Rasa de vaci Beefmaster câștigă teren în Europa. Caracteristici, randament
Violina Gorcinschi -Beefmaster, una dintre cele mai de succes rase de vaci de carne, câștigă teren în Europa. Beefmaster reprezintă rasa de taurine cu care fermierii americani au făcut performanță, iar acum genetica începe să pătrundă și în fermele europene, unde este apreciată pentru randamentul ridicat în producția de carne.
Una dintre cele mai de succes rase de carne americane, Beefmaster, câștigă teren în Europa. După ce fermierii americani au obținut performanțe cu Beefmaster, aceasta a început să se răspândească încet și pe continentul european, datorită unui crescător portughez. Carlos Serra și-a format o turmă de bovine Beefmaster într-un mic oraș portughez, Pero Pinheiro, la distanță mică de Lisabona, convins fiind de succesul rasei în ceea ce privește producția de carne.
Beefmaster este o rasă de vaci de carne obținută de un fermier american din Texas, Tom Lasater. Astăzi, Beefmaster este cea de-a patra ea mai populară rasă de carne din SUA. Acum, și crescătorii europeni îi calcă pe urme.
Citiți și: Rase mixte de vaci: cele mai bune rase pentru producția de lapte și de carne
Beefmaster, un succes al fermierilor din SUA, câștigă teren în Europa
Printre primele ferme de Beefmaster din Europa se află o exploatație din orașul portughez Pero Pinheiro, la aproximativ 35 km nord-vest de Lisabona. Nu este prima fermă de Beefmaster din UE – exemplare cu această genetică sunt deja înregistrate și în Spania și în Germania. La acest moment, însă, ferma portugheză este cea mai cunoscută datorită faptului că furnizează și material genetic.
„Am descoperit rasa Beefmaster în SUA și m-am convins imediat că aceasta este potrivită și pentru piața europeană. De atunci, visul meu a fost să înființez o crescătorie de Beefmaster în Europa”, a spus expertul în creșterea vitelor Carlos Serra.
În SUA, Beefmaster a rezultat ca încrucișare, în anii 1930, din motive economice. Rasa este cu greu cunoscută în Europa, dar, datorită lui Carlos Serra, aceste animale sunt acum crescute și în Portugalia.
Citiți și: Creșterea vacilor Hereford – rasa de taurine despre care se spune că are cea mai gustoasă carne
Beefmaster: originea rasei
Beefmaster este prima rasă americană la crearea căreia s-a folosit o combinație de trei sau mai multe rase. Dezvoltarea acesteia a avut loc în statul Texas, la ferma Lasater. Programul de reproducere a fost inițiat de Ed C. Lasater în 1908 când a achiziționat tauri Brahman pe care să îi încrucișeze cu bovinele sale din rasele Hereford și Shorthorn. Ulterior, în 1930, după moartea sa, fiul său a continuat procesul și a creat încrucișări de Brahman-Herford și Brahman-Shorthorn care au adus exemplare superioare. Astfel, s-a creat rasa Beefmaster (50% Brahman, 25% Hereford, 25% Shorthorn), potrivit thecattlesite.com.
Procesul de ameliorare a rasei Beefmaster a continuat, iar animalele au fost selecționate după 6 principii, cu accent pe producția de carne. În acest fel, s-a înregistrat un progres considerabil în selecționarea animalelor cu calități înalte de producție, în condiții dificile de întreținere.
Beefmaster este acum a patra cea mai răspândită rasă din SUA, fiind recunoscută de Departamentul de Agricultură al țării în 1954.
Beefmaster – 6 principii esențiale ale rasei
În dezvoltarea rasei Beefmaster, crescătorul de taurine Tom Lasater s-a ghidat după 6 principii esențiale, cu relevanță economică, care la vremea aceea erau revoluționare în procesul de selecționare a animalelor. Beefmaster sunt complet unice în sensul în care reproducerea are loc după acestea.
- Temperament – Vitele mai blânde și mai calme sunt mai ușor de gestionat, se vând mai ușor, se hrănesc și se reproduc cu ușurință.
- Fertilitate – Una dintre cele mai importante puncte. Vacile care nu fată în fiecare an nu sunt păstrate.
- Greutate – Importanța acestui aspect este evidentă: producția se vinde la kilogram. Se selectează animale care au un randament optim în producția de carne, cu inputuri minime.
- Conformație – Se referă la calitățile estetice ale animalului viu în ceea ce privește carcasa. Se aleg taurii musculoși, solizi și vaci delicate, feminine care se conformează cerințelor industriei.
- Rezistență – Este important ca bovinele să facă față unor condiții neprielnice de temperatură, umiditate, vânt etc. La acest capitol, Beefmaster excelează, în special în ceea ce privește supraviețuirea vițeilor, mortalitate scăzută, costurile de mentenanță și rezistența la boli și paraziți.
- Producția de lapte – Pe lângă genetică, greutatea animalelor este determinată și de consumul de lapte. Vacile perfecte din acest punct de vedere dau foarte mult lapte.
Rasa de vaci Beefmaster: caracteristici și productivitate
Beefmaster este considerată „Rasa aducătoare de profit”, datorită scopului dublu pentru care este crescută. În primul rând, excelează la creșterea rapidă în greutate datorită instinctelor materne puternice și producția bună de lapte a mamelor, îmbinată cu abilitățile excelente de formare a carcasei. Taurinele din această rasă sunt, de asemenea, rezistente la condiții de temperaturi extrem de ridicate, secetă și la atacurile insectelor.
Ca dimensiune, bovinele Beefmaster se situează la nivelul mediu, fără culori specifice ale rasei. De regulă, se găsesc exemplare în nuanțe roșcate, închise sau deschise.
În greutate, femelele de Beefmaster cântăresc în jur de 800 de kg, în timp ce masculii ajung la 1.200 de kg, datorită conversiei bune a furajelor, conform cowcaretaker.com. Primele fătări au loc în jurul vârstei de 2 ani, fiind gata de dus la montă la 13-15 luni.
La vârsta de 12-18 luni, animalele sunt gata de trimis la abator. Randamentul de carne al rasei Beefmaster este unul excelent situându-se la 64%.