• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creditul Fermierului: 13 bănci au semnat convenții, doar trei au pornit programul

    Oana Timar -

    Creditul Fermierului reprezintă speranța multor producători agricoli de a ieși din impas. Din păcate creditul cu dobândă mică, de 1,95%, și ROBOR acoperit de Ministerul Agriculturii, nu s-a dovedit deocamdată atractiv și pentru bănci. Doar trei instituții de creditare au implementat până acum programul, deși aproape toate băncile din România au semnat convențiile cu Fondul de Garantare a Creditului Rural.

    Invitată în emisiunea Agrostrategia (TVR 1) de miercuri, 16 aprilie, Alina Toma, Președinte – Director General al FGCR, a vorbit despre programul prin care fermierii pot beneficia de credite de lucru cu dobândă mică și ROBOR subvenționat.

    ”La Creditul Fermierului, ROBOR este subvenționat pe 60 de luni, pe toată perioada valabilității creditului. Este unc redit numai pentru capital de lucru, nu este linie, numai credit not revolving, pe maxim cinci ani de zile, unde statul acordă o formă de ajutor de stat sub formă de grant care acoperă ROBOR la 3 luni, pe o perioadă de 60 de luni, cinci ani”, a declarat Alina Toma la emisiunea Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Președinta FGCR a explicat și cum funcționează Creditul Fermierului: ”Beneficiarul merge la bancă, are garanții proprii, ia un credit în condiții de piață, dar cu dobânda subvenționată și limitată, adică banca nu poate să îi dea decât ROBOR la 3 luni și 1,95%, maxim, și nu are voie să își calculeze comisioane și alte costuri. Este un cost fix al creditării. Beneficiarul va plăti 1,95% către bancă”.

    Creditul Fermierului – finanțare pentru capital de lucru

    Un aspect de care fermierii trebuie să țină cont este că această finanțare se acordă doar pentru capital de lucru, deci nu se pot face achiziții de mijloace fixe, precum utilajele agricole.

    ”Fermierul poate folosi banii pentru tot ceea ce înseamnă capital de lucru: salarii, taxe la buget, inputuri. Nu își poate cumpăra un tractor, creditul este doar pentru capital de lucru. Ce înseamnă investiție ca mijloc fix nu se încadrează la credite de capital de lucru. Am avut neclarități de acest fel, dar s-au lămurit. Eu am văzut că fermierii, din punct de vedere al cheltuielilor pe care le fac, au înțeles ce au de făcut”, a explicat Toma care a arătat că această creditare este accesibilă și fermierilor care figurează cu întârzieri la plata ratelor, cu condiția ca acestea că nu depășească 90 de zile.

    ”Banca analizează și incidența – de câte ori a avut întârzieri la toate creditele, dacă este deja o obișnuință. Banca își păstrează și criteriile proprii, inclusiv legislația spune că banca acordă creditele pe programele guvernamentale pe normele proprii de creditare”, a punctat Alina Toma.

    De când s-a lansat Creditul Fermierului s-au acordat deja finanțări în valoare de 70 de milioane de lei. Totuși, sunt puține bănci ce au implementat până acum schema de ajutor de stat: ”Prima solicitare primită a fost în 21 martie. Am semnat convenții cu 13 bănci, dar până la momentul acesta, doar trei bănci au acceptat, au transmis. Am înțeles că mai sunt în lucru și tot sună băncile să întrebe cât mai e valoarea ajutorului de stat. Sunt acordate undeva credite de peste 70 de milioane de lei până acum”.

    Din informațiile Agrointeligența, CEC Bank a fost prima bancă unde a fost implementat Creditul Fermierului.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Alina Toma, Președinte – Director General FGCR (16.04.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor