• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenții APIA bovine: Plata ANT, numai pentru vacile existente în ferme

  Roxana Dobre -

  Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a acceptat propunerea crescătorilor de bovine ca plata Ajutorului Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) să se acorde pentru animalele aflate în ferme, fără respectarea perioadei de referință. Anunțul a fost făcut de Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR).

  Fermierul Dumitru Grigorean a anunțat astăzi, marți – 16 ianuarie, că ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost de acord ca fermierii să primească Ajutoarele Naționale Tranzitorii pentru animalele din ferme, fără respectarea perioadei de referință. În perioada următoare urmează să se decidă cum s-ar putea pune în aplicare această decizie pentru campania de plăți 2024.

  Șeful de la MADR a decis împreună cu fermierii ca în cadrul Ministerului Agriculturii să fie pus la dispoziţie un birou în cadrul căruia va funcționa un grup tehnic format din asociații și specialiști ai ministerului care vor lua împreună decizii pentru sectorul zootehnic.

  Citiți și: Subvenție mai mare de la APIA pentru fermierii care au minim 3 vaci

  Conferință la MADR astăzi, marți – 16 ianuarie

  Dumitru Grigorean, ACBCR: Plata ANTZ, pentru vacile din ferme

  Dumitru Grigorean a anunțat în cadrul conferinței comune ținute de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, alături de fermieri că șeful de la MADR a agreat propunea crescătorilor ca plata ANTZ să se facă pentru animalele din ferme.

  ”Am mai avut câteva solicitări punctuale și care au fost acceptate de către Ministerul Agriculturii, de către domnul ministru, respectiv găsirea unei formule de alocare a ANT-ului pentru animalele existente în acest moment la o dată de referință din din anul 2024 în ferme. Știți foarte bine, până acum a fost perioadă data de referință 31 ianuarie 2013 începând de anul trecut, pentru că așa sunt reglementările Uniunii Europene nu putea fi mai recentă data de referință decât anul 2018. În acest caz s-a ales data trebuie de 31 ianuarie 2018 și ar fi trebuit să mergem așa până în 2027, ceea ce nu era deloc în regulă”, a anunțat Dumitru Grigorean.

  De precizat că această propunere a fost transmisă astăzi și de Asociația Forța Fermierilor (AFF) care a transmis ministerului să acorde ajutorul naţional tranzitoriu doar pentru animalele active la data depunerii cererii.

  ”Dorim ca ANT să rămână în forma în care este reglementat acum, adică animale eligibile pentru plata ANT sunt toate animalele având vârsta peste 7 luni (incluzând femele şi masculi)”, a arătat asociația.

  De precizat că plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii pentru sectorul de creștere a vacilor este importantă pentru crescătorii mici de bovine iar subvenția se achită de la bugetul de stat. Efectivele pentru care se plătește în prezent această subvenție trebuie să respecte data de referință la care se raportează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) la condițiile de eligibilitate.

  Fermierii beneficiază de ANTZ 7 – lapte, plată decuplată de producție care se achită pe tona de lapte livrată și ANTZ 8 – vaca de carne, subvenția se achită pe cap de animal.

  Citiți și: Subvenția de 100 euro pe vaci/bivolițe în 2024: condiții, acte necesare, termen plată

  Grupuri de lucru pentru fermieri, la nivelul MADR

  Dumitru Grigorean și-a exprimat speranța că cele mai bune decizii pentru fermieri vor putea fi luate în cadrul grupurilor de lucru care vor fi formate la nivelul MADR.

  ”Și cred că vom găsi împreună soluții în aceste grupuri de lucru, astfel încât să primească banii fermierii care au animalele în fermă în acest moment și nu pentru animalele care nu mai există”, a mai spus crescătorul.


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe

  Ultimele știri

  Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria