• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Noile reguli APIA pentru SCZ la ovine și caprine. Document oficial!

  Roxana Dobre -

  Noile condiții după care APIA achită SCZ la ovine și caprine începând de anul viitor, adică din campania APIA 2024. Atât obligația de a prezenta la APIA dovada parității de un berbec cu origine la 35 de femele, cât și eligibilitatea la SCZ pe baza apartenenței la Registrul Genealogic a animalelor, au fost eliminate din lista condițiilor de accesare a subvenției mari pentru oi și capre.

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că modificările Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună (PAC) al României pentru perioada 2023-2027 au fost aprobate de către Comisia Europeană (CE). Crescătorii de oi și capre vor avea de respectat condiții noi de anul viitor pentru intervenția PD-24 – Sprjin cuplat pentru venit ovine-caprine. Propunerile transmise de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și care au fost agreate și de către crescători se vor aplica din campania pentru subvenții 2024.

  Citiți și: Subvenția APIA ovine: Plată pentru toate animalele, nu doar pentru cele din Registrul Genealogic

  Noi reguli pentru subvențiile la oi și capre, din 2024

  Modificări la SCZ ovine și caprine, în forma PNS aprobată de Comisia Europeană

  Modificările transmise de Ministerul Agriculturii și agreate de Comisia Europeană (CE) vizează eliminarea cerinței referitoare la asigurarea unui raport de sexe, precum și acordarea sprijinului pentru animalele înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei/în BND în exploatații cu cod ANSVSA.

  ”Eliminarea raportului maxim de sexe din cadrul fișei intervenției este necesar întrucât această condiție există atât în programele de ameliorare, cât și în literatura de specialitate, nefiind justificată menținerea condiției de eligibilitate în cadrul fișei. Prin eliminarea acestei condiții crescătorii de ovine și/sau caprine pot optimiza acest raport, astfel încât să obțină rezultate superioare într-un timp cât mai scurt, crescând astfel performanța efectivelor de animale”, se arată în cea mai recentă variantă a Planului Național Strategic (PNS).

  Conform sursei citate, modificarea este aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024.

  Citiți și: Nou ajutor pentru crescătorii de ovine. Hotărârea de Guvern a apărut în Monitorul Oficial

  Noi reguli APIA pentru SCZ ovine și caprine

  Noile condiții la SCZ ovine și caprine la APIA, de anul viitor

  Crescătorii de animale vor avea de respectat din 2024 condiții noi pentru subvenția pe cap de oaie sau capră care se achită prin PD-24. Astfel crescătorii nu trebuie să mai respecte paritatea de 1 berbec cu origine la 35 de ovine iar subvenția se va acorda și pentru fermierii care nu au animalele înscrise în Registrul Genealogic (RG).

  Iată care sunt condiţii de eligibilitate pentru intervenția PD-24 – Sprjin cuplat pentru venit ovine, conform celei mai recent variante a Planului Național Strategic (PNS):

  PD-24 – Sprjin cuplat pentru venit caprine:

  Sumele estimate pentru SCZ pentru campania 2024

  În forma agreată de Comisia Europeană a PNS sunt estimate și trei cuantumuri care s-ar putea aplica de anul viitor, astfel:

  – Cuantum minim planificat: 12,54 euro/cap;
  – Cuantum unitar planificat: 20,24 euro/cap;
  – Cuantum maxim pentru cuantumul unitar planificat: 24,00 euro/cap.

  Alocarea financiară orientativă anuală va fi de 80.960.000,00 euro iar efectivele estimate că vor intra la plată sunt de 4.000.000,00 capete.


  Te-ar mai putea interesa

  O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!