Legea bugetului de stat pe 2024 a fost aprobată în Parlament cu o alocare-record pentru agricultură
Angelica Lefter -Proiectul Legii bugetului pe anul viitor a fost aprobat de plenul reunit al Parlamentului, cu majoritate de voturi. Dezbaterile în plen au durat aproximativ 7 ore, fiind depuse peste 20.400 de amendamente.
Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, astăzi, miercuri – 20 decembrie, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul viitor, cu 299 de voturi ”pentru” și 82 ”împotrivă”.
Proiectul Legii bugetului pe anul viitor a fost aprobat după dezbateri de ore întregi în Parlament
La proiectul Legii bugetului au fost depuse 20.400 de amendamente, iar dintre acestea, în comisiile de specialitate şi plen au fost admise 962, iar 19.470 respinse.
La discuţiile din plen, au fost acceptate doar câteva amendamente dintre cele respinse iniţial în comisii, propuse de UDMR şi AUR, care vizează suplimentări de fonduri pentru susţinerea programului pentru învăţarea limbii şi literaturii române şi, respectiv, pentru lucrări de construire/reparaţii la biserici, comunităţile locale, iar parlamentarii AUR au protestat de mai multe ori pe parcursul şedinţei, potrivit Agerpres.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Pentru Agricultură va fi o alocare de 2% din PIB”
Pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), aviz favorabil bugetului pe anul 2024 a fost dat de Comisiile reunite pentru agricultură din cele două Camere ale Parlamentului, luni – 18 decembrie.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a menționat atunci că bugetul alocat Agriculturii este unul echilibrat, având prevăzute aproape 60 de miliarde de lei pentru investiții în dezvoltarea acestui sector. Este vorba despre o alocare bugetară record, o mare pare din acești bani urmând să fie alocați pentru plata subvențiilor, a ajutoarelor pentru fermieri, a investițiilor în irigații și pentru asigurarea sumelor necesare accesării fondurilor europene pentru investiții.
”Este un buget echilibrat, prin care vom continua să suținem producția românească și munca fermierilor noștri deoarece pentru Agricultură va fi o alocare de 2% din PIB. Avem prevăzute aproape 60 de miliarde de lei (credite bugetare + credite de angajament) pe care le vom investi în dezvoltarea agriculturii și satului românesc. Acordăm o atenție sporită co-finanțării proiectelor derulate din fonduri europene, astfel încât să atragem toate sumele disponibile nerambursabile aferente Politicii Agricole Comune și să le investim în fermele și unitățile de producție românești. Peste 12 miliarde de lei revin proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferente Planului Național Strategic 2023-2027, în vederea lansării sesiunilor de depunere a proiectelor în cursul anului 2024 și efectuării plăților, atât pentru campania finală 2023, cât și pentru cea aferentă anului 2024”, a spus ministrul Barbu.
Citește și: Guvernul pregătește banii pentru fermieri. Prima discuție pentru bugetul pe anul viitor
Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pentru 2024.
Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB, arată proiectul.