• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grâu la găini și pui. Cum dăm grâu păsărilor de curte

    Violina Gorcinschi -

    Grâu proaspăt recoltat dat la găini – un pericol. De ce nu e bine să dai păsărilor de curte grâu abia recoltat, ce pățesc găinile dacă mănâncă grâu abia recoltat și cum se administrează corect grâul în hrana păsărilor, vă spunem în acest articol.

    Cerealele, deci și grâul, reprezintă o sursă valoroasă de nutrienți pentru păsări. Crescătorii folosesc adesea grâu în furajarea păsărilor pentru a le asigura o dezvoltare optimă la găini de carne și o producție bună de ouă la rasele de găini pentru ouă. Cu toate acestea, boabele de grâu nu se dau găinilor oricum. O administrare greșită a acestora poate duce la îmbolnăvirea sau chiar moartea găinilor, iar grâul proaspăt recoltat prezintă cele mai mari riscuri.

    mai multe gaini care se hranesc din palmele unei persoane
    Grâul proaspăt recoltat, dăunător pentru păsările de curte (foto: hobbyfarms.com)

    Grâu proaspăt recoltat – un pericol pentru găini

    Grâul proaspăt recoltat administrat găinilor prezintă anumite riscuri. În cazul unei alimentații corecte, grâul este exclus din meniul păsărilor de curte. Grâul proaspăt recoltat este problematic în hrănirea găinilor deoarece le poate afecta sănătatea. În ciuda faptului că este plin de nutrienți, grâul cauzează probleme păsărilor, printre care se numără și diareea.

    De ce nu trebuie să dai grâu proaspăt la găini. Boabele de grâu proaspăt fermentează rapid, în special dacă nu sunt păstrate în condiții corespunzătoare. De aceea, acest tip de hrană provoacă balonări sau alte tulburări digestive care, în cele mai grave cazuri, duce la moartea păsărilor.

    La recoltare, grâul are un nivel ridicat de umiditate, ceea ce crește riscul de apariție a mucegaiului, dar și a micotoxinelor precum aflatoxinele, periculoase atât pentru animale, cât și pentru om. Dacă se administrează grâu proaspăt, găinile pot suferi de toxiinfecție, afectându-le ficatul.

    Citiți și: Lipsă de calciu la găini, semne. Rețete cu calciu pentru păsări

    În final grâul abia recoltat și pus la păstrare poate avea contact direct cu diverși agenți patogeni sau substanțe chimice dăunătoare, factori care pot duce la infectarea sau îmbolnăvirea găinilor.

    Grâul proaspăt recoltat are și o concentrație mai mare de glucoză, ce provoacă diaree progresivă la păsări și alte probleme cu sistemul digestiv. Diareea la păsări poate cauza o reacție acută la mâncărime, astfel că acestea își vor smulge penele din zona cloacei, favorizând apariția rănilor.

    Grâu la găini. Cum introducem grâul în alimentația păsărilor de curte

    Poți să dai grâu găinilor? Răspunsul este da. Grâul este o sursă bună de nutrienți pentru păsări, furnizând carbohidrați, proteine și alte substanțe esențiale pentru sănătatea lor. Totuși, este important să fii atent la cantitatea de grâu pe care o oferi găinilor și să îl integrezi într-o dietă echilibrată.

    Iată câteva lucruri de ținut cont când introduci grâu în alimentația păsărilor de curte, precum găinile:

    Grâu la găini

    Când este grâul bun pentru găini

    Grâul este bun pentru găini dacă a fost uscat și depozitat corespunzător. După recoltare, grâul se păstrează încă 50 de zile până a fi folosit în furajarea păsărilor.

    Perioada de uscare poate fi, însă, redusă, la 3-4 săptămâni, dacă boabele de grâu sunt lăsate la soare, într-un strat ce nu depășește 50 de cm. Astfel, boabele de grâu se vor coace mai repede datorită căldurii care, concomitent, stabilizează compoziția chimică.

    Înainte de a-l administra păsărilor, grâul trebuie verificat de mucegai și să nu aibă impurități ce pot afecta sănătatea găinilor.

    Este întotdeauna recomandat să consulți un medic veterinar sau un specialist în nutriție aviară pentru a obține sfaturi specifice în ceea ce privește dieta găinilor, astfel încât acestea să aibă o nutriție corespunzătoare.

    Citiți și: Bicarbonatul de sodiu la găini, vara. Beneficii, doze recomandate


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till