• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA s-a întâlnit cu crescătorii de bovine să discute despre genotiparea…berbecilor

    Roxana Dobre -

    Întâlnire la ANSVSA cu crescătorii de bovine pentru genotiparea reproducătorilor din fermele de…ovine. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) a anunțat că astăzi au avut loc discuții între conducerea instituției și crescătorii de animale pentru genotiparea berbecilor tineri. De la întâlnire au lipsit principalele organizații de crescători de ovine din România.

    ANSVSA a anunțat astăzi, miercuri – 22 mai, pe pagina proprie de Facebook că s-au purtat discuții cu crescătorii de animale pentru genotiparea berbecilor tineri, program pentru care se caută bani din bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor. Concret nu s-a luat o decizie privind aplicarea programului de genotiparea ci se va reveni la o altă întâlnire ”care va avea loc în a doua decadă a lunii iunie 2024”.

    Citiți și: Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    ANSVSA a informat că astăzi la sediul instituției a avut loc o întâlnire de lucru având ca subiect introducerea unui program de genotipare la berbecii tineri, în vederea eliminării reproducerii celor susceptibili la scrapie.

    Printre participanții la discuții s-au aflat și reprezentanți ai crescătorilor de vaci, conform anunțului ANSVA. ”La această întâlnire au participat din partea ANSVSA (Dr. Ioan Oleleu– Vicepreședinte al ANSVSA; Dr. Nagy Laszlo CSUTAK – Vicepreședinte al ANSVSA; Dr. Dănuț Păle – Vicepreședinte al ANSVSA, alături de alți specialiști din cadrul instituției), din partea MADR (Dir. Gen. Adj. Gheorghe Tinel, Mihai Neagu și Marius Neagu – Direcția Politici în Zootehnie – Direcția Generală Politici Agricole) și reprezentanții asociațiilor de bovine (Asociația Agricolă Țara Loviștei, Constanța Ștefan și George Adrian Tomiță; Asociația Proprietății Pal. Dănuț Adreș (Andruș – n.r.); Asociația Profesională a Ciobanilor Bihor, Ioan Ungur”, se arată în informare.

    Ioan Oleleu, vicepreședinte al ANSVSA a subliniat pe pagina sa de socializare că în cadrul întâlnirii s-a luat în discuție ”acoperea financiare pentru derularea în condiții optime a noului program de genotipare”.

    ”Am abordat punctual noile strategii de viitor în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea animalelor, iar în mod particular, am discutat despre strategia privind genotiparea efectivelor de ovine de la nivel național. În aceast sens, am agreat elaborarea unui document necesar asigurării unei capacități analitice care constă în resurse umane și consumabile de laborator, precum și identificarea acoperii financiare pentru derularea în condiții optime a noului program de genotipare. Am evaluat atât principalele progrese și obiective pe care crescătorii de animale au reușit să le bifeze, cât și provocările pe care le întâmpină și, totodată, i-am asigurat de susținerea mea privind identificarea celor mai potrivite soluții”, a transmis Oleleu.

    ANSVSA notează că în cadrul întâlnirii, au fost discutate: estimarea efectivelor anuale de berbeci tineri folosiți pentru montă, analiza capacității analitice a laboratoarelor din cadrul ANSVSA pentru efectuarea acestor analize și acoperirea financiară a testelor de laborator.

    Citiți și: Ordin MADR: Autorizarea berbecilor de reproducție, doar cu genotipare pentru rezistența la scrapie!

    Crescătorii vor reveni la ANSVSA în luna iunie

    Potrivit celor comunicate de ANSVSA la întâlnirea se astăzi s-a stabilit că în perioada următoare vor avea loc discuții în cadrul Asociațiilor Crescătorilor de Ovine pentru stabilizarea efectivului scotat care va fi supus analizelor de genotipare.

    ”Instituțiile responsabile (ANSVSA și MADR) vor elabora de comun acord un document referitor la oportunitatea și necesitatea asigurării capacităților analitice – resurse umane și consumabile de laborator, precum și identificarea acoperirii financiare pentru derularea în condiții optime a programului de genotipare. Următoarea întâlnire a grupului de lucru va avea loc în a doua decadă a lunii iunie 2024”, mai notează ANSVSA.


    Te-ar mai putea interesa

    Document pe surse: Programul Rabla pentru tractoare – condiții și documente necesare Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici Ploi, vânt puternic și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 13 județe

    Ultimele știri

    Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”