• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prea puțin pământ și prea mulți proprietari! Val de cereri de punere în posesie!

  Violina Gorcinschi -

  Prea puțin pământ și prea mulți proprietari! Val de cereri de punere în posesie! Conform statisticilor Comisiei Județene de Fond Funciar a Instituției Prefectului Județului Ialomița, în acest moment, în cadrul localităților ialomițene, există mai mult de 14.000 de cereri privind punerea în posesie, nesoluționate. Pentru a recolva aceste solicitări, există doar 26.000 de hectare de suprafață disponibilă, alcătuită din terenuri agricole și forestiere. Cu toate acestea, primarii din județ susțin că, de fapt, numărul celor eligibili de a fi puși în posesie este mult mai mic decât ceea ce s-a arătat în documentele oficiale.

  Într-un raport al Comisiei Județene de Fond Funciar, din cadrul Instituției Prefectului Județul Ialomița, s-a arătat că, după 30 de ani, numărul cererilor privind punerea în posesie depășește 14.000. Deși suprafața de care este nevoie pentru a acoperi aceste solicitări depășește 40.000 de hectare, Ialomița mai are disponibile, conform Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, puțin peste 26.000 de hectare, conform Independentonline.ro.

  tractor care lucrează un teren agricol
  Edilii din Ialomița susțin că numărul cererilor e mai mic în realitate (foto: afaceri.news)

  Date oficiale: 14.000 de cereri privind punerea în posesie, nesoluționate în Ialomița

  În cele 26.000 de hectare de teren disponibil pentru onorarea solicitărilor intră teren forestier și agricol. Peste 50% din suprafața disponibilă pentru retrocedări din județ se află în localitatea Bordușani, din care 12.000 de hectare, terenuri agricole. Totodată, sunt și loca­lități care nu mai dispun de suprafețe disponibile pentru retrocedări, așa cum este cazul comunelor Gârbovi, Drăgoești sau Traian.

  Cu toate că suprafața disponibilă pentru re­trocedare a scăzut semnificativ, județul Ialomița are nesoluționate peste 14.000 de cereri de punere în posesie, conform Comisiei Județene de Fond Funciar. Cele mai multe sunt la Fierbinți-Târg (1.603 cereri), Adâncata (1.279 de cereri), Dridu (1.445 de cereri) și Movilița (1.048 de cereri). Chiar dacă s-a arătat un număr mare de solicitări neonorate, primarii ialomițeni au spus că, de fapt, numărul cererilor ar fi mult mai mic.

  Primării din Ialomița: Numărul cererilor e mai mic în realitate

  De exemplu, autoritățile locale de la Adâncata au declarat că au încercat să îi identifice pe beneficiarii retrocedărilor, însă procesul a fost unul cu multe probleme. În plus, mulți dintre potențialii beneficiari ai retrocedărilor și-ar fi retras solicitarea de a primi teren.

  „Au fost oameni care au lucrat la CAP (n.r.: Cooperativă  Agricolă de Producție) și au titluri de proprietate pe adeverințe… De 7 ani am tot făcut demersuri pentru ei. Eu nu cred că sunt chiar 1.200 de cereri așa cum spune Prefectura. Sunt cel mult 140, pentru care avem disponibile cam 70 de hectare… Dar să știți că foarte mulți s-au lipsit și nu au anunțat oficial, de aceea în alte hârtii apar atât de mulț” a spus Ionel Barbu, primarul comunei Adâncata.

  Alte primării, așa cum este cazul celei din Fierbinți-Târg, nu au vorbit public despre acest subiect.


  Te-ar mai putea interesa

  Culturile fermierului Ion Olteanu, distruse de grindină. Sute de hectare – pagubă totală! Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi

  Ultimele știri

  Super concurs pentru fermierii parteneri Rodbun, cu premii fantastice Ce facem cu solul – îl îmbunătăţim sau sperăm în continuare în ploi optime şi la timp? Producătorii europeni de îngrășăminte cer taxe suplimentare pentru fertilizanții din Rusia și Belarus