• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț arat la hectar. Cât costă un hectar de arat în funcție de județ

    Angelica Lefter -

    Preț arat – cât costă un hectar de arat în funcție de județ. Un preț pentru lucrări agricole de sezon este dat de fermierii care facă prestări de servicii cu utilaje proprii, cu motorina inclusă sau nu în costul lucrării. Pentru o arătură, cel mai mic preț la arat pornește de la 400 de lei la hectar și se ajunge la 800 de lei pe hectar.

    Prețul pentru un hectar arat este stabilit de către prestatorul de lucrări agricole și beneficiar. Cele două părți negociază de obicei un preț la arătură în funcție de suprafața ce va fi lucrată, de poziționarea ei, de starea pământului la momentul lucrării, dar și de utilajele ce vor fi folosite.

    Cum se calculează prețul pentru un hectar arat

    Cum se calculează prețul pentru un hectar arat

    Cei mai mulți prestatori de lucrări agricole își calculează prețul pentru un hectar arat în funcție de poziționarea terenului, de starea acestuia, dar și dacă există o relația mai veche cu proprietarul.

    Pentru a se da un preț pentru arat, se iau în calcul uzura utilajului în funcție de sol, adâncimea lucrării, suprafața și costul cu motorina, dar și TVA.

    La calcularea unui preț corect pentru lucrarea de arat se ia întotdeauna în calcul și costul cu forța umană. Adică  costul cu ziua de lucru propriu-zisă, care diferă ca și cost în funcție de fiecare județ al țării.

    Citiți și: Arătura de iarnă. De ce merită şi de ce nu merită făcută

    Cât costă un hectar de teren arat

    Preț arat. Cât costă un hectar de arătură

    Tarifele pentru lucrarea de arat, după cum se arată pe un grup de profil de pe Facebook – Ingineri Agronomi, diferă de la o zonă la alta, însă variază, de la cele mai scumpe, adică 800 de lei la hectar, până la 400 de lei la hectar.

    Cu privire la prețul pentru arătura de iarnă, în nordul țării, la Suceava, prețul pare a fi mai ridicat, aratul costând și 800 de lei. Același preț îl vehiculează și deținătorii de terenuri din Vâlcea și Prahova, însă unii consideră acest preț cu adevărat ridicat: ”800 lei mi se pare un preț prea mare, oricât ai face calcule de tot felul. Mă scuzați, dar mi se pare un preț nesimțit, de a profita de cel ce nu are alte posibilități. Și eu am utilaje agricole, circul în toată țara, motorina are cam același preț peste tot, piesele de schimb la fel”, a comentat un absolvent al USAMV București.

    Alții fermieri spun că prețul pentru un arat este dat de adâncimea arăturii: ”Da, ăștia care arăți la 15 cm, vă cred că e convenabil să arați cu 500 lei, nu se compara cu o arătură de 25-30 cm, la un preț de 800 de lei”

    Un alt prestator de servicii spune online că prețul este dat de cât și cum a plouat: ”Acum, după ce au mai fost ceva precipitații, merge un 600lei/ha , prin septembrie nu m-aș fi dus nici pentru 2.000 de lei/ha”.

    Citiți și: Arătura adâncă – contraindicată pe timp de secetă. Ce lucrare agricolă se face pentru a nu pierde apa din sol

    Preț arat la hectar în funcție de județ (foto: Zetor România)

    Prețuri pentru arat un teren în diferite județe

    Prețuir pentru arat un teren în diferite județe ale țării. Pe baza informațiilor furnizate în online de mai mulți fermieri care fac prestări de lucrări agricole, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a realizat o bursă a prețurilor arăturilor la hectar, pe județe:

    Din discuțiile fermierilor reiese că, la nivel național, un preț mediu pentru un arat în condiții minime, cu un consum de 30 de litri de motorină la hectar (adică aproximativ 210 lei numai pentru motorină), ar fi între 550 și 650 de lei pe hectar. Din acești bani, circa 250 de lei ar fi ziua de lucru și restul uzura utilajelor (tractor, plug). Cererea și oferta sunt însă cele care stabilesc, în final, prețul pentru o arătură făcută ca la carte.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial