• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă

    Angelica Lefter -

    Oameni de bine s-au unit pentru a ajuta un oier aflat la început de drum, care și-a pierdut aproape toată turma. Crescătorul ar fi vrut să facă un tratament de deparazitare oilor sale, dar a ajuns să piardă tot ce avea. Lipsa de experiență și-a spus cuvântul în acest caz, iar din 120 de oi, 90 au murit în urma aplicării soluției antiparazitare.

    Un apel umanitar a fost făcut pe Facebook, într-un grup de oieri, în care administratorul, un crescător cu 400 de ovine, a cerut sprijin altor fermieri pentru a aduna un efectiv de oi și a le trimite familiei Muntean, din județul Vaslui, care și-a pierdut aproape întreaga turmă. Despre acest caz a scris în premieră Agrointeligența – AGROINTEL.RO aici: Coșmarul unei familii de fermieri: Le-au murit toate oile de la un tratament luat de la farmacie

    Fermierul Claudiu Cizmaș va dona 4 oi către crescătorul de ovine Traian Muntean, din Vaslui

    Crescătorul de oi Claudiu Cizmaș , din comuna Sântana de Mureș, județul Mureș, a lansat o adevărată campanie pe Facebook, pentru a-l ajuta pe oierul Traian Muntean, din județul Vaslui.

    ”Bună seara la toți colegii de pe grup, joi dimineață plecăm la Vaslui la domnul Traian, omul ce a pățit-o cu oile. Vrem să-i ducem ceva oi, cine dorește să contribuie cu o oaie, două, îmi scrieți în privat sau la nr. de tel. 0752400281 vom pleca cu domnul Belu Pitaru, joi dimineața din Sântana de Mureș. Respect la toată lumea. Cine poate să doneze câte o oaie, două din jurul Sibiului, poate sa le ducă la Șura Mare și de acolo o să mai plece o mașină spre Mureș, puteți suna la nr de tel. 0755.243.295 (Valentin Rai)”, este mesajul postat pe Facebook de Claudiu Cizmș.

    Oierul Cludiu Cizmaș: ”S-au strâns deja 28 de oi de aseară până acum, mai așteptăm donații”

    Oamenii au reacționt imediat, iar joia aceasta, pe 15 februarie, va pleca un transport de oi. Ciobanii s-au unit și au donat fiecare câte o oaie, două, trei sau chiar patru, așa cum a făcut Claudiu Cizmaș. Mai rămâne problema transportului, pe care acesta a rezolvat-o cu sprijinul altor oameni de bine, după cum a relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Am făcut un apel la oieri să-l ajutăm pe om, cu o oie, două, fiecare cu ce are. Am vorbit cu prieteni de-ai mei crescători și s-au strâns, dar cu ce le ducem, aseară aveam această problemă. Este departe, sunt 378 de kilometri până la Vaslui. Am vorbit cu o cunoștință care achiziționează oi și are transport, i-am spus care este problema, cât ne costă și omul a fost foarte bun la suflet, a zis că punem motorină și mergem să-l ajutăm pe oierul care a pățit necazul. Până acum s-au strâns 28 de oi, iar joi dimineața vor ajunge oile la proprietar. Noi încercăm să refacem cel puțin jumătate din efectivul care i-a murit”, a spus Claudiu Cizmaș.

    Oierul din județul Mureș, Claudiu Cizmaș face o donație de 4 oi către Traian Muntean

    Până joi, 15 februarie, însă, cei care doresc să mai doneze pot să o facă. Ciobanii din județul Sibiu pot, de asemenea să ia legătura cu oierul implicat în ajutorarea fermierului din județul Vaslui, pentru că de la Sibiu va pleca mașina ce urmează să transporte animalele.

    ”Cine mai poate, din jurul Sibiului, poate să doneze oi pentru crescătorul din Vaslui pentru că de la Sibiu vine transportul. Anunțul l-am pus aseară, pe la ora 20:00, eu cred că se mai strâng animale, am numere care mă sună. A mai fost un caz acum 2-3 ani cu un incendiu și atunci ne-am implicat, am vrut să dau oi și fân, dar n-a mai venit transportul să le ridice”, a mai spus crescătorul de oi din județul Mureș.

    Citiți și: Oile din turma unui cioban au fost găsite otrăvite pe câmp. Se caută vinovatul

    Oile rămase în turma lui Traian Muntean, după ce au fost decimate de un tratament puternic pentru deparazitare

    Fermierul Traian Muntean: ”Am avut 120 de ovine, au murit 90 dintre ele ”

    La rândul său, fermierul ale cărui oi au murit din cauza tratamentului aplicat greșit, Traian Muntean, din localitatea Bunești Averești, județul Vaslui, este mișcat profund de mobilizarea colegilor săi din țară. Tânăr oier, de numai 36 de ani, fără experiență, acesta a spus, printre lacrimi, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că nu se aștepta la un așa sprijin.

    ”Vă dați seama, am fost la pământ când am văzut că-mi mor oile. Era acolo toată investiția mea, că m lucrat în străinătate și m-am întors în țară să investesc în oi. Primul mesaj pe care l-am primit a fost de la domnul Claudiu Cizmaș, el mi-a spus că mă va ajuta cu oi dintr-ale sale, dar că va apela pe grupul de oieri unde sunt crescători foarte mari și cunoscuți, iar acei oameni mă pot ajuta. Am izbucnit în plâns, și acum îmi vine să plâng. Nu am avut multe oi, poate 120 de oi la unii nu înseamnă nimic, dar au murit aproape 90. Unele se mai resimt, una mi-a murit noaptea trecută, acum le fac calciu în venă. Medicul mi-a spus că e posibil să mai scape din ele, dar și să mai moară”, a spus fermierul afectat.

    Pentru el, pierderea a aproape tot efectivul de oi a fost un șoc. Toate economiile de ani buni munciți în străinătate s-au dus în această investiție, iar pentru că a luat pământ în concesiune de la localnici, ar fi trebuit să le ofere produse la schimb, iar fără oi nu își poate onora contractele față de oameni.

    ” Pe 6 octombrie am cumpărat primul efectiv de oi și am mai cumpărat prin noiembrie vreo 20 și ceva de oi. Eu m muncit în străinătate, că am doi copii, am muncit cu soția în agricultură în Franța. Nu am lucrat în zootehnie, dar am fost crescut la țară și îmi plac animalele. Cu oile am zis că pot să trăiesc, am luat niște terenuri în arendă, vreo 15-20 de hectare, Primăria m-a lăsat să fac stâna, pentru mine era bine. M-am luat după doamna de la farmacie și am făcut tratament de deparazitare, nici nu am pus 5 mililitri pe după ceafa oilor, am pus 2-3 mililitri că mi se părea mie că este foarte tare, dar chiar și așa oile mele au murit. Eu din asta trăiesc, am crezut că fac bine animalelor și am mers pe încredere. Am rămas cu 26 de miei fără mame, dacă ei trăiesc înseamnă mult pentru mine. Oamenii au zis că mă ajută, pentru mine înseamnă mult, nu contează rasa sau câte îmi trimit, sunt bine primite. Acum nu am cum să le mai dau oamenilor brânza, miei, bani, pe terenurile luate în arendă”, a povestit crescătorul Traian Muntean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!