România și Bulgaria – în topul țărilor cu cele mai mari scumpiri la carne
Roxana Dobre -România și Bulgaria – în topul țărilor cu cele mai mari scumpiri la carne. În luna februarie anul acesta, prețul cărnii în ţărilor membre din Uniunea Europeană (UE) a fost cu 3,3% mai mare decât perioada simimară din 2023. Conform datelor publicate vineri, 5 aprilie, de Eurostat, carnea de porc a înregistrat cea mai mare creștere cu 5,7%, carnea de oaie și de capră s-a scumpit cu +4,5%, iar cea de vită cu +3%. Carnea de pui, în schimb, au înregistrat o scădere de 1,6% față de februarie 2023.
În februarie 2024, majoritatea țărilor UE au raportat o creștere a prețurilor la carne, comparativ cu februarie 2023. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Bulgaria (+8,2%), urmată de România (+7,7%) și Croația (+7,1%), anunță o statistică făcută de Eurostat și publicată vineri, 5 aprilie.
Citiți și: APIA confirmă plata ANT bovine anunțată de AGROINTEL.RO: 24,51 euro/tonă și 75,50 euro/animal
Prețul cărnii a crescut cu 3,3% într-un an, la nivelul UE
În februarie 2024, prețul cărnii în UE a fost cu 3,3% comparativ cu februarie 2023. Carnea de porc a înregistrat cea mai mare creștere, cu +5,7%, urmată de cea de oaie sau capră (+4,5%) și vită (+3%). Carnea de pasăre, în schimb, a înregistrat o scădere de -1,6% față de februarie 2023.
”În ultimii 3 ani, ratele anuale de inflație pentru carne au fost cele mai ridicate între aprilie 2022 și martie 2023, cu rate anuale de variație de peste 10%. Cea mai mare rată a fost înregistrată în februarie 2023, când prețul a fost cu 17,3% mai mare decât în februarie 2022”, se arată în comunicatul Eurostat.
Citiți și: Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier
România și Bulgaria – cele mai mari creşteri la preţul cărnii
Datele Eurostat mai arată că în luna februarie 2024, majoritatea țărilor UE au raportat o creștere a prețurilor la carne, comparativ cu februarie 2023. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Bulgaria (+8,2%), urmată de România (+7,7%) și Croația (+7,1%).
În schimb, trei țări au înregistrat o scădere a prețurilor la carne: Cehia (-5,1%), Finlanda (-2,2%) și Danemarca (-0,6%).