Prețuri minime pentru fermieri în funcție de costurile de producție. Legea este în lucru!
Violina Gorcinschi -Prețuri minime pentru fermieri în funcție de costul de producție. Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat un pachet de modificări pentru a proteja fermierii din lanțul comercial și a elimina practicile neloiale. Este vorba despre o așa-zisă lege pe model spaniol care interzice plata furnizorilor sub costurile de producție.
La sfârșitul anului 2021, guvernul spaniol a implementat prevederile Directivei 2019/633 privind practicile comerciale neloiale în relațiile dintre antreprenorii din lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare. Reglementările specificau, printre altele, că prețul pe care fermierul îl primește pentru produsele sale trebuie să fie întotdeauna mai mare decât costurile de producție suportate de acesta. Versiunea spaniolă a legii extinde relația descrisă la întregul lanț comercial. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, lanțurile de magazine nu pot cumpăra produse de la o fabrică de procesare la un preț mai mic decât costurile acesteia, a raportat Farmer.pl.
Wojciechowski: Fermierii nu vor putea fi plătiți sub costurile de producție
Janusz Wojciechowski, Comisarul UE pentru Agricultură, a explicat că în prezent se lucrează pentru implementarea activă a reglementărilor privind Practicile Comerciale Neloiale (UTP) în întreaga Comunitate.
„Printre altele, dorim să introducem așa-numita lege spaniolă la nivelul UE. Ideea este de a interzice plata fermierilor sub costurile de producție. Această interdicție, introdusă în Spania, nu funcționează în totalitate. Pentru că, dacă este o țară și nu întreaga piață a UE, este dificil să o punem în aplicare, dar vom face totul pentru a ne asigura că astfel de reguli guvernează întreaga piață a UE și pentru a întări protecția fermierilor. Acest lucru se poate face și este o chestiune a lunilor următoare. Lucrez intens la acest lucru în acest moment și la întărirea cerințelor contractelor scrise. Fermierii își vând foarte des mărfurile pe, așa cum se spune, așa-numitele acorduri verbale care îi pune apoi într-o situație dificilă dacă ceva nu merge bine. Atunci este greu de demonstrat că am convenit diferit și că destinatarul mărfurilor se comportă diferit. O cerință pentru contracte scrise pentru acest cumpărător ar fi, de asemenea, de mare ajutor. Cu toate acestea, trebuie să fie și la scara întregii UE. Ei bine, dacă o faci selectiv, într-o țară, cumpărătorul schimbă furnizorii, alege o altă țară și nu funcționează, dar dacă o facem în toate cele 27 de țări din UE, cu siguranță va funcționa”, a remarcat Janusz Wojciechowski.
Citește și: Comisia Europeană îi invită pe fermieri să reclame practicile comerciale neloiale
Legea spaniolă – pericol pentru piață?
Anul trecut, Ministerul al Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia a efectuat deja analize privind implementarea așa-numitelor soluții din Legea spaniolă în ordinea juridică a sectorului național de producție agricolă. La acel moment, Asociația Antreprenorilor și Angajatorilor a avertizat că o astfel de ingerință de anvergură în mecanismele pieței ar putea aduce mai mult rău decât bine.
Citește și: Ministrul Agriculturii din Ungaria: Bruxelles-ul şi Comisia Europeană îi sprijină pe oligarhii ucraineni
„Intrarea în vigoare a legii spaniole poate aduce probleme cu vânzarea mărfurilor, o creștere a costurilor în procesare și comerț și, în cele din urmă, o creștere a prețurilor la alimente pentru consumatori. Mecanismul unei reglementări atât de puternice a prețurilor este, de asemenea, o amenințare reală la adresa stabilității exporturilor agroalimentare”, se scria în acel moment.