• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vortex polar în Europa! Val de ger la sfârșitul săptămânii

    Angelica Lefter -

    Iarna blândă pare să ia sfârșit în Europa, unde un val de frig se va instala în acest sfârșit de săptămână. Temperaturile scăzute vor reprezenta un test pentru sistemele energetice din mai multe țări ale Uniunii Europene, care până acum au avut parte de o iarnă cu vreme caldă. Și în România temperaturile sunt în scădere, iar vortexul polar se va face resimțit de la începutul săptămânii viitoare.

    În cea mai mare parte a Europei, la acest sfârșit de săptămână, vremea geroasă se va răspândi, punând la încercare sistemele energetice din regiune, potrivit Bloomberg, citat de Economica.net.

    Citiți și: Prognoza meteo pe luna ianuarie. Cum va fi vremea în prima lună din an

    ANM: Vremea rece se întoarce în România (foto: www.wall-street.ro)

    Temperaturi sub zero grade în mai multe țări europene la finalul acestei săptămâni

    Se anunță temperaturi minime de sub zero grade la Berlin și Paris în weekend, potrivit Maxar Technologies Inc. Temperatura din Londra va coborî de la 4,8 grade Celsius peste medie, cât se înregistrau marți – 2 ianuarie, la 3,5 C sub media sezonieră, până duminică – 7 ianuarie.

    Met Office din Marea Britanie a emis o avertizare meteorologică în contextul în care furtuna Henk aduce ploi abundente și vânturi puternice, cu rafale de până la 113 kilometri pe oră, în sudul țării. Acest lucru ar putea duce la potențiale perturbări ale infrastructurii, inclusiv cea de transport.

    Valul de frig va fi resimțit și în România săptămâna viitoare

    Valul de frig este prognozat să se extindă până săptămâna viitoare, deoarece un vortex polar stratosferic slăbit influențează modelele meteorologice din Europa. Meteorologii spun că este prea devreme pentru a spune cât timp va dura acest fenomen, care aduce în general temperaturi mai scăzute.

    Potrivit și prognozelor publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în săptămâna 8-15 ianuarie, temperaturile vor începe să scadă în toată țara. Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sudice.

    Mai mult, până la data de 22 ianuarie, temperaturile medii a aerului vor avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, se aflată în prognoza ANM.

    Citește și: Calendarul foilor de ceapă 2024. Lunile în care vor fi ploi și lunile în care se anunță secetă

    Prețurile de referință ale gazelor naturale din Europa, în creștere

    Pe fondul acestui vortex polar, prețurile de referință ale gazelor naturale din Europa au crescut deja, deoarece vremea mai rece va stimula cererea.
    Stocurile record de gaze, consumul industrial scăzut și nivelul ridicat al producției de energie regenerabilă vor limita probabil creșterea costurilor combustibilului.

    Temperaturile geroase din Scandinavia vor persista, cu un minim de -18,5 grade Celsius la Helsinki în următoarele două zile. Frigul de acolo se va tempera săptămâna viitoare, dar nu înainte ca Oslo să ajungă la -20,5 de grade Celsius vineri și sâmbătă, 5-6 ianuarie 2024.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului