• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma de bibilici – o afacere profitabilă cu păsări crescute în sistem ecologic

    Gabriela Gimbășanu -

    Creșterera păsărilor de curte se poate transforma într-o afacere agricolă profitabilă dacă antreprenorul are un plan de creștere bine pus la punct și o strategie de vânzare. Cum pe piața autohtonă, numărul celor care au înființat ferme de găini de carne sau de găini ouătoare este deja semnificativ, o afacere rentabilă și cu concurență mai puțină ar putea fi creșterea bibilicilor. Deși cererea este pe un trend ascendent, în România nu există încă o fermă de bibilici, iar cei care cresc aceste păsări în regim ecologic spun că întreținerea lor nu le dă bătăi prea mari de cap.

    În apropiere de București, în comuna Ciorogârla, Andreea Zamfirache a pus bazele unei mici afaceri cu creșterea păsărilor de curte. Economist de profesie, a început acest business acum 5 ani din dorința de a oferi familiei sale un trai sănătos, cu carne de la păsări crescute în mod natural. Cu timpul, ideea ei de afaceri s-a transformat într-o cunoscută fermă de prepelițe, însă și creșterea altor păsări s-a dovedit o sursă de profit. Vorbim de găini, curcani, gâște și bibilici.

    Carnea de bibilică are un preț de 30 de lei/kg

    Creșterea bibilicilor a fost un pas important pentru afacerea Andreei Zamfirache. Atunci când a părăsit Capitala și s-a hotărât să crească bibilici a fost privită cu oarecare reticență din partea sătenilor, dar nu s-a lasat descurajată. “Bibilicile mai sunt denumite și picherite, fiind originare din Africa, cresc în sistem natural, mănâncă foarte multă verdeață, sistemul lor imunitar este foarte ridicat în comparație cu restul păsărilor de curte și sunt foarte rezistente având o rată a mortalității scăzută. Noi creștem o rasă mixtă de carne și ouă, ajungând până la greutatea de 4 kilograme. Noi vindem kilogramul de carne de bibilică cu 30 lei și oul cu 1 leu. Carnea bibilicilor este cunoscută pentru că întărește imunitatea oaselor și curăță sângele”, a declarat pentru Agrointeligența proprietara fermei de păsări din Ciorogârla.

    bibilici la un loc cu gainilePot crește la un loc cu găinile

    În ceea ce privește sistemul de creștere al bibilicilor, Andreea Zamfirache spune că acesta este foarte similar cu cel pentru creșterea găinilor. La ferma sa de familie, ea a optat pentru un sistem apropiat de cel ecologic. ”Eu le țin în curte și în adăpost la un loc cu găinile. O caracteristică a acestor păsări este că bibilicile au nevoie de mult spațiu. Sunt foarte utile deoarece prin țipătul lor specific și printr-un simț foarte dezvoltat îndepărtează soarecii, rapitoarele. Din marte și până când vine iarna , ele se ouă. Au ciclul de ouat mai mare decât al găinilor”, ne-a precizat Zamfirache.

    Hrănite cu cereale și lucernă

    În ceea ce privește hrănirea bibilicilor, la ferma din Ciorogârla nu se se folosesc concentrate combinate. Nici nu este nevoie, spune crescătoarea. “Totul este natural: folosesc în alimentația lor doar grâu, porumb și floarea-soarelui, boabe sau în amestec de uruială făcută în casă. Primăvara-vara suplimentez cu furaj verde. În spatele curții, avem teren unde punem lucernă pentru a le hrăni. Cumpăr în fiecare toamnă 10 tone de grâu, porumb și floarea soarelui, nu am teren să le cultiv eu. Mi-am construit însă o hală unde depozitez cerealele”, ne-a mărturist crescătoarea de păsări.

    cresterea bibilicilorProfit de la 500 de capete

    Despre cât de profitabilă poate fi o fermă de bibilici în România, Andreea Zamfirache spune că o astfel de afacere are nevoie de un efectiv mai mare de păsărie, undeva de la 500 la 600 de capete. “Aveți nevoie de o curte spațioasă pentru ele. Eu le țin în 600 de metri pătrați unde se plimbă liber. Aceste păsări sunt foarte fricoase, în momentul în care se sperie au tendița să zboare, pentru a preveni acest lucru noi le tăiem de 3-4 ori pe vară vârful penelor. Atunci când vin la mine persoane care cumpără pui de bibilică, le sfătuiesc cum trebuie să se comporte cu ei, fiind animale foarte fricoase nu trebuie agasate, pentru că ele se strâng toate într-un colț și mor de frică nu din alte cauze. Sunt informații care le ofer cu dragă inimă tuturor celor ce vin pe la noi”, ne-a spus Andreea despre profitabilitatea afacerii cu bibilici.

    Puii cresc rapid

    Dacă vorbim despre o afacere pornită cu pui de o zi, aceștia cresc rapid și, în sistem intensiv, pot fi sacrificați chiar și la vârsta de 12 săptămâni, când ating greutăți de 1,250 -1,300 kg, realizând un kilogram spor cu un consum de 3-3,5 kg de nutreț. Exploatate industrial, în hale cu mediu controlat (se recomandă colectivități de 2-3 bibilici într-o cușcă), hrănite cu furaj combinat, bibilicile pot produce 130-150 de ouă. În sistem ecologic, însă, producția este mai mică și mai lentă, însă consumatorii de carne și de ouă de bibilică din România preferă să cumpere din fermele de familie, unde au siguranța că păsările nu au fost îndopate pentru îngrășare forțată.

    Bibilicile încep să se ouă la vârsta de șase luni. Timp de un sezon o femelă face 100-150 de ouă. Ouăle de bibilică sunt de culoare sur-deschis, mai mici decât cele de găina și cântăresc 43-48 grame. Au o formă de pară, cu coaja groasă și rezistentă. Rezista la transportare pe distanțe mari și își păstrează calitățile gustative timp de jumătate de an, dacă sunt păstrate la temperatura de 0…+10 grade C, conțin vitamina A, nu provoacă reacții alergice.

    Ce varietăți de bibilici se cresc la noi în țară

    Creșterea bibilicilor se practică în special pentru carne, iar la nivel mondial, în Franța și Italia funcționează cele mai multe ferme. De aici provin, de altfel și foarte multe efective din România, mai ales că de-a lungul timpului au fost dezvoltate 8 varietăți de bibilici: 3 cu penaj unicolor, 3 cu penaj perlat și 2 cu alte culori compuse ale penajului. La bibilica domestică nu putem vorbi de rase, ci numai de varietăți de culoare, cele mai frecvente fiind bibilica cenușie și bibilica albă, ambele cu desenul perlat al penelor.

    cresterea de bibiliciÎn România, primul import semnificativ de bibilici a provenit din Franța în 1970, când a fost populată cu pui de o zi o parte a fermei Avicola Mihăilești din județul Giurgiu. Se dorea popularizarea cărnii de bibilică la nivel național, iar ulterior, efectivele s-au extins și în alte regiuni.

    Carnea de bibilică este căutată de restaurantele de lux

    Dacă odinioară, la noi în țară funcționau ferme cu efective importante de bibilici, în acest moment nu mai avem nici o astfel de afacere dedicată exclusiv acestui tip de păsări. Ele sunt însă foarte apreciate pentru ouă, dar se remarcă și o cerere în creștere pentru carnea lor gustoasă și sănătoasă. ”În ultima perioadă, am fost solicitată și de restaurantele de lux, aceștia vor bibilici la 1-1,5 kilograme. La început nu am înteles de ce le vor așa micuțe, ulterior am aflat că restaurantele le comercializează ca și carne de fazan. Cele două specii seamănă ca și aspect dar carnea de fazan este mult mai ațoasă decât carnea de bibilică care este foarte fină”, ne-a mărturisit crescătoarea de bibilici.

    Pentru cei care își doresc să crescă bibilici trebuie să se organizeze în așa fel încât să poată să oferă acestor păsări curții spațioase și să preîntâmpine eventualele pierderi determinate de faptul că aceste păsări sunt zburătoare.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA