• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Toader Neață, AGCTR: Prețul laptelui la poarta fermei ar trebuie să fie de minim 3 lei pe litru

  Oana Timar -

  Prețul actual pentru un litru de lapte nu acoperă cheltuielile de producție, atrage atenția Toader Neață-Împăratu, președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România. Un preț corect ar fi de minim 3 lei pe litru, însă nici la acest nivel nu se poate vorbi despre o profitabilitate, a precizat liderul AGCTR.

  Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, Toader Neață-Împăratu, președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România – AGCTR, a atras atenția că prețul laptelui la poarta fermelor din România este mult sub pragul de rentabilitate al exploatațiilor agricole, dar mulți crescători continuă să vândă în pierdere pentru că reușesc să își acopere ”gaura” din producția vegetală a fermelor integrate.

  ”De la 1,5 până la 2,2-2,3 lei pe litru – acesta este prețul actual la momentul actual. Procesatorul își mai pune și el 100%, dar în supermarket, laptele ajunge și la 10 lei pe litru. Explicația este că fermierii nu au niciun control asupra procesatorilor și a celor care vând laptele la raft. Aici ar trebui să fie o legislație, eu așa o văd. Altă explicație nu este, decât că este o afacere pentru unii – cine poate, oase roade, cine nu…”, a declarat Toader Neață.

  Citiți și: Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”

  Liderul AGCTR: ”Noi cerem transparență”

  Un preț care ar putea să acopere costurile de producție, fără vreun profit, însă, pentru producător, ar fi de minim trei lei pe litrul de lapte. ”La 3 litrul de lapte, nici nu mori, nici nu trăiești, dar să fie măcar 3 lei pe litru. La ora actuală în România trebuie să intervină statul la treaba asta, altfel cei care vând laptele pe raft își fac de cap. Este economie de piață, corect, dar trebuie găsite niște soluții sau statul să vină să ajute fermierii, să se facă un preț de cost la carne și la lapte, să îi dea fermierului diferența pe care nu o plătesc cei care prelucrează laptele sau carnea. Fermierul să arate cu factură, tot ce cheltuie, cu cât dă producția. Noi cerem transparență, să nu moară fermierul”, a mai spus Toader Neață.

  Președintele AGCTR a subliniat că sunt foarte multe exploatații ce se află într-o situație financiară dificilă, o parte dintre fermieri au vândut sau doresc să vândă, în timp ce foarte mulți au activitatea sub sechestru. Problemele sunt cu atât mai mari cu cât și anul acesta, zone extinse din România se confruntă cu secetă, iar o componentă importantă a unei afaceri cu vaci este furajarea, care se face la costuri tot mai ridicate în condițiile în care fermierii sunt nevoiți să cumpere cele necesare pentru rația animalelor. ”În zona Vrancea sunt suprafețe de unde nu se vor scoate nici 300 de kilograme de grâu. Ne-a nenorocit lipsa asta a precipitațiilor, mai e și problema cu sistemul antigrindină. Avem speranțe să nu îl mai utilizeze decât atunci când este chiar necesar și pentru zonele cu plantații de viță de vie sau de pomi, nu unde sunt terenurile cu cereale și plante furajere”, a mai opiniat președintele AGCTR.

  Conform lui Toader Neață-Împăratu, la acest moment, producția medie în ferme de vaci de lapte din România este de 18-19 litri de lapte pe zi, per cap de animal productiv.


  Te-ar mai putea interesa

  Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă! Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM

  Ultimele știri

  Cultura de mazăre irigată în ferma lui Bekes Arnold: costuri, producție, rată de profit Propunerile societății civile pentru o tranziție verde echitabilă, inclusiv în sectorul agroalimentar Maniu Vonica, fermier: Deocamdată am oprit toate investițiile. Este un an al incertitudinii