


  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie Statele UE au aprobat prelungirea scuturilor de taxe vamale pentru importurile din Ucraina Libertatea: Standul României la Săptămâna Verde de la Berlin a costat 64.000 de euro UE a dat Ucrainei o cotă de export de 320.000 tone de zahăr în UE în acest an Polonia vrea să taxeze cu 8% uleiul de floarea-soarelui și zahărul din Ucraina

  Ultimele știri

  Reguli simplificate la subvențiile APIA. Oficialii de la Bruxelles cer mai puține controale în ferme Guvernul a aprobat noi granturi pentru micii fermieri afectați de criza Ucraina Slovacia menține restricțiile de import pentru produsele ucrainene, în ciuda deciziilor UE Peter Tamas Nagy se alătură echipei ANZ în funcția de director general adjunct Guvernul a aprobat subvenția de 200 de euro la hectar. Cererile se depun până pe 20 mai