• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apa de orez – beneficii. Preparare și utilizare la legume și pomi

    Violina Gorcinschi -

    Apa de orez – utilizări în grădină sau solar la legume și fructe. Cu numeroase beneficii pentru culturile de pe suprafețe mici, apa de orez este ușor de preparat, dar administrarea ei pentru legume, mai ales, trebuie să urmeze câțiva pași pentru ca tratamentul să aibă efectul dorit.

    Culturile înființate în spații protejate sau grădini iubesc apa de orez, mai ales că este sigură de folosit pentru fructe și legume. Preparatul se poate administra aproape la orice cultură, fiind potrivită în special pentru cele care iubesc solul ușor acid: roșii, ardei, ferigi, diferite plante decorative etc. Apa de orez nu se recomandă, însă, în culturile crescute în sistem hidroponic: amidonul din apă se poate acumula, generând o creștere excesivă a ciupercilor și bacteriilor. Riscurile sunt diminuate considerabil la culturile plantate în sol, având parte de microorganisme care procesează eficient amidonul.

    Apa de orez – beneficii pentru legume și pomi

    Apa de orez este benefică pentru legume și pomi fructiferi deoarece furnizează bacterii esențiale rădăcinilor, precum lactobacilii. Totodată, apa de orez conține 15 aminoacizi, 30 de fibre și șapte proteine.

    Acest „preparat” este un bun îngrășământ, având în compoziție, pe lângă vitamine, 41% potasiu, 45% fosfor, 45% fier, 25% calciu, 11% zinc. Toate aceste elemente contribuie la protecția plantelor împotriva dăunătorilor și le păstrează prospețimea. Apa de orez poate fi folosită la orice tip de plantă.

    Apa de orez acționează și ca un fertilizant NPK cu doze mici de azot-fosfor-potasiu, care sunt nutrienții esențiali de care au nevoie toate plantele și fără de care nu se pot obține recolte. Cu ajutorul acestora, creșterea plantelor este accelerată, iar randamentul crește.

    Amidonul din apa de orez furnizează plantelor carbohidrații necesari care pot fi stocați în membrana celulară a plantei până când se utilizează pentru energie. În același timp, după administrarea preparatului, și calitatea solului va fi îmbunătățită, datorită faptului că stimulează descompunerea substanțelor nutritive din sol și promovarea activității microorganismelor utile.

    Apa de orez poate fi folosită și după transplantarea răsadurilor deoarece diminuează stresul provocat rădăcinilor în urma acestei proceduri.

    Citește și: Nu aruncați cojile de ceapă! Iată cum le puteți folosi în grădină

    Apă de orez – preparare (foto: outdoorhappens.com)

    Apă de orez la legume și pomi. Mod de preparare

    Apa de orez poate fi obținută prin mai multe modalități: fie prin înmuierea boabelor de orez, fie prin păstrarea excesului de apă rămas în urma fierberii orezului. Ambele metode sunt utile. Apa de orez după clătire este o modalitate ușoară și rapidă de a obține acest preparat benefic pentru culturi. Cu toate acestea, cea rămasă după fierbere are mai mulți nutrienț.

    Preparare apă din orez prin înmuiere:

    1. Se spală o ceașcă de orez albă, nedecorticat sau integral (de preferat) cu apă rece pentru a-l curăța de impurități și pentru a îndepărta excesul de amidon.
    2. Orezul spălat se pune într-un vas, la care se adaugă trei-patru căni de apă.
    3. Orezul se lasă la înmuiat timp de 30 minute – o oră. În acest fel, în apă se elimină amidon și nutrienți esențiali.
    4. După ce a trecut intervalul de timp, pentru a obține extra nutrienți, orezul se amestecă în apă.
    5. Apa se separă de orez printr-o strecurătoare, strângând bine boabele pentru a obține o cantitate mai mare de soluție.

    Preparare apă din orez prin fierbere:

    1. Orezul se pune într-un vas pentru gătit
    2. Se amestecă bine
    3. Vasul se pune la foc mediu și se lasă la fiert timp de 15-20 de minute
    4. Orezul se strecoară, iar surplusul de apă se păstrează
    5. În cazul în care lichidul este prea dens, se poate adăuga apă pentru a-l rări.
    Cum se aplică apa de orez la plante (foto: vitacost.com)

    Apa de orez la legume. Utilizare

    Apa de orez se poate administra plantelor prin irigare. Dacă se administrează sub formă de spray, preparatul trebuie diluat în prealabil, într-un raport de 1:2 (apă curată – apă de orez). Pot fi folosite orice tip de pulverizatoare, atât timp cât sunt curățate corespunzător. Dacă apa de orez nu poate ieși din pulverizator, aceasta trebuie strecurată pentru a îndepărta impuritățile, cu ajutorul unei pânze fine.

    Planta se stropește pe ambele părți ale frunzelor, sus și jos, precum și substratul superior al solului. Această procedură se face de obicei dimineața sau spre final de după-amiază, pentru a lăsa planta să rețină umiditatea și nutrienții necesari.

    Culturilor li se poate administra apa de orez și prin înmuiere. Aceasta este o metodă bună de a oferi cantitatea necesară de apă, fără a fi în exces. Astfel, întregul sistem radicular va beneficia de proprietățile apei de orez.

    1. Se ia un recipient mic și plat, cu cinci centimetri mai mare decât ghiveciul plantei/răsadului.
    2. Planta se plasează în recipient.
    3. Se adaugă apa de orez, în așa fel încât nivelul apei să fie de 2-3 cm înălțime pe latura ghiveciului.
    4. Plantele se lasă în apă pentru 15-20 de minute.
    5. Ulterior, se verifică umiditatea solului.
    6. Dacă pământul este umed (nu ud), planta poate fi scoasă.

    Citește și: Cel mai ușor de preparat îngrășământ pentru plantarea răsadurilor de roșii

    Cu toate că beneficiile sunt numeroase în cazul apei cu orez, aceasta trebuie administrată cu precauție. Excesul de amidon poate facilita apariția bacteriilor și ciupercilor patogene, care provoacă putrezirea rădăcinilor. În plus, excesul de amidon din sol poate întări pământul și compromite drenarea, atrăgând, în același timp, și insectele consumatoare de amidon.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului