• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cheltuieli la hectarul de usturoi vs. ajutorul de stat. Ce calcule își fac cultivatorii

    Angelica Lefter -

    Înființarea unui hectar de cultură de usturoi costă mai mult în acest an față de anii anteriori. Asta pentru că seceta de anul trecut nu a permis păstrarea unei cantități mari de usturoi de sămânță. Totuși, calculele unui cunoscut cultivator arată că investiția la hectar va fi acoperită aproape integral de ajutorul de stat dedicat culturii de usturoi în câmp.

    Fermierii care cultivă usturoi vor încasa mai devreme jumătate din subvenția anuală de 3.000 de euro la hectar, ca să aibă cu ce să-și continue lucrările agricole. Chiar și așa, costul unui hectar de usturoi este mult prea mare, iar investiția pentru un hectar de usturoi românesc se ridică la 15.000 de lei cu tot cu muncile agricole de peste an, spun fermierii, o sumă de care mulți dintre ei nu mai dispun.

    Citiți și: Avans de 1.500 euro/ha pentru cultivatorii de usturoi – condiții, acte necesare

    Fermierul Vali Jecu, producător de usturoi din Râmnicelu, județul Buzău (foto: adevarul.ro)

    Usturoiul arată bine la două luni de la plantare

    Cultivatorii de usturoi spun că planta arată satisfăcător, la două luni de la însămânțare. Frunza trebuia să fie mai mare, însă lipsa umidității a încetinit dezvoltarea plantelor.

    ”Se prezintă foarte bine dar după cum vedeți efectele secetei sunt vizibile. Uitați cum este și pământul, foarte uscat”, a spus fermierul Vali Jecu, producător de usturoi din Râmnicelu, județul Buzău, pentru Adevărul.ro.

    Fermierul Vali Jecu a cultivat, începând din decembrie anul trecut, patru soiuri de usturoi autohton, pe un teren de lângă Râmnicu Sărat. Printre ele se află și apreciatul soi de usturoi Benone, creat de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Buzău.

    ”Pe cea mai mare suprafață avem cunoscutul soi Benone, cu acele calități unice, nemaiîntâlnite la niciun alt soi de usturoi, adică un gust dulce-acrișor și iute”, a detaliat Vali Jecu.

    Citiți și: Avansul la programele Tomata și Usturoiul – aprobat de Comisia Europeană

    Chiar dacă usturoiul este cultura sa de suflet, fermierul buzoian a fost nevoit să mai reducă din suprafață față de anul trecut, pentru că nu a avut destul usturoi de sămânță de la ultima recoltă. ”Suprafața s-a diminuat față de anul trecut cu cinci hectare. Din cauza lipsei precipitațiilor, am avut o producție mică la hectar, neatingând producția scontată de noi. Automat, a trebuit să vindem și acea cantitate de 3.000 de kilograme, plus ce am oprit pentru replantare”, a mai spus Vali Jecu.

    Investiție de 15.000 de lei într-un hectar de usturoi

    În acest an, investiția într-un hectar de usturoi se ridică la 15.000 de lei, luând în calcul și muncile agricole, a apreciat fermierul. Agricultorul a mai spus că a investit deja toată subvenția primită la sfârșitul anului trecut, iar acum se pregătește de alte cheltuieli, cele mai mari, cu prășitul mecanic. Avansul de 1.500 de euro din ajutorul de minimis, pe care statul îl oferă până în vară, a venit la momentul potrivit și va fi investit integral în cultura de usturoi cultivat în câmp deschis.

    În total, sprijinul dedicat pentru fermierii care cultivă usturoi va ajunge și în acest an la 3.000 de euro pe hectar, ceea ce înseamnă că va acoperi aproape investiția la hectar. În plus, pe suprafața cultivată, cultivatorii de usturoi beneficiază și de subvenții de la APIA, sumele fiind aceleași de care beneficiază agricultorii care înființează alte culturi de câmp precum cerealele.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”