• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordin MADR: Asociația de fermieri poate încasa subvenția APIA pentru pășunat doar cu acordul membrilor

    Roxana Dobre -

    Subvenția APIA pentru pășunat, în valoare estimată de 100 de euro pe cap de unitate vită mare (UVM), poate fi accesată și de către crescătorii de animale organizați în asociații, cooperative sau grupuri de producători. Un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial extinde categoria de beneficiari pentru plata APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) pentru PD-27 Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

    Fermierii care se află în asociațiile de crescători, cooperative agricole și grupuri de producători pot beneficia de subvenția de 100 euro/vacă care se plătește începând cu anul de cerere 2024 prin PD-27 Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

    Până acum, crescătorii care pășunau suprafețe aflate sub contract prin forme asociative nu puteau solicita acest sprijin, însă acum legislația a fost completată pentru ca și fermierii din asociații sau cooperative să poată accesa noul sprijin pentru pășuna extensiv.

    Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 461 prin Ordinul 199/2024 al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 127/2024 privind aprobarea formularului-tip al cererii de plată pentru anul 2024.

    Citiți și: Subvenție APIA pentru pășunat – 100 euro/vacă adultă. Condiții, termene, plăți

    Noi beneficiari pentru subvenția care se acordă din 2024 pentru pășunat

    Asociația poate cere subvenția pentru pășunat doar cu acordul membrilor

    Prin ordinul publicat în Monitor se vine cu o serie de modificări la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 127/2024 privind aprobarea formularului-tip al cererii de plată pentru anul 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, nr. 292 și 292 bis din 3 aprilie. Astfel, la articolul 2, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

    „Asociațiile de crescători, cooperativele agricole, grupurile de producători care efectuează activitate agricolă prin pășunat cu animalele membrilor, utilizând o exploatație cu cod ANSVSA, respectiv cod temporar tabără de vară, amplasată pe pășune, pot solicita sprijin aferent ecoschemei «PD-27 Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate», cu acordul membrilor care sunt deținători de animale. În acest caz, nu se depun mai multe solicitări pentru obținerea sprijinului aferent ecoschemei PD-27 pentru aceeași exploatație cu cod ANSVSA”.

    Conform ordinului citat, cererile de plată depuse până la data intrării în vigoare a ordinului pot fi modificate potrivit prevederilor acestuia, dacă este cazul, până la data de 7 iunie 2024.

    Citiți și: Caietul de pășunat – document obligatoriu la APIA pentru subvenția de 100 euro/vacă

    Fermierii mai pot solicita subvențiile pentru 2024 până la 7 iunie, inclusiv

    Fermierii care nu au depus până acum cererile de plată pentru subvențiile din acest an mai au la dispoziție perioada rămas până pe 7 iunie să îndeplinească toate procedurile solicitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). După data de 7 iunie, la centrele locale și județene nu vor mai fi înregistrate cereri pentru subvențiile APIA din acest an pentru suprafațele agricole și efectivele de animale.


    Te-ar mai putea interesa

    Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie