Hrănirea găinilor iarna. Meniu pentru producții ridicate de ouă
Violina Gorcinschi -Hrănirea găinilor ouătoare iarna pentru producții ridicate de ouă. În sezonul rece, organismul păsărilor are nevoie de hrană mai bogată în elemente nutritive. De aceea, iarna, dieta găinilor este ajustată pentru a păstra o producție bună de ouă.
Pe lângă alimentație, productivitatea păsărilor de curte este influențată și de alți factori, cum ar fi temperatura sau lumina. În adăposturi, temperatura minimă ar trebuie să nu scadă mai jos de 10 grade Celsius. De asemenea, trebuie să li se asigure 14 ore de lumină pe zi. În lunile de iarnă, cu zile scurte și nopți lungi, această problemă poate fi rezolvată cu ajutorul unui bec cu infraroșu, conectat la o priză cu temporizator, plasat într-un loc inaccesibil păsărilor.
Citiți și: Sfaturi pentru o producție bună de ouă de găină pe timp de iarnă
Dacă vine vorba despre temperatură, adăpostul păsărilor se izolează foarte bine, asigurându-le un așternut cald, curat și uscat, pentru a nu fi afectate de îngheț.
Citiți și: Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice
Hrănirea găinilor ouătoare iarna
La capitolul alimentație, dieta de iarnă a găinilor ouătoare se bazează pe proteine și calciu. Furajele pot fi preparate atât în gospodărie, cât se pot cumpăra din magazine specializate. Cel mai bine, amestecurile se prepară acasă, pentru a ști exact ce elemente și în ce cantități sunt administrate păsărilor.
Astfel, în stabilirea meniului păsărilor de curte pe timp de iarnă, se ia în considerare că hrana trebuie să includă, ca meniu, următoarele produse și proporții:
- 23% nutrețuri bogate în proteine vegetale: tărâțe, semințe, șrot de soia sau floarea soarelui, turte de floarea-soarelui;
- 3% nutrețuri bogate în proteine animale: zer, făină de carne sau pește;
- 1% nutrețuri cu vitamine: zoofort A5, A6, A7;
- 8% nutrețuri minerale: calciu 7% – var stins (de cel puțin 6 luni), cretă furajeră, făină din cochilie de scoici, fosfat de calciu, făină de oase (0,8%), sare (0,2%);
- 65% cereale bogate în glucide: orz, grâu, porumb, sorg – cereale de calitate.
Citiți și: Creșterea găinilor iarna: Încălzim sau nu cotețul păsărilor de curte?
Găinile mai necesită și furaje verzi, însă care sunt greu de găsit în sezonul rece. Ca alternativă, se pot folosi frunze din fân de lucernă înmuiate în apă caldă și amestecate, ulterior, cu furaj umed. Tot în acest caz, se poate apela la rădăcinoase tăiate mărunt, cum ar fi morcovul, sfecla sau și dovlecii.
O alimentație corespunzătoare poate crește producția la 10-15 ouă/găină în 2-3 săptămâni.
Citește și: Hrănirea găinilor ouătoare în funcție de vârstă: recomandări
Îngrijirea găinilor ouătoare iarna. Sfaturi
Pe lângă indicațiile deja prezentate privind întreținerea și hrănirea găinilor pe timp de iarnă, sunt recomandate și următoarele măsuri de îngrijire:
– Înainte de culcare, găinilor le prinde bine o gustare. Păsările pot fi hrănite cu spărtură de porumb, pentru a stimula digestia pe timp de noapte și a menține temperatura optimă a corpului.
– Păsările de curte se agită iarna după o perioadă lungă petrecută închise. Acestea pot fi distrate prin plasarea a câteva căpățâni de varză pe sfoară, din care să poată ciuguli la discreție.
– La temperaturi sub -5 grade Celsius, găinile evită să iasă în zăpadă. Pentru a le oferi tot spațiul de care au nevoie, se pot împrăștia fân și paie pe pământ după curățarea zăpezii.
– În coteț sau adăpost, găinile se cuibăresc una în alta iarnă. De aceea, crescătorii trebuie să se asigure că dispun de suficiente stinghii de lemn pentru găini. Pentru a verifica acest lucru, noaptea, se verifică cu o lanternă – dacă există vreo pasăre care stă pe podea, înseamnă că nu există spațiu suficient din acest punct de vedere.
– În zilele însorite, se poate amenaja un mini-solar în apropierea adăpostului. Acesta se acoperă cu folie de solar. Găinile vor beneficia, astfel, de aer curat, spațiu și de razele soarelui.
Citește și: Grâu la găini și pui. Cum dăm grâu păsărilor de curte