• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florinel Bîrcă, ANZ: Producția medie a unei vaci din RG a ajuns la 7.800 de litri/an

    Roxana Dobre -

    Vacile înscrise în Registrul Genealogic (RG) au reușit să ajungă la o producție de 7.800 de litri per lactație. Producția pe țară însă este ”trasă în jos” de animalele care nu sunt înscrise în RG astfel țara noastră ajunge undeva în medie la 4.000 de litri dacă e să ne raportăm la toate cele 1 milion de capete de bovine, conform șefului ANZ, Florinel Bîrcă.

    Șeptelul de vaci de lapte din fermele românești a ajuns în prezent la 1 milion de bovine. Înscrise în Registrele Genealogice (RG) însă sunt mai puțin de jumătate, adică aproximativ 450.000 de capete, ceea ce duce la o imposibilitate a măsurării clare a producției de lapte pe cap de animal. Conform Directorului General al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Florinel Bîrcă, numărul animalelor înscrise în registre a rămas constant în acest an, comparativ cu 2023.

    Citiți și: Super-vaca cu cea mai mare producție zilnică de lapte din România: 96,9 litri/zi!

    Numărul de animale înscrise în Registrele Genealogice (RG) nu a crescut din 2023

    Directorul ANZ a explicat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de ieri, marți – 30 ianuarie, că numărul de vaci înscrise în Registrul Genealogic (RG) este de 450.000 de capete.

    ”În România, animale înscrise, repet înscrise, în Registrele Genealogice (RG) sunt ca și în anul 2023, undeva la 450.000 de capete la ceea ce înseamnă bovine, deci un număr identic de animale, animale care din an în an își cresc performanțele prin activitatea de ameliorare. Și ca să exemplific aici ceea ce înseamnă ameliorare, să știți că România are tradiție în ce înseamnă ameliorare în diferite etape pe care le-a avut dezvoltarea sectorului agricol în România și mă refer aici la susținerea statului în ceea ce înseamnă sector de ameliorare. E vorba de Ordonanța 61 din 2023, ordonanță care vine în sprijinul sectorului de ameliorare. Știți că am participat la o ședință în care am avut ocazia să discut și cu membrii din rasa Simmental din afară, din Austria. Și în Austria activitatea este la fel de bine susținută ca și în România și la fel de bine văzută de către fermieri în susținerea lor, a statului”, a explicat șeful ANZ.

    Citiți și: Rasele de taurine românești, în pericol! Cine și de ce nu are interesul să sprijine rețeaua națională de ameliorare a animalelor din România?

    Florinel Bîrcă: Performanța la vacile de lapte a ajuns la 7.800 de litri/cap/an

    Conform șefului ANZ, țara noastră a făcut progrese în ceea ce privește producția de lapte obținut pe cap de animal, în principal datorită programelor de ameliorare. Dacă acum 30 de ani o vacă dădea circa 3.000 de litri lapte per lactație, în prezent media a ajuns la 7.800 de litri.

    ”Vă spuneam ceea ce înseamnă ameliorare. Păi dacă în România am plecat undeva la 3.000 și ceva de litri de lapte în medie, acum 30 de ani, acum am ajuns undeva la 7.800 de litri de lapte pentru vacile înscrise într-un registru genealogic. Dar trebuie să vă spun că în România sunt undeva peste 1 milion de bovine. Dacă cele 450.000 aduc 7.800 de litri ne trag foarte mult înapoi cele care sunt în afara registrului. Cu alte cuvinte, ne duc undeva la 4.000 de litri. Cu alte cuvinte România trebuie să lupte pentru a avea câte mai multe animale înregistrate în Registrele Genealogice, animale care să fie verificate periodic pentru a le cunoaște performanțele”, a mai spus Florinel Bîrcă în cadrul emisiunii Agrostrategia.

    Bîrcă a explicat și care sunt factorii principali care duc la creșterea performanțelor pentru producția de lapte. ”Motivele care stau la baza acestei creșteri a performanțelor sunt complexe. În primul rând verificarea performanțelor și aplicarea tehnicii de ameliorare, adică selecție, reproducție cunoscută, selecție făcută pe fiecare animal și din an în an îți crește performanța. Deci rămân animalele cele mai  producțive și se folosesc la reproducție animalele cele mai bune”, a mai declarat șeful ANZ.

    Bălțata Românească – producție de lapte pe zi

    Florinel Bîrcă: În bugetul din anul 2024 există fonduri pentru susținerea ameliorării în România

    Directorul general al ANZ a dat garanții că programele de ameliorare vor fi finanțate în continuare iar pentru anul 2024 sunt bani prevăzuți în buget pentru susținerea de la stat a performanețelor.

    ”Statul susține în România și în bugetul din anul 2024 există fonduri pentru susținerea ameliorării în România. Eu aș îndemna pe toți fermierii care sunt în afara Registrelor să își  propună din timp și să folosească materialul seminal autorizat de către autoritatea competentă pentru a-și mări performanțele chiar dacă ei nu vor intra într-un registru genealogic fiindcă nu au descendența cunoscută dar au în generația următoare animale cu performanță. Din păcate pentru noi încă n-am reușit să avem foarte mulți tauri reproducători masculi la specia bovină în țară, dar avem de 2 ani de zile și avem și produși ai lor. Și sfătuiesc fermierii pe această cale să-și procure materialul seminal congelat pentru reproducție  pentru exploatațiile mai mici din tauri românești care sunt tauri tineri pentru că ei au o valoare de ameliorare mult peste producția fermelor mici. Cu alte cuvinte îi ajută în ceea ce înseamnă ameliorarea. Și sunt și la costuri mult mai mici decât ceea ce vine din afară. În schimb, fermele mari vin la noi cu cereri de import iar materialul seminal provine de la tauri din afară cu performanțe mari.  De aceea și media pe fermă, adică din fermele de top este categoric mai mare comparativ cu cele mici”, a mai spus țeful ANZ.

    Emisiunea Agrostrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Florinel Bîrcă, Director General ANZ (30.01.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!