• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prima super-cooperativă din România reunește circa 500 de fermieri și peste 100.000 de hectare

    Angelica Lefter -

    Vegetal România Integrat, prima cooperativă agricolă națională, a fost înființată și reunește peste 110.000 de hectare. Este primul proiect de acest fel din România, la care s-a lucrat câțiva ani și reunește peste 28 de alte cooperative. Conform Legii cooperației, pentru fiecare sector se poate înființa o singură cooperativă națională, a explicat Florentin Bercu, Director Executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

    La proiectul înființării primei cooperative agricole naționale s-a lucrat timp de trei ani, a declarat Florentin Bercu, Director Executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), invitat la TVR 1 în cadrul emisiunii Agrostrategia de marți – 12 martie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Daniel Constantin despre legislația fiscală: „Aș pune accentul pe cooperative în perioada următoare”

    Cooperativa de gradul III, cu planuri mari în sectorul vegetal, a luat ființă de curând. Aceasta reunește 28 de cooperative din cele 58 membre în UNCSV.

    ”Conform Legii cooperației, pentru fiecare sector se poate înființa o singură cooperativă națională. În acest sens, este Vegetal România Integrat care reunește 28 de cooperative din cele 58 care sunt membre în UNCSV, de circa 500 de fermieri, peste 110.000 de hectare. Lucrăm la acest proiect de circa trei ani de zile până a a ajuns să se sedimenteze și să fie pregătit așa cum ar trebui pentru a fi un actor relevant. Noi nu inventăm apa caldă, ci pur și simplu am operaționalizat o structură (…), pur și simplu facem ce au făcut alții cu câteva zeci de ani înaintea noastră și vrem să recuperăm din decalajul pe care îl avem față de Vest”, a menționat Florentin Bercu.

    Vegetal România Integrat va avea propriul departament de trading

    Super-cooperativa va avea propriul departament de trading

    Conform directorului executiv al UNCSV, noua super-cooperativă se va axa pe activități economice și va dezvolta propriul departament de trading prin care membrii își vor valorifica producțiile agricole.

    ”Cconform Legii cooperației, fiecare fermier și cooperativă membră au obligația să vândă minim 50% din producție prin intermediul cooperativei. În cazul Cooperativei Vegetal România Integrat, ea va încerca să încheie contracte și va avea un departament specializat de trading a cărui echipă va fi construită, formată și condusă de Cezar Gheorghe prin care se va comercializa producție, pentru început, probabil, anul acesta, pe piața internă, și apoi luăm în calcul și export direct al producției. Peste doi-trei ani luăm în calcul investiții în procesare cu valoare adăugată, investiții strategice la nivel național sau poate chiar implicarea în alte activități care sunt foarte importante pentru membri”, a punctat reprezentantul UNCSV, la Agrostrategia.

    Florentin Bercu: Lista este deschisă pentru noi cooperative

    După trei ani de construcție, cooperativa națională așteaptă acum și alți membri cooperatori. Conform reprezentanților, lista este deschisă, însă apartenența la UNCSV a celor care doresc să vină, este obligatorie pe cel puțin 6 luni.

    ”Aapartenența la UNCSV a fost un prim prag de selecție, cei care au dorit și au vrut să facă parte din noua structură. Mai sunt alte 7-8-10 cooperative membre care au zis că vor intra în secunda doi în următorul an. Lista e deschisă pentru toate cooperativele agricole din sectorul vegetal din România sau care au preponderent activități pe sectorul vegetal, doar că există un filtru, acestea trebuie să fie timp de 6 luni, 1 an, membri ai UNCSV, trebuie să ne cunoaștem și apoi discutăm de aspecte de cooperativa de gradul III pentru că una este să vorbim de partea de trading, dar avem și partea de achiziții de inputuri și acolo trebuie garantat, trebuie date bilete la ordin în alb sau pe suma respectivă, este nevoie de o mai mare încredere”, a arătat Florentin Bercu.

    Citiți și: UNIUNEA COOPERATIVELOR și-a început activitatea! Care sunt OBIECTIVELE FERMIERILOR DIN SECTORUL VEGETAL!

    Florentin Bercu: S-au organizat licitații pentru achiziția de inputuri

    Directorul executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal a menționat că atât cooperativa de gradul III cât și UNCSV sprijină achiziția unei cantități mai mari de inputuri, cu prețuri mai bune pentru cooperatori, funcționează acest sistem?

    ”Acest sistem funcționează, este o metodă de optimizare costurilor de producție, ea urmează să fie pusă la punct și perfecționată în perioada următoare. Au avut loc licitații pentru semințe, pentru primăvară, pentru inputuri și fertilizanți, cred că acum o săptămână și pe măsură ce se avansează probabil următoarea licitație va fi în vară, sunt prețuri în funcție și de cantitățile care se licitează, dar premisele sunt bune, e un lucru în plin progres și dezvoltare. Este și un lucru de echipă, președinte aici este domnul Gabriel Stanciu de la cooperativa Braicoop, membri în Consiliul de Administrație, vicepreședinte domnul Răzvan Avram de la CerealTop, Răzvan Gaidargi, președinte la Dobrogea Sud, doamna Mihaela Niculeț, președinte la Cooperativa Segarcea, Marian Eftime, Director Comercial la Cooperativa Banat Agro Vest și sunt împărțiți colegii și pe zone. Există o comunicare foarte bună și l-am cooptat și pe Cezar Gheorghe un cunoscut analist în zona acesta de trading de cereale, cu experiență și în zona multinațională. Cezar are misiunea de a construi un departament de trading pe care îl va coordona, vom vede pentru ce perioadă, adică dacă poate să fie și pe termen lung, în funcție de cum evoluează lucrurile”, a mai arătat Florentin Bercu, la Agrostrategia.

    Modelul Vegetal România Integrat urmează în curând să fie urmat și de sectorul horticol.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Florentin Bercu, UNCSV (12.03.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Bursa cerealelor la început de an. Scăderi pentru grâu, creșteri la rapiță Patru produse recomandate pentru erbicidarea de primăvară a cerealelor păioase