• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un nou focar de rabie a fost descoperit la graniță

    Violina Gorcinschi -

    Autoritățile române au descoperit un nou focar de rabie. Ieri, joi – 22 februarie, un nou caz de rabie a fost descoperit la o vulpe aflată în localitatea Micula Nouă, județul Satu Mare. Prefectul județului a dispus trimiterea către populația din zonă a unor mesaje RO-ALERT. Locuitorii din sat sunt sfătuiți să își ia toate măsurile de prevenire a răspândirii bolii la animale și chiar la oameni.

    Rabia, cunoscută și sub numele de turbare, este o boală foarte periculoasă, ce se poate transmite și de la animal la om. Este caracterizate prin tulburări neurologice grave, manifestate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate, urmate de paralizie şi moarte, conform Agerpres, citată de stiripesurse.ro.

    Focar de rabie depistat în județul Satu Mare

    Al doilea focar de rabie a fost confirmat ieri, joi – 22 februarie. Acesta a fost depistat la o vulpe găsită în localitatea Micula Nouă, județul Satu Mare. Prefectul județului, Radu Roca, a trimis populației din zonă avertismente RO-ALERT.

    Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din Satu Mare a dispus măsuri de catagrafiere și inspecție a animalelor receptive din exploatația afectată, restricționare a circulației animalelor și de stabilire a zonelor de protecție și supraveghere. În plus, s-a decis și identificarea animalelor din speciile receptive din localitate.

    În plus, ca măsură suplimentară, s-a impus, la nivelul comunei Micula, identificarea și gestionarea câinilor care nu au stăpân, având în vedere riscurile epidemiologice crescute în ceea ce privește transmiterea acestei boli grave la animale și la oameni.

    Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a recomandat tuturor proprietarilor de câini şi pisici vaccinarea animalelor de urgenţă şi consemnarea în carnetele de sănătate.

    „Este o zonă cu risc crescut în context transfrontalier şi dorim închiderea rapidă a focarelor de la Micula”, a transmis prefectul Radu Roca.

    Citește și: Focare de turbare la bovine. Șef DSVSA: Aceste cazuri ar putea avea legătură cu Ucraina!

    Recomandări pentru prevenirea transmiterii turbării

    Rabia este o boală ce apare din cauza unui virus care atacă sistemul nervos. Agentul patogen se secretă prin salivă și se poate transmite prin mușcătura unui animal infectat. Virusul este prezentă în 150 de țări și cauzează zeci de mii de decese anual, în special în Asia și Africa. 40% dintre acestea au fost înregistrate la copiii sub 15 ani.

    Potrivit sursei citate, ultimul caz de rabie la oameni din România, soldat cu deces, a fost raportat în 2012.

    Se recomandă vaccinarea animalelor de companie, dar și supravegherea acestora. De asemenea, nu este indicată aruncarea de resturi menajere în curţi sau pe stradă, care ar putea atrage animale sălbatice sau fără stăpân. Copii trebuie să fie opriți din a interacționa cu animalele necunoscute.

    În cazul în care o persoană a fost muşcată de un animal trebuie să se spele profund rana cu apă şi săpun timp de 15 minute și să se adreseze de urgenţă la medic pentru a stabili necesitatea vaccinării antirabice. În cazul în care animalul personal a fost muşcat de altul trebuie să se solicite de urgenţă ajutorul medicului veterinar.

    Supravegherea rabiei se face în două moduri: Supraveghere activă – recoltare prin împuşcare şi supraveghere pasivă – recoltarea vulpilor decedate şi prelevarea de probe de la acestea.

    Citește și: Focar de antrax. Doi bărbați care au tranșat o vacă au fost internați


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români