• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii polonezi cer introducerea unui preț de referință pentru cerealele importate din Ucraina

    Violina Gorcinschi -

    Fermierii polonezi cer introducerea unor prețuri de referință la importurile de cereale din Ucraina. Fermierii polonezi au cerut închiderea granițelor pentru a opri importurile de produse agricole din Ucraina, însă guvernul este de părere că nu poate face acest lucru din cauza situației geopolitice. Asociația poloneză a producătorilor de cereale (PZPRZ) a propus o soluție, solicitând Ministerului Agriculturii să stabilească un preț de referință pentru importurile de cereale din Ucraina.

    „În calitate de fermieri asociați cu PZPRZ, observăm îndeaproape evenimentele care au loc în prezent în Polonia și Europa cu privire la piața cerealelor. Suntem foarte îngrijorați de situația în care ne aflăm cu toții. Sunt multe aspecte care provoacă această situație, dar ne-am dori să ne concentrăm pe problema importului de cereale din Ucraina și pe impactul direct al acestuia asupra pieței poloneze și să propunem o soluție care ar putea să o reducă semnificativ”, a declarat Przemysław Bochat, președintele PZPRZ, potrivit Farmer PL.

    Producătorii de cereale din Polonia propun soluții la problema importurilor ucrainene (foto: punchng.com)

    Prețuri de referință la importurile de cereale

    După cum a notat șeful PZPRZ, din cauza afluxului de cereale din Ucraina, care, din păcate, are loc la prețuri mult mai mici decât cele aplicabile pe piața internă, entitățile care achiziționează cereale în Polonia au redus prețurile la niveluri inacceptabile pentru fermieri.

    „În contextul acestei situații, dorim să propunem introducerea unui mecanism care să impună o taxă publică plătită de entitățile care comercializează cereale. Mecanismul s-ar baza pe prețul de referință al cerealelor și, eventual, al altor produse agricole aplicabile pe piața poloneză. Prețul de referință ar putea fi prețul mediu al cerealelor din ultimul an, conform calculelor Oficiului Central de Statistică, prețul mediu al bursei Matif sau un alt preț adoptat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a explicat Przemysław Bochat.

    Citește și: EuroGrainExchange, 10-11 aprilie la București. România – Gazda Bursei Europene de Cereale

    Reprezentanții asociației propun ca entitățile care importă un produs agricol din Ucraina sau altă țară din afara UE în Polonia sub prețul de referință și îl introduce la tranzacționare pe piața internă să fie obligată să plătească diferența dintre prețul de cumpărare și prețul de referință către „Settlement Manager”, care ar putea fi una dintre instituțiile existente care lucrează pentru agricultură – KOWR sau ARIMR.

    Fondurile colectate în acest fel în contul „Administrator de decontare” ar trebui să fie distribuite înapoi fermierului ca sprijin (subvenție) rezultat din vânzări sub costurile de producție, de exemplu pentru fiecare tonă produsă/vândută, după prezentarea facturii corespunzătoare.

    Aceasta este o idee generală, așa cum subliniază președintele Bochat, dar în opinia PZPRZ va face neprofitabilă cumpărarea de cereale sub prețul de referință și, astfel, comerțul cu cereale din Ucraina va fi oprit.

    „În plus, pentru a exclude abuzul și evitarea plăților, ar trebui stabilite penalități mari pentru fraudă în sistemul propus”, a adăugat acesta.

    Citește și: Polonia va efectua controale de calitate la toate transporturile de cereale din Ucraina

    Asociația menționează într-o scrisoare către ministrul Agriculturii, Czesław Siekierski, că un mecanism similar este în vigoare în Polonia din 2022 și se aplică pieței de energie electrică. Acest lucru este reglementat de Legea din 27 octombrie 2022 privind măsurile de urgență care vizează limitarea prețurilor la energie electrică și sprijinirea anumitor consumatori în 2023 și 2024.

    „În opinia PZPRZ, introducerea unui mecanism similar cu privire la situația extraordinară de pe piața cerealelor ar putea stopa efectiv problemele fermierilor polonezi și ar putea fi un exemplu pentru alte țări din UE care se luptă și cu instabilitatea pieței cauzată de importurile excesive din Ucraina” a mai subliniat Przemysław Bochat.

    Impozit pe profiturile excedentare ale traderilor de cereale

    Tot liderul PZPRZ a propus și o altă soluție: introducerea unui impozit pe venit ridicat din comerțul cu cereale și profituri mari realizate de traderii de cereale. „Suntem conștienți că această soluție va fi mult mai greu de implementat, dar ne propunem și să abordăm această problemă și poate în anul următor vom putea introduce și această soluție sistemică”, a explicat președintele PZPRZ într-un scrisoare către ministru.

    Fermierii care protestează în Polonia cer închiderea granițelor împotriva importurilor din Ucraina. Guvernul este de părere că nu poate face acest lucru din cauza situației geopolitice, iar impasul continuă. Întrebarea este dacă soluția propusă de Asociația Poloneză a Producătorilor de Cereale, în această formă sau într-o formă modificată, va găsi acceptare în rândul factorilor de decizie.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!