• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rasa de vaci Beefmaster câștigă teren în Europa. Caracteristici, randament

    Violina Gorcinschi -

    Beefmaster, una dintre cele mai de succes rase de vaci de carne, câștigă teren în Europa. Beefmaster reprezintă rasa de taurine cu care fermierii americani au făcut performanță, iar acum genetica începe să pătrundă și în fermele europene, unde este apreciată pentru randamentul ridicat în producția de carne.

    Una dintre cele mai de succes rase de carne americane, Beefmaster, câștigă teren în Europa. După ce fermierii americani au obținut performanțe cu Beefmaster, aceasta a început să se răspândească încet și pe continentul european, datorită unui crescător portughez. Carlos Serra și-a format o turmă de bovine Beefmaster într-un mic oraș portughez, Pero Pinheiro, la distanță mică de Lisabona, convins fiind de succesul rasei în ceea ce privește producția de carne.

    Beefmaster este o rasă de vaci de carne obținută de un fermier american din Texas, Tom Lasater. Astăzi, Beefmaster este cea de-a patra ea mai populară rasă de carne din SUA. Acum, și crescătorii europeni îi calcă pe urme.

    Citiți și: Rase mixte de vaci: cele mai bune rase pentru producția de lapte și de carne

    rasa de vaci beefmaster
    Beefmaster în Europa (foto: wikipedia.com)

    Beefmaster, un succes al fermierilor din SUA, câștigă teren în Europa

    Printre primele ferme de Beefmaster din Europa se află o exploatație din orașul portughez Pero Pinheiro, la aproximativ 35 km nord-vest de Lisabona. Nu este prima fermă de Beefmaster din UE – exemplare cu această genetică sunt deja înregistrate și în Spania și în Germania. La acest moment, însă, ferma portugheză este cea mai cunoscută datorită faptului că furnizează și material genetic.

    „Am descoperit rasa Beefmaster în SUA și m-am convins imediat că aceasta este potrivită și pentru piața europeană. De atunci, visul meu a fost să înființez o crescătorie de Beefmaster în Europa”, a spus expertul în creșterea vitelor Carlos Serra.

    În SUA, Beefmaster a rezultat ca încrucișare, în anii 1930, din motive economice. Rasa este cu greu cunoscută în Europa, dar, datorită lui Carlos Serra, aceste animale sunt acum crescute și în Portugalia.

    Citiți și: Creșterea vacilor Hereford – rasa de taurine despre care se spune că are cea mai gustoasă carne

    Beefmaster: originea rasei

    Beefmaster este prima rasă americană la crearea căreia s-a folosit o combinație de trei sau mai multe rase. Dezvoltarea acesteia a avut loc în statul Texas, la ferma Lasater. Programul de reproducere a fost inițiat de Ed C. Lasater în 1908 când a achiziționat tauri Brahman pe care să îi încrucișeze cu bovinele sale din rasele Hereford și Shorthorn. Ulterior, în 1930, după moartea sa, fiul său a continuat procesul și a creat încrucișări de Brahman-Herford și Brahman-Shorthorn care au adus exemplare superioare.  Astfel, s-a creat rasa Beefmaster (50% Brahman, 25% Hereford, 25% Shorthorn), potrivit thecattlesite.com.

    Procesul de ameliorare a rasei Beefmaster a continuat, iar animalele au fost selecționate după 6 principii, cu accent pe producția de carne. În acest fel, s-a înregistrat un progres considerabil în selecționarea animalelor cu calități înalte de producție, în condiții dificile de întreținere.

    Beefmaster este acum a patra cea mai răspândită rasă din SUA, fiind recunoscută de Departamentul de Agricultură al țării în 1954.

    vaci beefmaster
    Beefmaster – 6 principii esențiale (foto: landassociation.org)

    Beefmaster – 6 principii esențiale ale rasei

    În dezvoltarea rasei Beefmaster, crescătorul de taurine Tom Lasater s-a ghidat după 6 principii esențiale, cu relevanță economică, care la vremea aceea erau revoluționare în procesul de selecționare a animalelor. Beefmaster sunt complet unice în sensul în care reproducerea are loc după acestea.

    Rasa de vaci Beefmaster: caracteristici și productivitate

    Beefmaster este considerată „Rasa aducătoare de profit”, datorită scopului dublu pentru care este crescută. În primul rând, excelează la creșterea rapidă în greutate datorită instinctelor materne puternice și producția bună de lapte a mamelor, îmbinată cu abilitățile excelente de formare a carcasei. Taurinele din această rasă sunt, de asemenea, rezistente la condiții de temperaturi extrem de ridicate, secetă și la atacurile insectelor.

    Ca dimensiune, bovinele Beefmaster se situează la nivelul mediu, fără culori specifice ale rasei. De regulă, se găsesc exemplare în nuanțe roșcate, închise sau deschise.

    În greutate, femelele de Beefmaster cântăresc în jur de 800 de kg, în timp ce masculii ajung la 1.200 de kg, datorită conversiei bune a furajelor, conform cowcaretaker.com. Primele fătări au loc în jurul vârstei de 2 ani, fiind gata de dus la montă la 13-15 luni.

    La vârsta de 12-18 luni, animalele sunt gata de trimis la abator. Randamentul de carne al rasei Beefmaster este unul excelent situându-se la 64%.

    Citiți și: Văcuțe Angus implantate în Țara Zimbrilor: Afacerea cu vaci de carne pornită de doi prieteni cu 120.000 de lei


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români