Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor – ghid complet
Violina Gorcinschi -Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor de legume este o lucrare de care depinde succesul culturii în grădină, câmp deschis sau în solar și seră. Cum trebuie pregătit pământul înainte de a planta răsadurile, cu ce tratatăm și fertilizăm solul, vă spunem în acest articol.
În acest articol:
Succesul unei culturi de legume depinde foarte mult de pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor. Primăvara, pământul are nevoie de anumite lucrări pentru a deveni primitor pentru plante și pentru a le oferi hrana necesară pentru o creștere armonioasă, acest lucru fiind valabil atât pentru culturile din grădină, cât și pentru cele din solar.
Citiți și: Calendar agricol. Ce lucrări se fac în grădina de legume în fiecare lună
Dacă răsadurile sunt gata pentru transplantare, verifică dacă ai pregătit corespunzător următoarea „casă” a acestora. Asigură-te că ai curățat, sterilizat, săpat și fertilizat pământul, în așa fel încât viitoarele recolte să fie mulțumitoare, fără prea multe pierderi pe parcurs.
Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor. Verificarea solului
Pregătirea solului pentru plantarea legumelor începe cu o inspecție, o verificare a terenului. Astfel, înainte să amenajezi spațiul pentru plantare, trebuie să verifici starea solului, adică să afli dacă acesta este pregătit pentru a fi plantate răsadurile. Poți verifica starea solului în două moduri:
- Strânge un bulgăre de pământ în palmă. Dacă se sfărâmă, atunci solul este bun pentru a ci cultivat. În cazul în care pământul rămâne lipit, trebuie să mai aștepți.
- Aruncă un bulgăre de pământ de la o înălțime de 1,5 metri. Dacă s-a sfărâmat la impactul cu pământul, solul este matur. Dacă se aplatizează, este prea devreme să începi lucrările de pregătire a solului.
La verificare, este necesar să se ia pământ de la o adâncime de 7 – 10 cm. Pământul matur nu se lipește de mâini, și nici de încălțăminte. În schimb, dacă solul se sfărâmă în bucăți foarte mici, este foarte uscat, ceea ce înseamnă că trebuie udat înainte de plantarea răsadurilor.
Poți accelera încălzirea solului înainte de plantare. Pentru a face acest lucru, zona trebuie acoperită cu o folie neagră, ale cărei margini se extind dincolo de granițele spațiului de plantare cu 10 – 15 cm.
O altă modalitate este să uzi solul cu apă fierbinte în care se pune câte 1 gram permanganat de potasiu la fiecare 10 litri de apă.
Îngrășămintele naturale precum bălegarul sau compostul încălzesc și ele bine solul, fertilizându-l suplimentar. Substanțele organice sunt introduse în găuri sau rânduri adânci special pregătite.
Citiți și: Când se plantează sau se seamănă legumele în grădină în fiecare lună
Pregătirea pământului pentru plantarea răsadurilor. Curățarea solului de resturi vegetale
Prima etapă de pregătire a terenului pentru plantarea răsadurilor primăvara este îndepărtarea rădăcinilor, vârfurilor, frunzelor și a altor reziduuri organice de pe și din sol. Dacă toamna solul a fost săpat și fertilizat, curățarea este combinată cu o prelucrare ușoară. Pe suprafața superioară a solului se trece cu o greblă, spărgând pământul tare. Acest lucru va ajuta la eliminarea resturilor, buruienilor care încep să apară și, de asemenea, va reduce pierderea apei din sol.
Resturile organice rămase pot fi folosite pentru mulcire, procedură care se recomandă primăvara, ajutând la fertilizarea suplimentară a solului și la diminuarea/stoparea creșterii buruienilor.
O altă metodă de combatere a buruienilor și de a slăbi solul este plantarea unui covor verde după topirea zăpezii. Pentru a face acest lucru, semințele sunt împrăștiate peste stratul superior al solului și se trece cu un tăietor plat. Apoi, locul este grapat cu o greblă și udat pe vreme uscată. Pe solurile grele, se recomandă semănarea de ovăz sau secară, iar pe solurile nisipoase ușoare – muștar, ridiche, facelia. Lăstarii de îngrășământ verde apar în 7-10 zile. Când iarba ajunge la o înălțime de 20 cm, se taie, iar apoi covorul verde se poate încorpora în sol.
Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor. Săpătura de primăvară
Săpatul de primăvară se efectuează dacă nu a fost făcut în toamnă și se ține cont că lucrarea trebuie făcută la o adâncime de până la 15 cm. Dacă în sol există multe buruieni cu un sistem radicular adânc, este necesar săpatul cu o schimbare a stratului, adică cu o răsturnare a pământului. Acest lucru este recomandat și atunci când dăunătorii au fost prezenți în sezonul anterior – de exemplu, cărăbușul de mai.
Pe solurile nisipoase, epuizate, încearcă să sapi fără a întoarce stratul, la o adâncime de 10–12 cm. În acest caz, se efectuează o afânare suplimentară. Ca alternativă la săpat, dacă solul nu este plin cu rizomi, în fiecare an se plantează îngrășăminte verzi.
Slăbirea solului, pentru a uniformiza stratul superior, se efectuează la o adâncime de 6–10 cm, apoi suprafața este nivelată cu o greblă.
Pregătirea terenului pentru plantarea răsadurilor. Fertilizarea
Fertilizarea este o etapă importantă în pregătirea solului pentru răsaduri. Tratarea solului cu componente suplimentare este combinată cu săpatul acestuia. Ca fertilizant, poți alege între cele două tipuri, respectiv cel organic sau cel mineral.
Îngrășămintele naturale ce se pot aplica includ gunoiul de grajd, humusul, compostul. Acești compuși se aplică în timpul săpăturii sau înainte de plantarea răsadurilor. Acestea pot fi amestecate cu o cantitate mică de îngrășăminte complexe (aproximativ 1 lingură) sau cenușă (1 – 2 căni). Pentru realizarea de săpături pe un teren de până la 30 mp se folosesc până la aproximativ 10 litri de compost. Gunoiul de grajd proaspăt (7 – 8 kg la 1 mp) se folosește pentru cartofi sau varză. Pentru alte plante, se înlocuiește cu altă materie organică sau se introduce toamna.
De asemenea, se mai folosesc îngrășăminte minerale complexe (conform instrucțiunilor). Cenușa este folosită pentru a stabiliza aciditatea solului, saturându-l cu calciu, potasiu, bor, fier și magneziu. În timpul pregătirii solului primăvara, poți aplica îngrășăminte cu superfosfat, nitrat de amoniu, potasiu fără clor. Amendamentele cu calciu se adaugă în sol cu aciditate ridicată (până la 500 de grame pe 1 mp).
Nu este necesar să se aplice îngrășăminte minerale în fiecare an în timpul pregătirii pentru plantarea răsadurilor primăvara. În solurile grele, îngrășământul are efect 3-4 ani, iar în soluri nisipoase afânate – până la 2 ani.
Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor. Amenajarea terenului
Atât pentru începători, cât și pentru grădinarii experimentați, un pas important în pregătirea de primăvară este planificarea locului în care se vor planta răsădurile. Dacă vorbim despre cultivarea în grădină, lucrarea presupune marcarea și formarea straturilor de legume.
Pentru cultivarea plantelor pitice pe zone plane, plantația se formează de la nord la sud.
Pentru plantele înalte, se preferă o locație de la vest la est pentru a folosi la maximum lumina soarelui de dimineață.
Pentru a planifica terenul din grîdină, se au în vedere următoarele reguli:
- În zonele cu pantă, rândurile sunt așezate în linii transversale;
- Lățimea rândului trebuie să asigure prelucrarea acestuia pe ambele părți;
- Dimensiunea pasarelelor în lățime este de aproximativ 70 – 90 cm;
- Lungimea rândurilor se face în funcție de preferințe și nevoi.
Tipuri de amenajări ale terenului
După efectuarea procedurilor pregătitoare, poți forma terenul pentru plantat luând în considerare următoarele tipuri de amenajări:
1. Straturi clasice. Straturile sunt marcate direct pe suprafața orizontală a solului, cărările reprezintă o ușoară depresiune, dimensiunile șanțurilor sunt alese la discreție.
2. Straturi adânci. Oferă o umiditate mai bună a plantelor în regiunile uscate și este potrivit pentru solurile afânate. În zonele deschise, ele se formează adesea sub formă de șanțuri cu o adâncime de până la 0,5 m, pe fundul cărora sunt așezate îngrășăminte;
3. Paturi înalte. Nu necesită săpare, sunt comode în ceea ce privește plivitul și îngrijirea, solul se încălzește mai repede. Grădina este împărțită în parcele de dimensiuni la alegere, de-a lungul perimetrului cărora sunt instalate garduri (înălțime de la 0,2 la 0,9 m). Pe sol se așază un așternut din frunze, ramuri, rumeguș, coajă de copac, amestecate cu pământ. Deasupra se pun aproximativ 12 – 15 cm de îngrășământ organic, apoi până la 10 cm de sol, după care ultimele două straturi continuă să alterneze.
4. Plantarea în lădițe. Dacă dispui de un număr mai mic de plante, care mai și iubesc căldura, plantarea în lădițe este potrivită, în special pentru zonele cu climă rece.
Pregătirea terenului pentru plantarea răsadurilor. Săparea găurilor
Faza finală la pregătirea solului pentru cultivarea legumelor este săparea găurilor. În funcție de cât de mari sunt răsadurile, veți săpa în pământ găurile în care acestea vor fi plantate. Întreaga rădăcină a plantelor trebuie să încapă lejer în săpătură pentru ca rădăcinile să nu aibă de suferit.
Ai grijă să ții cont de distanța recomandată pentru plantarea răsadurilor pe rând și între rânduri. Pentru a avea rânduri drepte, se poate folosi o ață prinsă de țăruși înfipți la capetele straturilor.
O fertilizare suplimentară se poate face la plantarea răsadurilor, direct în gropile sau șanturile săpate. Se poate pune o mănă de compost sau una de cenușă. De asemenea, în gaura în care se vor pune răsadurile de roșii se mai poate pune coajă de banană sau coajă de ou bine mărunțită.
Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor. Instalarea sistemului de irigat
Înainte de a planta răsadurile este cel mai bun moment pentru a instala sistemul de irigat prin picurare. Vei evita astfel ca plantele tinere să fie rupte când se manevrează furtunele care vor uda legumele.
Citiți și: Plantarea răsadurilor de roșii: perioade, distanțe de plantare
Pregătirea solului pentru cultivarea în solar
Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor în solarii
Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor în solar are câteva particularități față de sistemul de cultură în aer liber. Cea mai importantă diferență este reprezentată de dezinfectarea solului (citiți și articolul: Dezinfectarea solului în solar: cum se face și de ce este o lucrare importantă), care se poate face în condiții bune în spații protejate, folosind produse speciale.
Citiți și: Pregătirea solului în solar. Recomandări
Primăvara, înainte de plantarea răsadurilor în solar se efectuează următoarele lucrări:
- Îndepărtarea gunoiului și a reziduurilor organice din sol;
- Măsurarea pH-ului solului și ameliorarea acestuia în caz de nevoie;
- Sterilizarea solului și solarului, cu o sigilare ulterioară a acestuia timp de 2 săptămâni – 1 lună;
- Înlocuirea a 15-20 cm adâncime din solul vechi cu unul nou;
- Semănarea gunoi de grajd verde, introducând preparate de stimulare a organismelor benefice din sol, dacă este necesar;
- Udarea temeinică a solului;
- Slăbirea și nivelarea suprafeței;
- Marcarea și formarea zonelor de răsaduri.
În solarii, poți folosi aceleași tipuri de amenajări ca și în zonele deschise, dar una dintre cele mai convenabile și comune este cea a straturilor mai înalte. O diferență față de lucrările de pregătire a solului pentru răsaduri în grădină este că, în solarii, acestea pot fi începute cu două săptămâni mai devreme decât în grădină.