Vinurile bune de Jidvei se fac cu struguri protejați împotriva manei de fungicidul Lieto
Adrian Radu -Centrul Viticol Jidvei este un loc cu o rezonanță aparte în România. Vinurile produse aici au o calitate aparte, datorită îngrijirii de care au parte culturile de viță de vie. La sănătatea acestora ajută și produsul Lieto, distribuit de Chemark Rom, folosit de inginerii de la Jidvei pentru a combate mana și putregaiul negru.
2.500 de hectare de viță de vie deține Centrul Viticol în Jidvei, județul Alba. Aici, pe aproape o treime din suprafață se cresc struguri din soiul fetească regală. Alte 450 de hectare sunt destinate sauvignon-ului blanc. Muscat ottonel, riesling italian, pinot gris, chardonnay și fetească albă sunt celelalte soiuri de struguri din care se fac vinuri albe la Jidvei.
Soiurile roșii sunt și ele prezente la Centrul Viticol, iar printre acestea se remarcă pinot noir, syraz și cabernet sauvignon. Climatul din această zonă a Târnavelor favorizează obținerea unor vinuri speciale, de calitate superioară. Însă strugurii trebuie să fie sănătoși, pentru a oferi un vin cu un gust deosebit.
Marea problemă a celor care au grijă de podgoria Târnavelor este reprezentată de bolile specifice, mana și putregaiul negru. “Ținând cont că a fost un an dificil, cu multe ploi, noi am reușit prin tratamente cu substanțe numai de top și de calitate să o ținem curată de boli și de dăunători. Începând de anul ăsta, am introdus pe toată suprafața produsul Lieto, la recomandarea specialiștilor Chemark Rom, mai ales că este un produs care ține sub control și putregaiul negru”, a explicat Marin Cucură, director tehnic la SC Jidvei SRL.
Caracteristici Lieto
- Fungicid cu acțiune preventivă și curativă împotriva manei
- Are două substanțe active: zoxamid și cimoxanil
- Este formulat ca granule dispersabile în apă
- Omologat și pentru culturile de cartof și tomate
- Doză recomandată la vița de vie: 400 g / ha
Lieto are două substanțe active, zoxamid și cimoxanil. Prima are acțiune preventivă, inhibând dezvoltarea zoosporilor. De asemenea, prin stoparea alungirii tubului germinativ în primele cicluri de diviziune în nucleu, previne pătrunderea fungilor în celulele plantei. A doua substanță activă, cimoxanilul, are atât acțiune preventivă, cât și curativă, prin blocarea dezvoltării miceliului în primele 2-3 zile de la instalarea bolii. La vița de vie, Lieto este recomandat a fi utilizat de la fenofaza de scuturare completă a florilor până la intrarea în pârgă a boabelor, dar poate fi aplicat începând cu fenofaza de 3-4 frunze adevărate.
“Noi am aplicat produsul Lieto în faza de 35-40 cm ai lăstarilor, în doza de 400 grame / ha. Avem rezultate extraordinare, vița de vie este curată, nu avem probleme de mană”, a completat Marin Cucură. Lieto prezintă o rezistență crescută la spălare și permite alternanța tratamentelor necesare sănătății strugurilor.
Toate detaliile despre Lieto și despre avantajele folosirii acestui fungicid la vița de vie pot fi găsite pe www.chemarkrom.ro.