• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cercuirea viței de vie: perioade. Cum se face lucrarea

    Violina Gorcinschi -

    Cercuirea viței de vie – condițiile în care se realizează tipul de tăiere Cerc Ardelenesc Simplu la vița de vie. Despre perioadele optime, condițiile necesare și pașii practici pentru realizarea tăierii de tip Cerc Ardelenesc Simplu inferior/descendent sau superior/ascendent aflați din acest articol.

    Tipul de tăiere Cerc Ardelenesc Simplu la vița de vie este o tăiere de tip Guyot simplu. Prin intermediul acesteia, coarda de rod se conduce sub formă de cerc complet închis. Această metodă este utilizată la noi în țară, dar și în alte țări din Europa, la vițele de vie palisate/susținute de araci.

    Cercuirea viței de vie. Tăiere tip Cerc Ardelenesc Simplu – Utilizări

    Cercuirea viței de vie sau conducerea coardei sub formă de cerc închis inferior sau descendent facilitează creșterea și fructificarea mugurilor de la baza și vârful coarde. Cercul închis superior sau ascendent ajută la creșterea și fructificarea mugurilor situați la mijlocul coardei.

    Tipul de tăiere Cerc Ardelenesc Simplu este unul folosit pentru conducerea joasă, de 0,1 – 0,6 milimetri, a butucului care păstrează numai o verigă pe rod (coardă de rod pe lemn de doi ani și cep de rod)

    Numărul de ochi la care se va scurta coarda/cordița este de 10-12 și variază în funcție de ce recomandări există pentru fiecare soi, având în vedere că poziția mugurilor de rod, a ochilor fertili/coardă diferă în funcție de soi.

    Tăierea la viță de vie tip Cerc Ardelenesc Simplu este recomandată, de regulă, la vițele de vie protejate, care se îngroapă iarna, la soiurile de vigoare mică, la vițele de vie înființate în condiții de stres, la vițele de vie susținute/palisate de araci ș.a.m.d..

    Cercuirea viței de vie. Tăierea de Formare pentru tipul de tăiere Cerc Ardelenesc Simplu

    Pentru lucrarea de cercuire a viței de vie, perioada optimă recomandată este în perioada de după dezmușuroit/dezgropat și până la plânsul viței de vie, respectiv 15 martie – 15 aprilie.

    La plantarea viței de vie pentru Cerc Ardelenesc, în primul an, se scurtează cordița viței de plantat la 3-4 muguri. În condiții potrivite, în primul an se vor dezvolta cam 3-4 lăstari. Plantarea pentru Cerc ardelenesc se face la 1,2 – 1,5 metri între plante pe rând și 1,8 – 2 metri între rânduri.

    Citește și: Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    În al doilea an de la plantare, vor fi deja prezente 3-4 coarde, crescute din lăstarii din primul an. Dintre acestea, se selectează două, aflate într-o condiție bună, și se scurtează la cep de 2-3 ochi. În cazul în care vigoarea coardelor este redusă, se realizează 2 ochi/cep. În al doilea an, butucul va avea randament de 10-30%, în funcție de soi și de fertilitatea mugurilor de rod de la baza coardelor.

    În al treilea an de la plantare, vor fi deja crescute 2-6 coarde, din lăstarii din al doilea an. Dintre acestea, se alege o verigă de rod, situată cel mai aproape de sol. La baza acesteia, este prezent un cep de doi ochi, urmat de o coardă de 10-12 ochi. Coarda va fi condusă sub formă de cerc închis și palisată pe arac. În acest an, se va realiza deja un randament de 100%.

    Este important de menționat faptul că pe butuc își fac permanent apariția coarde pornite din lemn anual. Dintre ele, se vor alege neapărat 1-2 bucăți aflate pe direcția rândului, în cazul în care se lucrează mecanizat la vița de vie. Acestea se scurtează la cep de doi ochi – nu trebuie să fie aproape unul de altul, locul în care sunt situație trebuie să permită refacerea facilă a verigilor de rod sau butucului. Coardele pe lemn anual pot forma, prin tăiere, cepi de înlocuire, indispensabili în cultură în cazul înghețurilor sau pentru obținerea verigilor pe rod în următorul an.

    Cercuirea viței de vie pentru rodire (foto: scitechdaily.com)

    Cercuirea viței de vie. Tăierea de rodire pentru tipul de tăiere Cerc Ardelenesc Simplu închis superior

    Pentru tăierea de rodire se ia în considerare evoluția fiecărui butuc pentru viitorii doi ani.  Pentru a realiza condiții optime pentru acest tip de tăiere în uscat, e important de știut că acestea se asigură de la începutul perioadei de repaus vegetativ, respectiv toamna târziu până la începutul dezmuguritului, adică la plânsul viței de vie.

    Citește și: Fertilizarea de bază la vița de vie: perioadă, îngrășăminte, norme

    În acest sens, o verigă de rod (cep de rod+coardă de rod pe lemn de doi ani) se păstrează pe și cât mai aproape de sol. Veriga selectată va fi formată dintr-un cep de doi ochi, aflat la bază și dintr-o coardă cu 10-12 ochi. Coardele nefolositoare sunt eliminate odată cu lemnul de doi ani, fără a lăsa cioturi. Coarda de rod se va lega în formă de cerc.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol