• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda: În România, peste 50% din consumul de lapte este din import

    Angelica Lefter -

    Europarlamentarul Daniel Buda a tras un semnal de alarmă, în Parlamentul European, asupra situației zootehniei europene, în ceea ce privește sectorul vacilor de lapte. Oficialul român a vorbit despre diferențele foarte mari dintre prețurile la poarta fermei și prețul de la raft, în ceea ce privește laptele de vacă, catalogând această ramură, a creșterii vacilor, în regres, la nivelul Uniunii Europene. Mai mult, a amintit că în România 50% din laptele de consum provine din import.

    Într-un mesaj transmis în Parlamentul European, Daniel Buda a opinat că este foarte important să fie observat prețul de cost pe litrul de lapte, nu doar prețul de vânzare. Europarlamentarul român a adus în discuție situația din România, unde prețul de cost depășește prețul de vânzare, ceea ce va face ca, pe viitor, sectorul vacilor de lapte să dispară, iar laptele să devină ”aur alb”.

    Citiți și: Cantitatea de lapte colectat din ferme – ultimele cifre INS

    Europarlamentarul român, Daniel Buda

    Daniel Buda: Sectorul de lapte din Uniunea Europeană se află într-un regres

    Europarlamentarul Daniel Buda a arătat că laptele românesc are un preț mic la poarta fermei, însă unul de 2-3 euro în magazine, lucru pe care l-a catalogat ca fiind inadmisibil.

    ”Aurul alb sau laptele, două produse care vor fi la fel de scumpe în viitor, dacă nu suntem atenți cu nevoile sectorului! Diferențele foarte mari între prețurile de la poarta fermei și prețul de la raft. Din păcate, sectorul de lapte din Uniunea Europeană este unul care se află într-un regres. N-am văzut să surprindeți nicăieri aspecte legate de ceea ce înseamnă prețul de cost. V-ați referit doar la prețurile de vânzare. Este foarte important să vedem prețul de cost pe litru de lapte pentru că, de exemplu, în România, avem un preț în mediu, da, undeva în jur de 45 de cenți, 50 de cenți, dar se pune în discuție că prețul de cost este mult mai mare raportat la ceea ce poate vinde fermierul la poarta fermei”, a menționat Daniel Buda.

    Citiți și: Avans APIA bovine. Plata minimă și maximă ce se achită crescătorilor de vaci

    Avertismentul europarlamentarului Daniel Buda: Sectorul de creștere al vacilor de lapte va cădea în cap

    Oficialul a mai transmis în PE, că în România, laptele de consum este 50% din import și se aduce din țări precum SUA, adică de la mare depărtare. Totodată, a arătat că fermele europene din zonele cu constrângeri naturale s-au închis, ceea ce a dus la grave probleme de mediu.

    ”În România, în momentul de față, peste 50% din consumul de lapte este din import. Se aduce inclusiv de la mare depărtare, din Statele Unite ale Americii, din alte state din afara Uniunii Europene ceea ce, desigur că are un impact major asupra fermierilor din România. Mie mi se pare absolut inadmisibil să ai un preț la poarta fermei de, știu eu, 40 de eurocenți, și să îl găsești la raft undeva la 2-3 euro litrul de lapte. Ar trebui să vedem ce este de făcut pentru că, altfel, sectorul de creștere al vacilor de lapte este unul care va cădea în cap. Aspectele legate de ceea ce înseamnă zonele cu constrângeri naturale. Din păcate, foarte multe ferme în aceste zone s-au închis. Putem să avem acolo foarte multe probleme de mediu. Am fost în Italia unde s-a depopulat zona din sudul Italiei și au apărut incendiile, urmare a faptului că nu era cine să consume vegetația. De aceea, cred că este nevoie de o abordare echilibrată și să nu mergem neapărat doar pe ceea ce înseamnă câștigul imediat din partea fermierului, să avem în vedere și aspectele legate de mediu”, a arătat europarlamentarul Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă