• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG pentru suspendarea creditelor a fost publicată în Monitorul Oficial!

    Oana Timar -

    Ordonanța de urgență prin care fermierii își pot suspenda plata ratelor a fost publicată în Monitorul Oficial. Actual normativ prevede condițiile în care se poate face suspendarea creditelor până la finalul acestui an.

    Prin OUG nr. 4/2024, fermierii pot solicita instituțiilor de creditare suspendarea plății ratelor până la finalul acestui an.

    ”Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori (…), și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, (…), obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, datorate de debitori în anul 2023 către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă, la cererea debitorului, pentru o perioadă de timp de la o lună până la data de 31 decembrie 2024”, se precizează în textul OUG.

    Ce fermieri își pot suspenda ratele la bănci

    De prevederile noii ordonanțe de urgență beneficiază debitorii care au încheiat un contract pentru obținerea unui credit utilizat pentru activități din agricultură și industrie alimentară, care nu a ajuns la maturitate și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

    Maturitatea contractelor, respectiv perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor, poate fi prelungită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată.

    Pentru debitorii persoane fizice pentru care durata de prelungire a maturității creditelor depășește data-limită de vârstă a acestora prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor, cu încadrarea în termenele privind data-limită de vârstă a debitorilor.

    ”Măsura (…) se acordă exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect atât de situația generată de manifestarea fenomenului de secetă pedologică în anul 2023, cât și de evoluțiile prețurilor la produsele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, se mai arată în OUG.

    Ce se întâmplă cu dobânda pentru un credit suspendat conform OUG nr. 4/2024

    Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare.

    Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.

    Comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se plătesc conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.

    Citiți și: Profitul firmelor din agricultură – analiză Economica. Clasament în vegetal și zootehnie

    Suspendarea creditelor – pași de urmat

    Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, în termen de maximum 60 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a OUG nr. 4/2024.

    Debitorul poate opta prin solicitarea transmisă creditorului să suspende obligația de plată a datoriilor restante, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, pentru o perioadă de timp de până la data de 31 decembrie 2024.

    Creditorul analizează solicitarea în condițiile prevăzute de OUG. Prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării aprobării solicitării de suspendare adresate creditorilor, pentru solicitările aprobate de creditori.

    Credite ce pot fi suspendate

    Ce credite se pot suspenda

    Se suspendă rambursarea datoriilor restante, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente numai pentru sumele care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituții de credit sau cu instituții financiare nebancare, care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
    a) au fost acordate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență inclusiv;
    b) nu le-a fost declarată scadența anticipată până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență inclusiv;
    c) creditele au fost obținute pentru activități din agricultură și industrie alimentară.

    Beneficiază de acordarea facilității de suspendare a obligației de plată a datoriilor restante, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente creditului debitorul care transmite creditorului cerere de suspendare în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență, însoțită de declarația pe propria răspundere și de documente justificative solicitate de creditori, că i-au fost afectate veniturile atât de situația generată de manifestarea fenomenului de secetă pedologică în anul 2023, cât și pe fondul situației generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului ca urmare a intervenției uneia/mai multora dintre următoarele cauze:
    – diminuarea drastică a veniturilor ca urmare a obținerii unor producții agricole vegetale reduse, a evoluției negative a
    prețurilor produselor agricole vegetale pe piață în anul 2023,
    – imposibilității valorificării stocurilor de producție pe fondul situației din Ucraina, în special din cauza unor fluxuri comerciale
    de produse similare din Ucraina ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, efectuate la prețuri mult mai reduse decât
    cele autohtone,
    – rentabilitate economică redusă sau chiar producție pe pierderi, cauzate de creșterea prețurilor la resursele materiale agricole în anii 2022 și 2023.

    Suspendarea obligației de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, se solicită de către debitori dacă negocierile în acest sens cu creditorii au eșuat ori s-au prelungit pentru o perioadă nerezonabilă de timp.

    Creditorul analizează solicitarea formulată de debitor, verifică încadrarea creditului în condițiile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență și ale prezentului articol și, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data primirii solicitării, comunică debitorului decizia sa de aprobare sau de respingere a cererii de suspendare a obligațiilor de plată.

    Decizia de aprobare conține și numărul de rate pentru care a fost solicitată de debitor și aprobată suspendarea la plată și se comunică debitorului în format letric sau prin poștă electronică la datele de contact precizate în contractul de credit sau declarate de către client creditorului ulterior încheierii contractului de credit sau printr-un alt canal de comunicare oferit de creditor.

    Document util: OUG nr 4 suspendare credite


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!