• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comunicat al Forumului APPR pe Dosarul NGT. Vezi poziția FAPPR

    Oana Timar -

    Apelul Forumului APPR către ministrul Agriculturii în sprijinul proiectului de Regulament NGT (New Genomic Techniques – Noile Tehnici Genomice). În cadrul unui comunicat de presă publicat pe pagina de Facebook a organizației, FAPPR cere ”cu fermitate ca această propunere de regulament (și mai exact, varianta de compromis propusă de Președinția Spaniolă) să meargă mai departe, urmând ca să fie îmbunătățită în dezbaterile ce vor urma în Parlamentul European”.

    În această seară, duminică – 10 decembrie, Forumul APPR a publicat un comunicat de presă în care își prezintă poziția cu privire la propunerea de regulament privind noile tehnici genomice de ameliorare (NGT).

    Poziția FAPPR este opusă celei exprimate ieri, sâmbătă – 9 decembrie, de către organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare (Federația Națională PRO AGRO, LAPAR, UNCSV și AFF), care și-au exprimat susținerea pentru poziția oficială a României, similară cu a altor state europene. AAC arată că susține NGT și că ”în condiții legale clare, NGT ar putea reprezenta, din punct de vedere tehnologic, o oportunitate pentru fermierii români”, dar că ”dezbaterile, în acest moment, nu sunt, însă, pe chestiuni științifice așa cum eronat au încercat să transmită unele grupuri de interese. Discuția, în acest moment, este legată de chestiuni juridice și comerciale”.

    Citiți și: Comunicat al Alianței pentru Agricultură și Cooperate pe Dosarul NGT. Vezi poziția AAC

    Inserăm mai jos, integral, comunicatul FAPPR:

    ”Apelul Forumului APPR către ministrul Agriculturii în sprijinul proiectului de Regulament NGT

    Ne adresăm opiniei publice și domnului ministru al agriculturii Florin Barbu personal, în aceste zile în care se discută la Bruxelles, în Consiliul miniștrilor agriculturii din UE, propunerea de regulament privind noile tehnici genomice de ameliorare (NGT). Acesta este elaborată de Comisia Europeană (CE) la îndemnul producătorilor agricoli și al creatorilor de soiuri europeni și are menirea de a scoate de sub legislația GMO varietățile ce ar putea fi obținute ca urmare a evoluțiilor științifice din ultimul deceniu. Este vorba de soiurile obținute prin tehnici genomice de ameliorare (NGT), numite și New Breeding Techniques (NBT).

    Ca și în medicină, unde au creat o adevărată revoluție (acordându-li-se li un Premiu Nobel în 2020), noile tehnici genomice pot accelera dezvoltarea varietăților de plante de cultură capabile să răspundă eficient provocărilor cu care se confruntă agricultorii în contextul schimbărilor climatice, rezistente la boli sau dăunători, cu toleranță crescută la secetă și arșiță.

    Este o șansă istorică acum ca Statele membre, până la alegerile pentru Parlamentul European din vară, să aprobe acest Regulament. Considerăm oportună, adecvată și proporțională inițiativa de a pune în acord cadrul de reglementare pentru produsele obținute prin noile tehnici genomice de amelioare a soiurilor cu evoluțiile din cercetare și știință, care în prezent sunt guvernate de o legislație depășită și inadecvată, ce datează din 2001!

    După diverse studii (făcute de EFSA si Joint Research Center JRC, în colaborare cu academiile agricole și universități europene), Comisia Europeană a publicat în iulie 2023 un proiect de regulament prin care să simplifice drumul către piață (adică să DEREGLEMENTEZE) acele soiuri NGT care se obțin prin procese de mutageneză similare celor care se produc spontan în natură. Acestea intră în categoria NGT1 și propunerea CE este să fie asimilate celor convenționale, adică să nu aibă nevoie de trasabilitate și etichetare.

    Deoarece reproduc procese din natură, pentru NGT1 nu există metodă științifică de a determina, prin testare, că sunt produsul unor metode genomice. Așadar, dacă UE va lăsa aceste produse sub legislația OMG, va exista riscul să le facă inaccesibile propriilor fermieri și consumatori, dar le va importa fără ca măcar să știe din țări precum SUA, Brazilia, Argentina.

    “În FAPPR am discutat de ani de zile nevoia unei breșe în sistemul legislativ pentru a face loc inovării și a elimina blocajul cu care ne confruntăm de decenii, am dezbătut public subiectul și am participat/organizat conferinte în țară și la Bruxelles, la Parlamentul European”, a arătat Nicolae Sitaru, președintele FAPPR. “Credem că doar așa am putea avea acces la soiuri mai bine adaptate, ceea ce ar avea un puternic impact pozitiv asupra capacității de a produce și de a-și menține afacerile a producătorilor agricoli europeni. Dacă nu vom înțelege aceste lucruri, vom deveni necompetitivi din perspectiva costurilor de producție și vom pierde în scurt timp și bătălia pe piața internațională, în destinațiile în care România exportă produse agricole. O astfel de abordare nu ajută deloc pe termen mediu și lung fermierii români.”

    “Ne îngrijorează profund poziția exprimată de România, prin ministrul agriculturii, la Consiliul Agri-Fish din noiembrie, precum și declarațiile domniei sale pe acest subiect înainte de întâlnirea de mâine. Considerăm că nu au avut loc consultări reale și obiective ale părților interesate, ci doar au fost invocate mai multe teorii cu caracter pur speculativ – refuzându-ni-se argumentele legale și indicarea articolelor din propunerea de regulament care ar putea genera prejudicii României și tergiversându-se raspunsurile și discuțiile cu instituțiile europene. Considerăm că fermierii României merită, din partea MADR, o dovadă minimă de bună-credință prin oferirea de explicații acoperite de articole juridice”, a comentat Tiberiu Stan, membru în CD al FAPPR.

    Împreună cu marile organizații ale fermierilor europeni din Copa-Cogeca, ELO, Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM) – din care face parte și Forumul APPR – cerem cu fermitate ca această propunere de regulament (și mai exact, varianta de compromis propusă de Președinția Spaniolă) să meargă mai departe, urmând ca să fie îmbunătățită în dezbaterile ce vor urma în Parlamentul European. Eurodeputații români au dovedit că știu să asculte și să apere interesele fermierilor din România! Considerăm că locul României este în corul european care pledează pentru un cadru de reglementare adecvat, care să aibă la bază știința!

    Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR), structură federativă a fermierilor şi procesatorilor agricoli din România, afiliată la CEPM, este un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, fermieri de cultură mare și unități care efectuează procesare primară, pentru soluții și măsuri de politici publice corecte și proporționale. FAPPR are peste 1200 membri ce lucrează circa 1,2 milioane hectare la nivel național”.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!