• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor de stat pentru creștere animalelor! MADR a publicat sumele alocate

    Roxana Dobre -

    Ajutor de stat pentru creșterea animalelor. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind aprobarea sumelor alocate schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024.  Sumele alocate anual variază între 30 și 140 lei pentru fiecare animal și se achită sub forma unor servicii subvenționate prestate de asociațiile de crescătorii și Registrele Genealogice.

    Schema de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor va primi în anul 2024 o finanțare de 228.000.000 de lei credite de angajament respectiv 161.864.000 lei credite bugetare pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurilor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, conform unui proiect de hotărâre publicat astăzi, miercuri – 31 ianuarie de MADR.

    Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

    Citiți și: Subvenții majorate pentru crescătorii de animale! Ajutorul de stat, plătit prin asociații!

    Ajutor de stat pentru crescătorii de animale, în 2024

    Sumele alocate pentru ameliorare, în 2024

    Conform proiectului aflat în dezbatere publică pe site-ul MADR, pentru anul 2024 suma alocată celor care exploatează animale de reproducţie este de maxim 228.000.000 de lei credite de angajament, din care 70.680.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 157.320.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 161.864.000 lei credite bugetare, din care 50.178.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 111.686.000 lei pentru speciile ovine şi caprine. Banii se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2024.

    Pentru a intra în vigoare proiectul trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. Banii se achită trimestrial prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în urma cererilor depuse de asociații. De precizat că beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt indirect crescătorii de animale. Aceștia beneficiază de serviciile asociațiilor acreditare, iar apoi acestea își decontează cheltuielile pe cap de animal.

    Reamintim că anunțul privind alocarea financiară pentru ajutorul de stat pentru ameliorare a fost făcut în premieră de directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de ieri, marți – 30 ianuarie.

    ”În bugetul din anul 2024 există fonduri pentru susținerea ameliorării în România. În țara noastră animale înscrise în Registrele Genealogice (RG) sunt ca și în anul 2023, undeva la 450.000 de capete la ceea ce înseamnă bovine. Și ca să exemplific aici ceea ce înseamnă ameliorare, să știți că România are tradiție în ce înseamnă ameliorare în diferite etape pe care le-a avut dezvoltarea sectorului agricol în România și mă refer aici la susținerea statului în ceea ce înseamnă sector de ameliorare. E vorba de Ordonanța 61 din 2023, ordonanță care vine în sprijinul sectorului de ameliorare”, a declarat Florinel Bîrcă.

    Citiți și: Florinel Bîrcă, ANZ: Producția medie a unei vaci din RG a ajuns la 7.800 de litri/an

    Cuantumurile stabilite pentru crescători

    Ajutorul de stat va varia între 30 și 140 lei pe cap de animal, în funcție de rasa animalului și natura cheltuielilor astfel:

    –  60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine;
    –  35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine;
    –  100 lei pentru porcine.

    Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal/an pentru testele efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului este de maximum:

    Bovine

    – 140 lei în cazul testării performanţelor producţiei de lapte;
    – 60 lei în cazul testării performanțelor producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline;

    Ovine, caprine

    – 35 lei în cazul testării performanţelor producţiei de lapte;
    – 35 lei în cazul testării performanțelor producţiei de carne;
    – 30 lei în cazul testării performanțelor producţiei de lână, pentru rasele cu lână fină;
    – 36 lei în cazul testării performanțelor producţiei de pielicele.

    Costurile suportate până la 100% sunt cele aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice, iar cele efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului sunt acoperite în procent de maxim 70%.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă