Anunț făcut astăzi de APIA despre plata subvențiilor către fermieri
Oana Timar -Anunț făcut astăzi de APIA despre plata subvențiilor. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a transmis că aproape 5.000 de fermieri au fost autorizați la plată în cursul zilei de ieri, suma ce urmează să ajungă la aceștia fiind de aproape 129 de milioane de euro.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează printr-un comunicat de presă că ieri, luni – 4 martie, a autorizat la plată 4.670 beneficiari, cu o sumă totală de 129.036.691,46 lei, astfel:
– 29.838.330,83 lei de la Bugetul Național (BN);
– 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
– 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
“APIA menține același ritm susținut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea plăților către fermieri în conformitate cu termenele prevăzute în legislația europeană reprezentând o prioritate pe agenda de lucru a agenției”, a declarat Directorul General al APIA Cornel Turcescu.
Schemele care se autorizează acum la plată la APIA
Conform APIA, intervențiile de plăți directe, ajutoarele naționale tranzitorii în sector vegetal, intervențiile/măsurile de dezvoltare rurală autorizate la plată în acest centralizator sunt următoarele: PD-01 – BISS, PD-02 – CRISS, PD-03 – CIS-YF, PD-04, PD-21, PD-22, PD-23 și PD-24, Ajutoare Naționale Tranzitorii – ANT vegetal (ANT 1, ANT 4 și ANT 6) și ANT zootehnic (ANTZ 9), M10, M11, M13.
Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA și BN se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plăţile pentru măsurile/intervențiile finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.
De precizat că nu există informații la acest moment că APIA ar fi început plata ANT bovine, intervenții pentru care nu a fost încă stabilit cuantumul la plată pe cap de animal eligibil și pe tona de lapte livrată către procesator. Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fiind vorba despre condiții de plată modificate recent, funcționarii APIA efectuează simulările de plată pentru a se asigura că nu apar erori la calcularea cuantumurilor, iar fermierii să fie obligați ulterior să restituie bani și să aibă situația blocată la APIA din cauza debitelor.