Focarul de pestă de acum 4 ani l-a ruinat! Fermierul Dumitru Bărbieru nu și-a mai revenit: Am vândut toată ferma!
Angelica Lefter -Dumitru Bărbieru a fost printre primii fermieri din România care au avut în fermă focar confirmat de pestă porcină africană. La aproape patru ani distanță, l-am regăsit pe Bărbieru cu o amărăciune în glas și cu regrete. După ce aproape 2.000 de animale i-au fost sacrificate, majoritatea exemplare perfect sănătoase, fermierul nu și-a mai revenit. Recunoaște cu un nod în gât că din acel moment, visul său s-a ruinat, că i-a fost imposibil să își mai revină și că, în final, a fost nevoit să ia cea mai grea decizie: să vândă pe bani foarte puțini ferma în care a investit peste un milion de euro.
În 2010, fermierul Dumitru Bărbieru, din județul Tulcea, fondator al DAB Zootehnica, a înființat ferma de suine cu un milion de euro investiție. Ceea ce se anunța atunci o afacere profitabilă, a fost distrusă definitiv începând cu 2018, când a fost identificată pesta porcină africană la unele dintre suinele sale.
De atunci a început calvarul din care crescătorul nu și-a mai revenit. O mare parte din animale i-au fost eutanasiate, deși ulterior a fost anunțat că nu se confrunta cu virusul PPA. A urmat o perioadă de incertitudine în care a fost anunțat ba că are pestă porcină africană în fermă, ba că nu are. În cele din urmă, omul a cedat și a vândut tot ce a rămas din investiția sa pentru a-și achita datoriile la bancă.
Cu datorii la bancă, a făcut eforturi mari să mențină ferma de suine pe linia de plutire, însă a fost executat silit, fiind nevoit să înapoieze chiar o parte din banii pe care i-a împrumutat pentru înființarea fermei de porci. În cele din urmă, acum trei ani, a pus lacătul și a vândut construcția, a spus fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Am vândut ferma unui arab pentru că a pus banca executorul judecătoresc pe mine. Asta s-a întâmplat acum trei ani. Am vândut-o cu mult mai puțini bani, ca să scap de bancă. Creditul a fost luat pentru înființarea fermei. M-a costat atunci un milion de euro, 500.000 de euro i-am accesat printr-un proiect european și 500.000 de euro i-am pus eu. Ferma a fost deschisă în 2010, iar în 2018 s-a întâmplat povestea cu pesta porcină africană. Nu sunt singurul, am colegi care sunt cu fermele lângă mine, nici ei nu au mai populat fermele de suine de atunci. Eu am făcut ferma cu un milion și ceva de euro și am dat-o cu 200.000 de euro, cât mai aveam de dat la bancă. Și totul din cauza pestei porcine africane. Nu vedeți că porcii în România au fost distruși? Nu pesta a închis fermele, ci politicul. Eu când produceam cu 5,5 lei/kg și îl dădeam cu 3,5 lei/kg în viu, nu era afacere. Plus că la momentul respectiv, când mi-au spus că am pestă porcină africană, au fost câteva etape. Că am pestă, că n-am pestă, m-au tot sucit și oricum rămân la părerea că pesta porcină africană nu a avenit natural în fermele românești”, a opinat fermierul tulcean Dumitru Bărbieru care ne-a precizat că, la acest moment, noul proprietar al fermei a decis să regândească exploatația și să nu mai crească porci, ci rumegătoare – oi și vaci.
Citiți și: PESTA LOVEȘTE DIN NOU! TOȚI PORCII dintr-o MARE FERMĂ VOR FI UCIȘI ASTĂZI!
Fermierul s-a reorientat către sectorul vegetal unde se luptă seceta
Pentru că a rămas cu ceva terenuri, Dumitru Bărbieru s-a axat pe cultura mare. Acum a cultivat pe 300 de hectare, grâu și porumb, însă de data aceasta se confruntă cu seceta.
”Acum lucrez 300 de hectare cu grâu, porumb și soia și ne luptăm cu seceta. La noi nu a plouat deloc. Personal irigăm cu tamburi și motopompe, dar abia acum o săptămână a venit apa pe canale. Acum noi dăm apă la grâu în loc să dăm la porumb. Cu seceta ne confruntăm de trei ani. Pentru că l-am irigat din toamnă, am grâu frumos, sper să fac 7-8 tone la hectar, dar alții nu au posibilitate să irige și nu fac nimic, au întors și rapița și cum întorc și grâul”, a punctat fermierul Dumitru Bărbieru pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.