• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fabrica de Zahăr din Luduș va primi licență pentru a importa zahăr din Ucraina

    Violina Gorcinschi -

    Unul dintre cei doi proprietari ai Fabricii de Zahăr din Luduș, omul de afaceri Mihaela Neagu, a fost prezentă ieri, luni – 22 ianuarie, la întîlnirea fermierilor mureșeni cu ministrul agriculturii, care a avut loc la Palatul Administrativ din Târgu Mureș. Ea l-a întrebat pe ministrul agriculturii când va aproba licențierea fabricii de a importa zahăr din Ucraina.

    “Fabrica din Luduș a procesat anul acesta 24.000 de tone. Producția am vândut-o. Acum noi ținem aproape 150 de angajați. Dorim să ne licențiați pentru zahăr (pentru a importa zahăr din Ucraina, lucru care se poate doar pe baza unei licențe speciale eliberată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în baza unei ordonanțe care interzice importurile din Ucraina – n.r.) Am depus la ministerul agriculturii cererea de import. Noi chiar am rămas fără zahăr. Am contractat 7.200 de hectare din care 3.800 în Mureș, un record pentru Mureș pe 2024, iar din septembrie vom produce din nou zahăr românesc , Dar până în septembrie vă rog să îmi dați un răspuns clar, dacă mă îndrept înspre alte piețe su mă licențiați?”, a spus Mihaela Neagu, citată de publicația Punctul.

    Citiți și: Agrana cere limitarea importurilor de zahăr din Ucraina

    Mihaela Neagu

    Ministrul Florin Ionuț Barbu a răspuns că “așa cum am discutat cu dumneavoastră zahărul poate fi importat doar de firmele care fac procesare. Dumneavoastră aveți procesare și mai sunt alte două societăți care fac procesare în România. Dacă ați depus licențiere pentru importul de zahăr din Ucraina, sută la sută într-o săptămână aveți această licență”.

    Mihaela Neagu a mai întrebat dacă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face ceva pentru ca și procesatorii să se poată credita mai ieftin. “Știți că în România cel mai bine trăiesc băncile. Anul trecut au avut creșteri și de 70% la profit, făcut pe spatele nostru. Vă gândiți să faceți o schemă de ajutorare pentru cei care procesează să putem lua bani mai ieftini?”.

    Creditul agricol va funcționa și pentru procesatori

    Ministrul a răspuns că și procesatorii se încadrează în rândul beneficiarilor creditului agricol, credit prin care se alocă până în 10 milioane de euro atât pentru dezvoltarea fermelor cât și pentru refinanțarea creditelor luate de la IFN uri, bănci și alte instituții nebancare. Acest credit mai are o componentă pentru achiziționarea de terenuri pentru o perioadă de 5 ani.

    Proprietarul Fabricii de Zahăr din Luduș a atras atenția asupra faptului că dacă Ucraina va intra în UE bugetul pentru agricultură se va diminua considerabil din cauză că această țară are o suprafața agricolă mare. Ea a mai spus să nu uităm că Ucraina s-a opus intrării noastre în NATO. Ministrul a răspuns că nu crede că în următorii 10 ani Ucraina va adera la UE și când o va face sigur bugetul agriculturii va fi mărit.

    Referitor la cultivatorii de sfeclă de zahăr ministrul agriculturii a mai declarat că sunt discuții avansate pentru ca Guvernul să acorde sprijin financiar pentru ca fermierii din acest sector să își poată achiziționa utilajele specifice acestei culturii. D.B.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români