• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce nu investesc fermierii români mai mult în procesare

    Oana Timar -

    Procesarea rămâne marele minus al agriculturii românești. Fermierii sunt reticenți în a investi in acest domeniu care necesită nu doar sume importante, dar vine la pachet și cu o nesiguranță privind desfacerea produselor.

    Invitat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, fermierul Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a vorbit despre motivul pentru care, până acum, nu a investit în procesare. Lucrând peste 1.000 de hectare alături de fratele său, agricultorul din județul Ilfov a arătat că lipsa forței de muncă l-a obligat să investească în utilaje mai puternice.

    Daniel Radu, invitat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1

    ”Sigur, este nevoie să fie cât mai multă materie primă procesată în țară. E clar că nu toți fermierii pot să facă lucrul acesta (procesare – n.r.), iar dacă mă reține ceva…Deocamdată suntem în situația în care am ajuns la un nivel de dezvoltare – noi am crescut ferma noastră de la an la an, în suprafață, și a fost nevoie să ținem pasul cu noile tehnologii. Am fost obligați să cumpărăm noi utilaje, dar acum, că am ajuns la acest nivel, de acum cu siguranță va urma și un alt pas, acela al procesării”, a declarat Daniel Radu.

    Citiți și: Fermierul Daniel Radu, AFF: „Presiunea este extrem de mare pe fermieri”

    Investiția într-un tractor mai puternic a fost necesară în ferma familiei Radu

    Fermierul din localitatea ilfoveană Gruiu a arătat că a fost la un pas să facă o fabrică de ulei, dar în final a luat decizia de a investi în parcul de utilaje al exploatației vegetale. ”Am cochetat la un moment dat cu înființarea unei mici fabrici de procesare a florii-soarelui, deci de a produce ulei. A trebuit atunci să luăm o alegere mai astringentă, am fost în situația dificilă de a alege fie să cumpărăm un tractor mai performant, cu care să facem dintr-o singură trecere trei operațiuni, sau să investim în procesare. Am ales să cumpărăm tractorul, să facem un credit să achiziționăm tractorul, lucru care s-a dovedit varianta câștigătoare. Știm cu toții: lipsa forței de muncă în agricultură este acută, iar cu tractorul am substituit munca a trei mecanizatori, oameni pe care nu îi găseam”, a explicat invitatul emisiunii Agrostrategia de luni, 22 aprilie.

    Citiți și: Fermierul Daniel Radu, AFF, îi cere ministrului Agriculturii să transparentizeze prețul cerealelor!

    O altă temere a fermierilor de a investi în procesare este legată de lipsa forței calificate de muncă, de lipsa specialiștilor. Chiar dacă lucrători se pot aduce din afara țării sau se pot instrui, orice business trebuie să aibă și oameni de bază, profesioniști, care să stăpânească domeniul și secretele liniei de producție.

    ”Un alt impediment ar fi și necunoașterea nevoilor, nu știm exact care sunt nevoile pieței, ce este nevoie: mai multă făină, mai mult ulei sau să creștem animale? E un pic mai complicat, mai ales cu animalele, mai ales că suntem în Ilfov unde se construiește mult și nu mai poți ferme în sat. Trebuie să găsești teren să faci în afara comunei”, a mai spus fermierul care a vorbit de ”o ruptură de comunicare” între zona de producție și cea de retail.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Daniel Radu, Fermier din județul Ilfov (22.04.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri!

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă