• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri la pomi fructiferi în primul an după plantare

    Violina Gorcinschi -

    Tăieri la pomi fructiferi în primul an după plantare. Reguli pentru efectuarea procedurilor de îngrijire a pomilor prin tăierea ramurilor după plantare. Acestea diferă în funcție de specie, dar și de starea pomilor și de coroana dorită. Aflați din acest articol cum se taie pomii după plantare.

    Tăierea pomilor în primul an după plantare, indiferent dacă aceștia au fost plantați primăvara sau toamna, se face primăvara, până la umflarea mugurilor, luând în considerare forma de coroană aleasă. Dacă pomii sunt plantați primăvara, tăierile pot fi realizate imediat după această procedură.

    Tăierile la pomi după plantare (foto: Youtube)

    Tăieri la pomi după plantare

    Tăierile la pomi după plantare se efectuează în funcție de forma de coroană urmărită și de starea pomilor. De regulă, dacă pomii au fost plantați sub formă de vargă, se procedează la scurtarea lor la 75-110 cm sau chiar la lungimi mai mici, după caz.

    Lungimea se decide luând în considerare lungimea prevăzută pentru trunchiul pomului și formarea primelor șarpante sau a primului etaj. Înălțimea este direct proporțională cu numărul de șarpante din primul etaj. Adică, de exemplu, dacă la prun sunt 4 șarpante, lungimea e de 95 de cm, 3 șarpante – 85 cm etc. Tăierea are loc la 2-3 milimetri deasupra unui mugure.

    Starea pomilor creează diferite situații în care procedurile de tăiere pot fi diferite:

    1. Dacă pomii prezintă ramuri anticipate care sunt mai sus de zona de formare a coroanei, tăierea se face în mod obișnuit, respectând înălțimea de 75-110 cm.
    2. În cazul în care ramurile anticipate sunt localizate inferior, acestea se taie la inel, iar pomul se taie la 75-110 cm.
    3. Dacă pomii au ramuri anticipate slabe, se scurtează mult, la 2-3 muguri bine dezvoltați, pentru a ajuta la dezvoltarea acestora.
    4. Dacă pomii nu se dezvoltă adecvat, tăierile se fac în funcție de ce problemă au. Pomii care au doar o vargă slab dezvoltată se taie la 10-15 cm mai sus de zona altoirii. Astfel, vor apărea lăstari mai puternici, din care se va selecta unul singur.
    5. La pomii ramificarea bună, se lasă un număr de ramuri necesare la formarea etajului sau se selectează primele șarpante. În acest caz, crucial este ca unghiul dintre două șarpante alăturare să fie mai mic de 90 de grade, dar să nu fie o distanță mai mică de 8-12 cm.

    De obicei, ramurile de bază se taie de la o treime până la o jumătate din lungime, în așa fel încât să aibă o înălțime de 30-40 cm. Axul coroanei, în cazul prezenței acestuia în forma de coroană aleasă, trebuie să rămână mai lung cu 25-35 cm față de ramurile laterale.

    Citește și: Când se fac tăieri la pomi. Perioada optimă în funcție de specie

    Este important de știut că, în timpul vegetației, mugurii sau lăstarii formați în zona trunchiului trebuie să fie eliminați.

    Tăierea la pomi ține întotdeauna cont de nevoile fiecărei specii și formei de coroană alese, creând un mediu propice pentru dezvoltarea acesteia.

    Tăiere pentru lăstari anticipați și fără lăstari anticipați (foto: youtube.com)

    Tăieri la pomii tineri, după plantare

    Ramurile din scheletul pomului tânăr, abia plantat, au nevoie de intervenție în fiecare an, dar scurtarea pe lungimea ramurii de schelet se efectuează numai după ce aceasta a parcurs un ciclu întreg de vegetație, adică un an de zile, din primăvară până în primăvara următoare.

    Dacă pomul, plantat toamna sau primăvara, a generat ramuri pe parcursul anului, scurtarea acestora se face în primăvară, pentru a porni altă generație de ramuri. În acest caz, se optează pentru o scurtare la 40 cm.

    Există și situații în care, pe parcursul anului respectiv, ramurile au crescut foarte mari și riscă să se rupă în iarnă sub greutatea zăpezii. Atunci se poate interveni cu scurtarea acestora mai devreme, înainte de a-și încheia ciclul de vegetație. Chiar și aici există o regulă: tăierea la ramurile prelungite se efectuează numai după ce mugurii vegetativi care rămân pe lăstar sunt deja inhibați și nu mai pornesc în vegetație în anul următor. De obicei, acest lucru se întâmplă în luna august.

    Citește și: Unghiuri de aur pentru tăieri la pomii fructiferi

    În cazul în care această lucrare se face mai devreme, mugurii vegetativi rămași vor porni în vegetație și vor forma lăstari anticipați, ceea ce nu este o veste bună pentru cei care își doresc acest lucru. De aceea, se recomandă ca lucrările să fie efectuate în lunile august-septembrie.

    Pe de altă parte, dacă se dorește formarea lăstarilor anticipați, cum e cazul caișilor, ramura anuală se scurtează în lunile mai, iunie, iulie. În acest caz, pomul va fi forțat să intre pe rod cu un an de zile mai devreme, însă acest lucru îi va deruta starea fiziologică normală și va necesita îngrijiri suplimentare pe toată durata vieții sale.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români