• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Profitul firmelor din agricultură – analiză Economica. Clasament în vegetal și zootehnie

  Oana Timar -

  O analiză publicată de Economica.net, pe baza datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), arată că patru din cinci firme din agricultură au înregistrat profit în 2022.

  În 2022, un an agricol secetos, cu randamente mici, costuri mari și turbulențe din cauza războiului de la granițe a fost unul cu profit pentru aproximativ patru din cinci companii cu activități în producția de cereale (exclusiv orez), o pondere mai mică față de 2021, dar mai mare decât 2020, arată o analiză Economica.net pe baza datelor oferite de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

  În total, la nivelul lui 2022, în România funcționau puțin peste 10.000 de firme în acest domeniu, dintre care 7.400 ( 73,8%) au raportat profit. Cu un an în urmă, 77,6% din cele 9.785 de firme cu activitate principală cultivarea cerealelor au avut venituri nete superioare cheltuielilor, în timp ce în 2020, când erau 9.365 de firme în domeniu, ponderea celor care au reușit să facă profit a fost de 62%.

  Cât despre vânzări, producătorii de cereale au rulat în 2022 în jur de 35,4 miliarde de lei, cu 15,6% mai mult decât în 2021 și cu 82% ai mult decât în 2020.

  Topul celor mai mari producători de cereale – firme CAEC 0111

  Potrivit datelor ONRC, cel mai mare producător de cereale din România (cod CAEN 0111 – cultivarea cerealelor), după cifra de afaceri, este Agro-Chirnogi SA din Călărași, una dintre firmele grupului Maria, controlat de investitori libanezi. În 2022, producătorul, care este activ și în zona de trading, a realizat afaceri nete în valoare de 1,6 miliarde de lei și un profit net de 75 de milioane de lei.

  Urmează Agricost SA din Brăila, firma prin care grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite exploatează 57.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei. Compania a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri netă de 860,4 milioane de lei și un profit net de 202,8 milioane de lei.

  Locul trei între businss-urile care se ocupă de producția de cereale, după cifra de afaceri, este deținut de o companie cu acționariat autohton (familia Nagy din Blaj, potrivit datelor termene.ro). Este vorba despre SC Agropec Dionis din Alba, cu activități în producția, distribuția de cereale și combustibili, creșterea bovinelor pentru carne, care a raportat pentru 2022 rulaje de 667,3 milioane d elei și un profit net de 19 milioane de lei.

  În zootehnie, afacerile din sectorul avicol conduc clasamentul

  În sectorul zootehnic, 54,3% din cele 3.628 de firme cu CAEN creșterea animalelor au raportat în 2022 profit. Ponderea lor este superioară anilor anteriori, când 50,7 și respectiv 50% dintre companii au avut venituri superioare cheltuielilor. Însă, în 2022 numărul companiilor din domeniu a scăzut cu 83 față de 2021 și cu 28 raportat la 2020, arată analiza Economica.net.

  Crescătorii de animale au făcut, în 2022, afaceri de 12,2 miliarde de lei, cu 26,2% mai mari față de anul anterior și cu 22% în plus față de 2020.

  Conform datelor ONRC, cea mai mare companie cu activitate principală creșterea animalelor este Avicarvil SRL din Frâncești, Vâlcea, una dintre entitățile juridice ce fac parte din grupul Carmistin controlat de familia Paraschi. Avicarvil, care produce carne de pasăre sub brandul LaProvincia. a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 673,4 milioane de lei și un profit net de 17,8 milioane de lei.

  Urmează Vitall SRL din Dolj, un business creat începând din 2017 de Mădălin Enescu din Oltenița, prin preluarea fostei Avicola Crevedia aflată atunci în faliment. În 2022, Vitall, specializată în pro­ducţia de furaje şi creşterea păsărilor, a avut afaceri de 545,9 milioane de lei și un profit net de 4,4 milioane de lei.

  De asemenea, pe poziția a treia în clasamentul celor mai mari crescători de animale, figurează Agrisol International R.O SRL din Prahova, compania controlată, potrivit termene.ro de trei cetățeni libanezi (Charbel Laoun, Laoun Youssef și Fadi Laoun). Agrisol, care produce carne de pasăre și porc pentru piața locală și export a realizat în 2022 afaceri de 376,2 milioane de lei și o pierdere de 8,3 milioane de lei.


  Te-ar mai putea interesa

  Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

  Ultimele știri

  Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole