Cea mai bună greutate pentru mielul de Paște din acest an
Oana Timar -Greutatea minimă a mielului de la care crescătorii își pot calcula un profit. Costurile crescute cu creșterea animalelor au făcut ca fermierii să poată spera la un câștig numai din valorificarea mieilor care depășesc o anumită greutate.
Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, Ionică Nechifor, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis, a arătat că perioada este una foarte aglomerată pentru oieri care sunt preocupați atât de fătări, cât și de valorificarea mieilor și de muls. Referitor la prețul mieilor pentru Paște, Nechifor arată că prin Stațiunea de Cercetare de la Popăuți s-a făcut și un calcul al cheltuielilor și al veniturilor pe care un crescător de ovine le poate avea din vânzări.
”În această perioadă observ că sunt foarte multe variante de preț, iar noi, pentru a nu mai lăsa loc la tot felul de speculații, am făcut un preț calculând absolut toate cheltuielile care au existat până la ajunge un miel, de exemplu, la vârsta de trei luni și să aibă o greutate optimă de 30 kg în viu; într-adevăr, prețul în mod normal, în mod real pe kilogramul de miel în viu în această perioadă nu ar trebui să depășească 22 lei fără TVA, deci undeva în 23,8 – 24 de lei pe kilogramul viu ar trebui să fie mielul”, a arătat Ionică Nechifor.
Citiți și: Crescătorii de oi fac front comun: Nu mai vindem mieii de Paști sub 24 lei/kg în viu
Oierii au un profit de 10% la vânzarea mielului cu prețurile medii de acum
Liderul Moldoovis a subliniat că pentru a fi profitabilă vânzarea mieilor, aceștia trebuie să aibă o greutate minimă de 30 de kilograme. ”Eu am spus întotdeauna că noi ar trebui să valorificăm la o anumită greutate mieii tocmai de a avea un anumit profit și vorbim aici de o greutate în medie de 30 de kilograme în viu, care ar aduce și fermierului un 10% profit. E normal pentru ca să poată să reziste în continuare pe piață”, a precizat Nechifor.
”Randamentul la sacrificare este de circa 62% ori un miel la 30 kilograme cu un randament de 62% nu poate să ajungă 60 lei kilogramul ca casă, cel mult ajunge undeva la 40-41 lei pe kilogram în carcasă – acesta ar fi prețul corect, ca și fermier să beneficieze de un ușor adaos comercial și în rest”, a punctat Nechifor.
Liderul din oierit a explicat că în spatele vânzării unui miel stau cheltuieli consistente cu întreținere a animalelor și cu salariații. ”Sigur că fermierul își face o rezervă de bani acum pentru a putea rezista pe toată perioada verii. Totuși, totuși, un preț prea mare ar reduce, să spunem, procentul de achiziție, ceea ce nu ne avantajează pe noi”, a mai spus Neechifor.
Președintele Moldoovis a dat asigurări că pe piață se găsesc pentru Paști miei pe toate gusturile și pentru toate buzuarele.
”În toată perioada aceasta să știți că o să avem miei de 35 kg, o să avem miei de 25 kg, o să avem miei într-o greutate pe dorința fiecărui consumator. Cel care vrea un miel de 15 kg în carcasă vă garantez că-l va găsi în orice fermă din România și vorbesc de fermele de oi. Cel care vrea să ia un eu miel mai mic, nu recomand nimănui, nici consumatorilor, nici fermierilor, să valorifice sub greutatea de 10 kg per carcasă. Cea mai mare pierdere este la fermier pentru că acel animal mai bine îl ține în continuare, chiar dacă nu-l valorific acum, îl va da pentru export, el va lua în greutate”, a explicat Ionică Nechifor, menționând că cele mai mari cheltuieli cu creșterea mieilor sunt în primele luni după fătare, când aceștia sunt foarte sensibili și au nevoie de multă îngrijire.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Ionică Nechifor, Moldoovis (02.04.2024)