• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție nouă pentru fermierii din vegetal care cresc și animale. Ce a dezvăluit comisarul Wojciechowski

    Roxana Dobre -

    Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare au fost prezenți ieri, luni – 13 mai, la întâlnirea organizațiilor din sectorul agricol cu Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski. Liderii fermierilor i-au expus oficialului europene cele mai ”arzătoare” probleme ale producătorilor români.

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF,  a pus pe masa discuțiilor un document de poziție transmis atât comisarului cât și decidenților guvernamentali de la București și președintei Comisiei Europene, Ursula vin der Leyen. Nina Ghoerghiță, Vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a dezvăluit astăzi, marți – 14 mai, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO cum s-au desfășurat discuțiile cu comisarul.

    Citiți și: Fermierii români i-au transmis comisarului Wojciechowski un manifest. Măsuri de urgență cerute de AAC

    Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski la întâlnirea cu reprezentanții fermierilor (foto: Clubul Fermierilor Romani/Facebook)

    Un subiect important aflat pe agenda discuțiilor de ieri a fost reprezentat de solicitarea modificării regulamentelor privind utilizarea neonicotinoidelor, potrivit celor spune de Nina Gheorghiță.

    ”Subiectul neonicotinoidelor este unul pe care eu l-am abordat în mod special și i-am vorbit domnului comisar despre intenția noastră de a pune pe masa discuțiilor la următorul Consiliu Agrifish acest dosar, a-l redeschide și a modifica cele trei regulamente. Noi am înaintat ieri domnului comisar Janusz Wojciechowski și un document prin care am expus problemele pe care am dori să le aibă în vedere și specificitățile noastre, iar neonicotinoidele nu aveau cum să lipsească ca și subiect în cadrul acestei vizite. Pentru că noi deja Alianța făcusem demersuri în sensul acesta, avem sprijinul ministrului Agriculturii, Florin Babru și la următorul Consiliu Agrifishva pune pe masa discuțiilor și acest dosar cu, să spunem intenția de a a fi redeschis. Și am expus mai pe pe larg domnului comisar dar știa subiectul pentru că îl discutase deja anterior și la Ministerul Agriculturii”, a explicat Nina Gheorghița pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Aceasta a completat că un alt subiect discutat cu comisarul l-a reprezentat convergența plăților pentru fermieri. ”Noi am cerut și convergența subvențiilor și ni s-a răspuns că noi trebuie să solicităm creșterea bugetului și această covergență se poate face doar cu sprijin politic pentru că depășește prerogativele pe care le are un comisar.  Adică e clar că nu o poate face singur și are nevoie de sprijin politic în sensul acesta”, a adăugat Vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Citiți și: Majorarea subvențiilor și achiziția de animale cu fonduri UE – subiecte fierbinți la întâlnirea Barbu-Wojciechowski

    Subvenție nouă pentru fermele mixte

    Nina Gheorghiță a mai spus că o altă discuție a vizat plata unei subvenții pentru fermele mixte, o plată redistributivă care să se achite fermelor care au animale și integrează și partea de vegetal.

    ”Noi ar trebui să ne stabilim la nivel de țară aceste obiective macro și să le ducem pe agenda Comisiei Europene, după care acolo intră într-un proces de negociere, de analize și de acolo să se aplice. Dar trebuie să ne luptăm cu adevărat pentru a ne impune unele modificări pe care vrem să le facem.  Adică cu argumente, cu specificitățile noastre, cu lucrurile pe care le putem face, lucrurile pe care nu le putem face. Ar trebuie să ne dea de gândit faptul că țările considerate motorul Uniunii Europene și-au rezolvat unele probleme care țin de agricultură cu mulți ani în urmă, ori noi încă suntem cumva la extreme cu exploatațiile agricole.

    Eu cred că într-un final Comisia Europeană a înțeles și de aceea se discută acum despre simplificarea PAC, despre revizuirea condiționalităților, despre luarea în considerare a poate mai mult a particularităților anumitor zone ale Uniunii Europene, a se ține cont și a lăsa la nivelul statului să găsească acele formule de implementare prin care fermierii să le poată duce la îndeplinire fără să-și erodeze atât de mult competitivitatea fermei”, a punctat Nina Ghoerghiță.

    Ea a amintit și despre subiectul legat de majorarea bugetului pentru acordarea subvențiilor temporare de criză și prelungirea perioadei de aplicare a cadrului temporar pentru Ucraina și după data de 31 decembrie 2024. ”Sigur pentru mărirea acestui buget ar trebui tăiați bani din alte sectoare. Ar putea să taie din ajutoarele acordate Ucrainei pentru tehnica militară dar nu cred că există voință politică în direcția aceasta. Domnul comisar ne-a mulțumit în primul rând pentru sprijinul pe care l-am acordat fermierilor ucrainieni, prin acele culoare de solidaritate, de tranzit. După care a dorit să cunoască opinia noastră, a fermierilor, cu privire la intenția Comisiei Europene de a face aceste demersuri de simplificare, iar despre ceea ce ne așteaptă, dincolo de acest exercițiu, nu ne-a dat foarte multe detalii”, a menționat Nina Ghoerghiță.


    Te-ar mai putea interesa

    Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control

    Ultimele știri

    Șeful Pisciculturii din Ministerul Agriculturii – acuzat de DNA de fapte de corupție! Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Utilaje agricole furate pe bucăți. O nouă modă printre hoții din ferme: dezmembrarea!